new.valasz.hu/vilag/tombol-a-hideghaboru-oroszorszag-hazankat-is-valaszlepesekkel-fenyegeti-127920

http://new.valasz.hu/vilag/tombol-a-hideghaboru-oroszorszag-hazankat-is-valaszlepesekkel-fenyegeti-127920

A király nem felejt

/ 2001.04.20., péntek 07:40 /

Kevesen mondhatják el magukról, hogy meghívhatnak egy királyt. E kevesek közé tartozik Ion Iliescu román államfő, aki a minap meghívta I. Mihályt, hazája volt uralkodóját. Az alkalmat az szolgáltatta, hogy nemrégiben nyílt meg Bukarestben ismét a Román Nemzeti Képzőművészeti Múzeum keretében a Modern Román Művészeti Galéria. A szívélyes invitálást a királyi fenség kellő udvariassággal, de visszautasította. A történtek nem minden előzmény nélküliek. I. Mihály közvetlenül az 1989. decemberi fordulat után repülőre ült, és a román fővárosba utazott, hogy négy és fél évtizedes száműzetés után hazai földre lépjen. A szülőfölddel való várva várt találkozó azonban nem az egykori uralkodó vágyai szerint sikerült. Csak a repülőtér betonját láthatta közvetlen közelről, mert a légikikötőből nem tehette ki a lábát. Az, aki megakadályozta, hogy I. Mihály fizikai és politikai értelemben is visszatérjen hazájába, Ion Iliescu volt. Az egykori uralkodó kénytelen volt visszarepülni Genfbe, ahol ma is él. Azóta viszont többször is hazalátogatott.
A svájci kényszerű lakhelyet I. Mihály nem önként választotta. A II. világháború után Románia új kommunista vezetői döntöttek az uralkodó sorsáról. A száműzetésbe kényszerült király soha nem nyugodott bele abba, hogy ha nem is térhet vissza a trónra, de legalább meghatározó szerepet ne játszhasson hazája politikai életében. Törekvései nem voltak alaptalanok, hiszen 1944-ben, fiatal uralkodóként ő mozdította el a fasiszta miniszterelnök Antonescut. Így érthető a szülőföldhöz és a hatalomhoz való ragaszkodás, még akkor is, ha I. Mihályt a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük tősgyökeres román uralkodónak.
Amikor Moldva és Havasalföld 1859-ben Románia néven egyesült, Bukarest is be akart illeszkedni az európai monarchiák sorába. Román király híján egy külföldi uralkodóra esett a választás. De hogy melyikre, azt Bukarestben nem tudták pontosan. Ezért német újságokban hirdetést adtak fel, amelyben megfelelő nemesi származású személyt kerestek a román trónra. A jelentkezők közül Hohenzollern Károlyt választották ki. Károly egy bőrönddel, uralkodóhoz képest koldusszegényen érkezett Bukarestbe. Az ő leszármazottja I. Mihály. A Román Királyság végül is még száz évet sem ért meg.

g. f. p.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.