valasz.hu/vilag/itt-ment-el-mellettunk-minden-idok-legjobb-plakatkampanya-125932

http://valasz.hu/vilag/itt-ment-el-mellettunk-minden-idok-legjobb-plakatkampanya-125932

A kalifátus alkonya: mindjárt vége az Iszlám Államnak

/ 2017.06.13., kedd 18:01 /
A kalifátus alkonya: mindjárt vége az Iszlám Államnak

A kurdok Rakkát ostromolják, a hívek menekülnek, a kalifa bujkál valahol a sivatagban. A szörnyállamnak már nincs sok hátra. A terror azonban velünk marad.

2015 szeptemberében, amikor az Iszlám Állam elért a hatalma tetőpontjára, és látszólag megállíthatatlanul tört előre a Közel-Keleten, államokat és társadalmakat romba döntve, nép- és vallási csoportokat kiirtva, már-már úgy tűnt, mintha valami modernizált, Hollywood által felturbózott formában visszatért volna a kora középkor, és egyenes adásban látnánk, ahogy a fekete zászlós sivatagi hordák lerohanják a városias, civilizált világot Irakban és Szíriában.

Nem látszott, hogy bármelyik helyi vagy globális hatalomnak lenne stratégiája, eszköze a megállításukra, el voltak látva bőségesen pénzzel és fegyverrel az olajmonarchiák által, özönlöttek hozzájuk az iszlám világ minden részéből – és Nyugat-Európából is – a lelkes önkéntesek.

Egy évvel korábban a szervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi bejelentette, hogy vezetése alatt újjászületett Mohamed állama, az egységes muszlim Kalifátus, és a második legnagyobb iraki város, Moszul nagymecsetjében tartott prédikációt. Akkor azt mondtuk, az Iszlám Államot katonai eszközökkel megállíthatnák a nagyhatalmak, de félnek a közvetlen beavatkozástól, mert a dzsihadisták rettenetes, pszichopata kegyetlensége visszariasztja őket a katonáik életének kockáztatásától. És ugyanaz volt az oka annak is, hogy az iraki és a szír kormányerők pánikszerűen menekültek a fekete zászlós, Toyota dzsipes harcosoktól.

Azóta sok minden történt a Közel-Keleten, annyira sok minden, hogy a legtöbb újságolvasó már rég nem követi az átláthatatlanul bonyolulttá vált történet fordulatait. Érdemes azonban észrevenni: az Iszlám Állam története hamarosan véget ér. A kalifátus mostanra nagyon összezsugorodott, már csak egy széles, de gyéren lakott sivatagi zónát tart ellenőrzése alatt Szíria és Irak határvidékén: 

Így áll ma Szíria és Irak

Így áll ma Szíria és Irak

Ez a zóna napról napra egyre kisebb, ahogy három fő ellensége, az egymással szövetséges iraki és szír hadsereg (az előbbi amerikai, az utóbbi orosz támogatással), valamint a kurdok (amerikai támogatással) folyamatosan szabadítják fel az évek óta megszállt területeket. A visszafoglalt falvak, városok félig üresen, romosan kerülnek a reguláris hadseregek kezére, és mindenhol látszanak az Iszlám Állam jelenlétének nyomai: börtönök, kínzókamrák, iskolák, ahol 9-12 éves gyerekeket indoktrináltak a terror ideológiájára, sáriabíróságok, ahol önjelölt, szadista bírók osztogatták az amputálásokat, halálos ítéleteket apró kihágásokért, a perverz maximalizmussal érvényesített életmódi előírások megsértéséért.

Moszul, az Iszlám Állam iraki központja szinte már teljesen megszabadult, egyedül az óvárosban, egy budapesti kerület méretű városrészben tartanak ki az utolsó ellenállók, akik számára ez nyilvánvalóan öngyilkos misszió, hiszen elmenekülni már nem lehet a körülzárt zónából.

A kalifátus de facto fővárosát, Rakkát szinte teljesen körülkerítették, és ostrom alá vették a kurdok, de erre tart a szír hadsereg is a sivatagon keresztül, útközben felszabadítva a legértékesebb olaj- és gázmezőket.

Minden jel szerint a kalifátus már nem képes hatékony ellenállásra, még kevésbé ellentámadásra, a vég csak idő kérdése – habár az agónia jó néhány hétig, hónapig elhúzódhat. Abu Bakr al-Bagdadi hollétéről semmit nem lehet tudni. A világ legkeresettebb terroristája, akinek a fejére 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki, a Reuters információi szerint valahol az iraki-szíriai sivatagban bujkál, és egyáltalán nem áll szándékában hősi halált halni Rakkában. Bizalmasainak köre, akik tudnak a tartózkodási helyéről, nagyon szűk, és sehol nem tölt el többet 72 óránál. A sivatagi búvóhelyek között hétköznapi kocsival vagy a helyi gazdák által használt platós kisteherautóval közlekedik, csak egy sofőr és két testőr van mellette. Időnként felröppen a hír, hogy meghalt egy bombázásban, de az is lehet, hogy soha nem kerül elő.

Fotó: MTI/EPA/Juszef Rabi Juszef

Ami most zajlik, az már az osztozkodási szakasz. Mindenki igyekszik a lehető legnagyobb területet kihasítani magának az összeroskadó kalifátusból, mert már látszik: a mostani fegyverszüneti vonalak nem hivatalos határokká merevednek, Szíria és Irak egyaránt fel lesz osztva a nagyhatalmak és csatlósaik között. Szíriában a polgárháború szinte szünetel, a felkelők a sebeiket nyalogatják, a kormány az Iszlám Állam felszámolására koncentrál – de utána majd újra egymásnak esnek.

Az Iszlám Állam összeomlása nyilvánvalóan bonyolult folyamat, amiről könyveket fognak még írni, de néhány alapvető megállapítást tehetünk. Mi okozta a bukást?

  • Nem lehet mindenkivel tartósan rosszban lenni. Az Iszlám Állam a térség összes szereplőjével összerúgta a port, még azokkal is, amelyek kezdetben aktív vagy passzív módon támogatták. Törökország és Szaúd-Arábia a területükön elkövetett merényletek hatására döbbentek rá, hogy a sárkányfióka további táplálása veszélyes hazárdjáték – mindkét szunnita nagyhatalom más iszlamista szervezetekkel szövetkezett, a pénzcsapok elzáródtak, a fegyver- és olajkereskedelem megszűnt. Külső támogatás nélkül azonban az Iszlám Állam még a legalacsonyabb szintű közszolgáltatásokat sem tudta fenntartani, nem tudott fizetéseket adni a katonáinak és nem tudta pótolni a veszteségeit eszközben és emberállományban.
  • Apokaliptikus összecsapásra készültek a „sátáni” Amerikával, ezért elszántan provokálták a világ legerősebb hatalmát amerikai állampolgárok kivégzésével – az USA pedig felvette a kesztyűt, de nem követte el azt a hibát, hogy közvetlen katonai beavatkozást hajtson végre, inkább megtámogatta a kurdokat és az iraki kormányerőket, hogy harcolják végig az amerikai fiúk helyett a háborút, amit az USA légiereje intenzív bombázásokkal segített. Az Iszlám Állam erejét lassan felmorzsoló stratégia végső soron nagyon hatékonynak bizonyult, bár kezdetben annyira kevés eredményt hozott, hogy sokan minősítették totális tévútnak. Utólag azonban érdemes elismerni, hogy a sokat bírált Obama ebben a kérdésben bölcsen járt el, és az idő igazolta a döntéseit.
  • Mindez azonban nem sikerülhetett volna az oroszok nélkül – Amerika és Oroszország három éve hidegháborút vívnak egymással, de az Iszlám Államot tulajdonképpen együtt számolják fel. Egyedül az oroszok tudták a düledező szír rezsimet az összeomlástól megmenteni, és megakadályozni, hogy az Iszlám Állam bemasírozzon Damaszkuszba. A 2015-ben megindított szíriai beavatkozás kezdetben ugyancsak nem akart eredményeket produkálni, és sokan rosszmájúan új Afganisztánt jósoltak. Az idő ezekre a hangokra is rácáfolt, a szír állam végső soron életképesnek és megmenthetőnek bizonyult – habár nem kérdés, hogy az ország tartósan darabokra szakad, és jelentős részei saját útjukat kezdik járni.
  • Az irtózatos kegyetlenség egy idő után már nem hozta meg a várt hatást. Tényleg mindenhez hozzá lehet szokni – az első kivégzésvideók még megdöbbentették a világot, az ellenfeleket pedig a tömegmészárlások, a foglyul ejtett katonák rutinszerű kivégzése és a népirtások demoralizálták. Az Iszlám Állam később sem változott – de a nyugati közvélemény figyelmét egy idő után a horrorpornó legvadabb változataival sem lehetett már felkelteni, miközben az ellenfelek, akiknek közvetlen közelről kellett felvenni a harcot a pszichopatákkal, kitanulták és jelentős részben sajnos átvették ugyanezeket a módszereket. Különösen a síiták által dominált iraki hadsereg vált kegyetlenségben az Iszlám Állam méltó párjává, amivel az amerikai patrónusok sem tudnak mit kezdeni, inkább zavartan félrenéznek, és nem vesznek a jelenségről tudomást. Ez a háború utáni Irak számára persze nem sok jót ígér, az erőszak ciklusát egy végsőkig brutalizált társadalomban nem nagyon lehet megtörni.

 

Hogy mi lesz a Közel-Kelettel az Iszlám Állam után, arra egyelőre nehéz választ adni, mindenesetre a terrorkalifátus bukása önmagában nem teremt tartós békét és stabilitást.

Az elemzők rutinszerűen figyelmeztetnek arra, hogy 2011-re az amerikaiaknak több év háborúskodás után sikerült leverniük az iraki szunnita felkelést – de a győzelmet alig három nyugalmasabb év követte, aztán kitört az újabb háború egy még szörnyűbb ellenféllel. Ami a nyugati országok számára ennél is fontosabb, hogy az iszlamizmus és a terror ideológiája nem szenvedett döntő vereséget, még akkor sem, ha a fizikailag létező kalifátus elbukik. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Erdélyi magyar politikus Katalóniáról: „Nekünk ez egyértelműen rossz”

Egyértelműen árt az erdélyi magyaroknak a katalóniai függetlenségi krízis – mondja Korodi Attila, az RMDSZ képviselője, aki szerint a Székelyföldnek Dél-Tirol lehet követendő minta. December 1. évfordulója nyomasztó árnyékot vet, de az ukrán oktatási törvény ellen sikerült vállvetve küzdeni a románokkal. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Vona Gábor rokonszenvvel figyeli a Momentum szárnybontogatásait

„Üdítő volt a vita őszintesége, nyitottsága, barátságos légköre” – mondja Vona Gábor arról a szeptemberi alkalomról, amikor a Szeretem Magyarországot Klub vendégeként zártkörű találkozón vett részt főként liberális-baloldali értelmiségiekkel. A Jobbik-elnök érdeklődésünkre meglepően barátságosan fogalmaz a programját múlt héten prezentáló Momentummal kapcsolatban is. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.