Az Amerikai Magyar Szövetség a Helsinki Bizottságnál tiltakozik

/ 2013.01.16., szerda 09:36 /

A legrégibb és legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség (AMSZ), amely mindig is támogatta a Helsinki Bizottságot az emberi jogokért, a demokráciáért vívott küzdelmében, levélben fordult Benjamin Cardin marylandi szenátorhoz, az amerikai Helsinki Bizottság elnökéhez.

Mivel a Helsinki Bizottság minden megnyilvánulása egyben erkölcsi ítélet is, az AMSZ aggodalmát fejezi ki a Magyarországot elítélő megjegyzések miatt, amelyekből nemcsak alapvető tények, de a határon túli magyar kisebbségek elleni diszkrimináció és intolerancia megemlítése is hiányzik. A közlemény így  akarva akaratlanul is felvetheti az elfogultság kérdését - állítja a levél. 

Magyarország az egyetlen ország, amely aggodalmat kelt Benjamin Cardinben, aki arra a következtetésre jut, hogy a magyar kormány nem lépett fel kellő erővel a felháborító antiszemita jelenségek ellen. Példaként Gyöngyösi Márton parlamenti megjegyzését hozza fel. „Az alábbi tények vajon módosíthatják-e a Helsinki Bizottság következtetését?" - teszi fel a kérdést Koszorús Ferenc elnök, és rámutat arra, hogy a magyar kormány azonnal elítélte Gyöngyösi megjegyzését, s a tiltakozó demonstráción a Fidesz frakcióvezetője is beszédet mondott. Hogy a Fidesz kezdeményezésére büntetnek minden bujtogató megnyilvánulást a magyar parlamentben, hogy az amerikai liberális és konzervatív magyarok egyaránt elítélték az antiszemitizmus bármilyen formáját, hogy a kormány Holokauszt Emlékbizottságot hozott létre, és hogy több mint 8000 holokauszt-túlélő nyugdíját felemelték.

„Az önök közleménye néma marad a magyarellenes törvényekkel és megnyilvánulásokkal szemben, ugyanakkor kérdőre vonja Budapestet, amiért törvényes lépéseket - az állampolgárság kiterjesztése - kíván tenni a határon túli magyarság védelmére"- írja Koszorús, és arra biztatja a Helsinki Bizottságot, hogy elveit ne csak Magyarországon, de a térség más országaiban is hangoztassa, nyilvánosan ítélje el azokat a magyarellenes jelenségeket, amelyek nemcsak feltevéseken, hanem tényeken alapulnak.

A liberális demokráciák alaptétele a kisebbségi jogok védelme - idézi a levél Ronald Laudert, a Zsidó Világkongresszus elnökét, majd a néhai amerikai  kongresszusi képviselő, Tom Lantos szavaival zárja levelét, amely szerint a védelmet minden vallási felekezetre, etnikumra, nemzetiségre, így a magyarokra  is ki kell terjeszteni.      

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.