A liberális fellegvár lázadása?„Elég volt a jogvédőkből, jöjjenek a takarítók!”

/ 2018.06.06., szerda 09:35 /

„Az utcák piszkosak. Mindenütt szemét. Undorító. Ilyen várost még nem láttam: hajléktalanok, drogosok törnek-zúznak köztereken.”

Találgathatunk, melyik városról szól ez a fenti idézet. Delhi, Karachi? Baku vagy Mumbai? Mind rossz megfejtés.

San Franciscóról, Kalifornia dúsgazdag turistaparadicsomáról, a csúcstechnológia fővárosáról mondta a fent idézett mondatokat a város turizmusért felelős vezetője.

Kiábrándító utcakép

Amikor néhány héttel ezelőtt budapesti unokaöcsémet a belvárosba vittem, szégyelltem magam. Hajléktalanokon, szeméthegyeken át bukdácsoltunk, átható vizeletszagban. Immár hat éve fel van túrva metróépítés miatt a főtér környéke. 2012-ben 530 millió dolláros költségvetéssel indult a metróvonal meghosszabbítása, ma 1,6 milliárd dollárnál tartanak. De most derült ki, hogy rossz síneket fektettek le, a költségek növekednek, az átadás tolódik. Unokaöcsém megjegyezte, ha ilyen lenne a budapesti városkép, Tarlós Istvánt már meglincselték volna.

Hogyan jutott San Francisco idáig? A három oldalról tenger övezte, gyönyörű fekvésű város mindig is kedvelt volt, szerették kellemes környezetét, bohém hangulatát, művészetpártolását. A büszke lokálpatrióták pedig törődtek városukkal.

A digitális forradalommal megváltozott a város lakosságának összetétele. Milliomos „techik” költöztek San Franciscóba, sok „őslakost” peres úton kilakoltattak. De rengetegen önkéntesen is kiköltöztek a városból, mert a csillagászatira felvert lakásárakat képtelenek voltak megfizetni. 

Az új milliomosok luxus felhőkarcolókat építettek. Elefántcsonttornyokba költöztek. Mark Zuckerberg házát annyi testőr veszi körül, hogy az utcában lakók képtelenek parkolni. A gazdagok teljesen elkülönültek, őket nem érinti a szemét. Nem akarnak tudomást venni a város egyre súlyosbodó problémáiról.

San Francisco mindig is liberális központ volt, a város vezetői emberi jogokról, egyenlőségről, homoszexuális házasságról, sokszínűségről, globális felmelegedésről szónokoltak. Ideológiai harcot vívtak, miközben az infraskruktúra egyre romlott. A hajléktalanok száma rohamosan nőtt, mert más államokból is ideköltöztek a kedvező időjárás miatt.

Hajléktalan férfi alszik egy luxusautót árusító szalon előtt San Franciscóban

Fotó: Europress/AFP/Josh Edelson

Ez a szemlélet most megváltozhat. Június 5-én új polgármestert választott San Francisco. A kampányban eltűntek a ködös ígéretek. A jelöltek arról beszéltek, hogy mennyivel emelik az utcai takarítók, a nyilvános vécék számát. Hogy hány átmeneti szállást, higiéniás központot létesítenek. Hogy milyen rendeletekkel űzik el a hajléktalanokat az utcáról. Hogy hogyan tiltják be nyilvános helyeken a kemény drogot.

2018-ban a homoszexuális jogok erősítése helyett takarítást vártak az emberek. Nem harcos jogvédőt, hanem pragmatikus polgármestert akartak San Franciscóban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.