valasz.hu/vilag/ilyen-meg-nem-volt-magyar-indul-magyar-ellen-a-szlovakiai-elnokvalasztason-128952

http://valasz.hu/vilag/ilyen-meg-nem-volt-magyar-indul-magyar-ellen-a-szlovakiai-elnokvalasztason-128952

A magyar kormány is megérezheti a washingtoni fordulatot

/ 2018.03.14., szerda 08:31 /

Alig egy év után Donald Trump menesztette külügyminiszterét, Rex Tillersont. Helyére a CIA igazgatóját, Mike Pompeót nevezte ki. A fordulat iránya egyértelmű: az önálló, főnökével konfliktusokat vállaló volt Exxon-vezért egy végtelenül lojális, de keményvonalas exkatona vált. Pompeóval valószínűbb egy amerikai—magyar külügyminiszteri találkozó is.

Nem tartották nagy meglepetésnek az amerikai külügyminiszter menesztését, hiszen Rex Tillerson és Donald Trump között régóta feszült volt a viszony. Tillerson egy pentagoni értekezleten idiótának nevezte főnökét. Trump pedig ahol tudta, aláásta külügyminisztere munkáját. Az elbocsátás módja mégis megalázó volt. Tillerson az elnök Twitter-üzenetéből tudta meg, hogy leváltották. 

Pedig Tillersonhoz, a milliomos üzletember, Putyin-barát cserkészvezetőhöz nagy reményeket fűzött a Fehér Ház. Azt várták, hogy új szempontok szerint, friss elképzelésekkel vezeti a diplomáciát. Ő sem hivatásos politikusként, hanem üzletemberként tevékenykedett korábban. A legnagyobb olajvállalat, az Exxon Mobil vezérigazgatójaként tárgyalt szerte a világon. George W. Bush külügyminisztere, Condoleezza Rice javasolta őt legfőbb diplomatának. 

Egyéves tevékenysége azt mutatta, hogy a kiszámítható diplomácia híve volt. Hosszútávú stratégiában gondolkodott, ki nem állhatta a káoszt, főnöke improvizációit. Ismerői szerint felnőtt volt az amatőrök világában. Éppen ezért érezte megalázónak, hogy Trump az olyan fontos külpolitikai problémák megoldását, mint az izraeli-palesztin béketárgyalások, kivette a kezéből, és vejére, Jared Kushnerre bízta.

Mike Pompeo és Rex Tillerson

Mike Pompeo és Rex Tillerson

Az elnök elismerte, hogy nem voltak egy hullámhosszon. Tillerson határozottan kiállt az iráni nukleáris egyezmény mellett, amit Trump meg akart semmisíteni. Nem helyeselte, hogy Washington túlságosan támogatja a szaúdiakat. Nem tetszését fejezte ki amiatt, hogy Trump Jeruzsálembe költözteti az amerikai nagykövetséget, ezzel elismerve azt fővárosként. Határozottabb fellépést sürgetett Putyin ellen. Nem támogatta a kereskedelmi háborúk kiélezését sem. 

Az új külügyminiszter, az 54 éves Mike Pompeo iskoláit a katonai akadémián és a Harvard Egyetemen végezte. Katonaként kezdte pályafutását. 2011–2017-ig kongresszusi képviselőként dolgozott; republikánus színekben Kansas állam egyik körzetét képviselte. 2017-ben nevezte ki Donald Trump a CIA igazgatójának. Pompeo elismerte, hogy az oroszok beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

Az elnök teljes lojalitást vár munkatársaitól, ezt várhatóan Pompeótól meg is fogja kapni. Ő ugyanis osztja az elnök véleményét az „America First” politikában. Keményvonalasnak tartják, aki nem retten vissza a katonai beavatkozástól sem.

Pompeo kinevezése azt is jelzi, hogy az elnök elég erőt érez ahhoz, hogy maga irányítsa a külpolitikát, és ennek alázatos végrehajtását várja munkatársaitól. Nem kívánatos a kétkedés vagy az ellenvélemény.

Az amerikai kormány tárgyalópartnerei állandó bizonytalanságban voltak, hiszen a miniszterek állásfoglalásait az elnök gyakran a nyilvánosan felülírta. Ez az új külügyminiszterrel minden bizonnyal nem fordul majd elő. Mike Pompeo hűségesen közvetíti majd Trump véleményét. 

 

Amerikai–magyar kapcsolat

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Donald Trump beiktatása óta határozattan javultak az amerikai–magyar kapcsolatok. A kisebb zökkenőkért az Obama-kormányból visszamaradt hivatalnokokat okolta. A két külügyér személyesen nem találkozott, de még 2017-ben telefonon beszéltek egymással.

Az amerikai külügyminiszter nem tartotta elsődleges feladatának a közép-európai országok problémáinak kezelését. Minden bizonnyal Rex Tillersonig nem értek el a magyar ügyek, mint például a CEU-val kapcsolatos botrány. Az sem tőle eredeztethető, hogy az amerikai külügy 200 millió forintos pályázattal támogatná a vidéki magyar sajtót. Ezt David Kostelancik, a budapesti nagykövetség ügyvivője jelentette be.

Magyarországnak ugyanis Donald Trump beiktatása óta nincs amerikai nagykövete. De tavasszal változhat a helyzet. A hírek szerint ismét politikai kinevezett, a magyar gyökerekkel is rendelkező New York-i ékszerész-üzletember, David Cornstein vezetheti majd az amerikai missziót. 

Addig is megnyugvással töltheti el a magyar kormányt, hogy a híresen ellenséges Victoria Nuland helyett Wess Mitchell lett az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsia ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára. Szijjártó Péter már tárgyalt is vele Washingtonban. Mike Pompeo beiktatásával az is elképzelhető, hogy találkozhat majd a magyar és az amerikai külügyminiszter.

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.