Az Amerikai Magyar Szövetség a Helsinki Bizottságnál tiltakozik

/ 2013.01.16., szerda 09:36 /

A legrégibb és legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség (AMSZ), amely mindig is támogatta a Helsinki Bizottságot az emberi jogokért, a demokráciáért vívott küzdelmében, levélben fordult Benjamin Cardin marylandi szenátorhoz, az amerikai Helsinki Bizottság elnökéhez.

Mivel a Helsinki Bizottság minden megnyilvánulása egyben erkölcsi ítélet is, az AMSZ aggodalmát fejezi ki a Magyarországot elítélő megjegyzések miatt, amelyekből nemcsak alapvető tények, de a határon túli magyar kisebbségek elleni diszkrimináció és intolerancia megemlítése is hiányzik. A közlemény így  akarva akaratlanul is felvetheti az elfogultság kérdését - állítja a levél. 

Magyarország az egyetlen ország, amely aggodalmat kelt Benjamin Cardinben, aki arra a következtetésre jut, hogy a magyar kormány nem lépett fel kellő erővel a felháborító antiszemita jelenségek ellen. Példaként Gyöngyösi Márton parlamenti megjegyzését hozza fel. „Az alábbi tények vajon módosíthatják-e a Helsinki Bizottság következtetését?" - teszi fel a kérdést Koszorús Ferenc elnök, és rámutat arra, hogy a magyar kormány azonnal elítélte Gyöngyösi megjegyzését, s a tiltakozó demonstráción a Fidesz frakcióvezetője is beszédet mondott. Hogy a Fidesz kezdeményezésére büntetnek minden bujtogató megnyilvánulást a magyar parlamentben, hogy az amerikai liberális és konzervatív magyarok egyaránt elítélték az antiszemitizmus bármilyen formáját, hogy a kormány Holokauszt Emlékbizottságot hozott létre, és hogy több mint 8000 holokauszt-túlélő nyugdíját felemelték.

„Az önök közleménye néma marad a magyarellenes törvényekkel és megnyilvánulásokkal szemben, ugyanakkor kérdőre vonja Budapestet, amiért törvényes lépéseket - az állampolgárság kiterjesztése - kíván tenni a határon túli magyarság védelmére"- írja Koszorús, és arra biztatja a Helsinki Bizottságot, hogy elveit ne csak Magyarországon, de a térség más országaiban is hangoztassa, nyilvánosan ítélje el azokat a magyarellenes jelenségeket, amelyek nemcsak feltevéseken, hanem tényeken alapulnak.

A liberális demokráciák alaptétele a kisebbségi jogok védelme - idézi a levél Ronald Laudert, a Zsidó Világkongresszus elnökét, majd a néhai amerikai  kongresszusi képviselő, Tom Lantos szavaival zárja levelét, amely szerint a védelmet minden vallási felekezetre, etnikumra, nemzetiségre, így a magyarokra  is ki kell terjeszteni.      

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.