„A csúcsgasztronómia befektetés”

/ 2013.02.06., szerda 14:21 /
„A csúcsgasztronómia befektetés”

A laikusokat meghökkenthette a lelkesedés, ami a szakmabelieket elfogta a hír hallatán: Széll Tamás, az Onyx étterem séfje tizedik lett a XIV. Bocuse d’Or szakácsversenyen. Hiszen hazánkban Dunát lehet rekeszteni az „Oscar-díjas olimpiai bajnok” mesterszakácsokkal – mit számít akkor egy tizedik hely? Csakhogy a Bocuse d’Or a világ legrangosabb kulináris versenye, aminek a döntőjébe még soha be sem jutott be magyar.

Fotó: Sebestyén László

„Fajtánként lemérték a zöldségeket, amiket a piacon vásároltunk, külön gyűjteni kellett a maradékot, s a végén azt is lemérték, hogy tudják, mennyi a pazarlás. Mesélték, hogy az amerikaiak levágták a sárgarépa végét, rendben, mínuszpont, Pacojetben előkészítve vitték be az alapleveket, az is mínuszpont. Olyan volt, mint valami házkutatás: tíz perccel a kezdés előtt késsel szurkálták a sóbödönt, nincs-e elrejtve benne valami, belekóstoltak az alaplevekbe, kibontották a fóliákat, lemérték – és leverték – a tálakat, beletúrtak a szemétbe” – meséli Széll Tamás a Heti Válasznak, milyen szigorú ellenőrzés mellett kellett helyt állnia az idei Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyen.

A rangos tizedik helyet megszerző séf szerint a csúcsgasztronómia nem holmi „parasztvakítás”. Mint mondja, „a Bocuse d'Or következő európai selejtezője Stockholmban lesz. De a szállodai szobánkat már most elárasztották skandináv hústermékek reklámjával. Fogadni mernék, hogy a verseny kötelező alapanyaga egy helyi sertés lesz. Nem lenne rossz, ha egyszer a magyar mangalicáról beszélne a világ, mint most – a valljuk be, száraz, savanyú és émelyítően májas ízű – ír marháról. A skandináv államok már rég felismerték, hogy a csúcsgasztronómia nem pénzkidobás, hanem befektetés. Amióta az északiak ilyen jól szerepelnek a világversenyeken, amióta a koppenhágai Noma a világ legjobb étterme, harminc százalékkal nőtt a turizmusuk.”

További részletek arról, hogy Széll Tamás miért kóstolná meg a világ legundorítóbb ételét, mit főzne egy lakatlan szigeten, és mi a különbség a szakácsművészet és a főzicskélés között, a február 7-i Heti Válaszban. A lap a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.