Az új japán miniszterelnök politikai megújulást ígér, bejelentette a kormány névsorát

/ 2012.12.25., kedd 14:30 /

A gazdasági válság elleni küzdelem elősegítésére és az ország befolyásának erősítésére a kormánypolitika megújulását ígérte kedden Abe Sindzó új japán miniszterelnök, amikor bejelentette kormányának névsorát. Az általa vezetett konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) megkötötte a koalíciós szerződést az Új Komeito párttal.

Az LDP az Új Komeitóval együtt kétharmados többséget szerzett a japán parlament alsóházában a december 16-i választásokon, az eddig kormányzó balközép Japán Demokrata Párt (JDP) pedig megsemmisítő vereséget szenvedett. Az LDP három évig volt ellenzékben. Abe Sindzó 2006-2007-ben egy évig már betöltötte a miniszterelnöki posztot. Akkor azonban csúfos véget ért kormányfősége, miután több botrányt és a párt felsőházi választási vereségét követően lemondani kényszerült egészségi okokra hivatkozva.

Abe keddi sajtóértekezletén kijelentette, hogy a párt megújult, megfiatalodott, új vezetői vannak, köztük immár két nő. A kormány bátor intézkedéseket fog hozni annak érdekében, hogy visszanyerje a társadalom bizalmát, hogy kivezesse a japán gazdaságot a depresszióból, és hogy az ország visszaszerezze régi nemzetközi gazdasági és diplomáciai befolyását.

Az LDP és az Új Komeito koalíciós szerződését Abe és Jamagucsi Nacuo, az utóbbi párt elnöke kötötte meg.

Szintén kedden az ellenzékbe szorult JDP megválasztotta új elnökének Kaieda Banri volt ipari és kereskedelmi minisztert a parlamenti választásokon vereséget szenvedett pártelnök-miniszterelnök Noda Josihiko helyett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.