valasz.hu/vilag/a-sztori-1999-ben-kezdodott-es-tizennegy-esztendeig-tartott-73151/?system=cachefrissit

http://valasz.hu/vilag/a-sztori-1999-ben-kezdodott-es-tizennegy-esztendeig-tartott-73151/?system=cachefrissit

Orbán-Putyin találkozó: Szóba került a MOL

/ 2010.11.30., kedd 16:28 /

A magyar-orosz kapcsolatok hosszú távú rendezésére irányuló reményét fejezte ki Orbán Viktor magyar kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel tartott találkozón kedden Moszkvában.

Putyin magyar kollégáját az orosz kormány vendégházában fogadva üdvözölte a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődését, utalt rá, hogy a jövő év első felében Magyarország lesz az EU soros elnöke, s reményét fejezte ki, hogy az adott időszakban kedvezően alakulnak majd Oroszország és az unió kapcsolatai.

Mindkét fél megemlítette, hogy egy évvel ezelőtt Szentpéterváron már találkoztak. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban kifejtette: akkor még csak feltételesen beszélhetett, de időközben a magyar nép kinyilvánította akaratát. "Magyarország nehéz korszakot zárt le, új korszakot kezdett, most már lehet hosszú távra tervezni a kapcsolatokat" - mondta. Kijelentette, hogy Magyarország Oroszországot jelentős katonai, politikai és gazdasági hatalomnak tekinti.

Rámutatott: reméli, hogy a tárgyalásokon nem csupán egyes kérdéseket oldanak meg, hanem lerakják majd a XXI. századi típusú partneri kapcsolat alapjait. Végül hangsúlyozta hogy maga is fontosnak tartja mindazon gazdasági témaköröket, amelyeket Putyin említett bevezetőjében.

Vlagyimir Putyin vendégét üdvözölve külön kiemelte az energetika, ezen belül az atomenergia, a közlekedés és a fejlett technológiák, ezen belül a nanotechnológia területét. Megemlítette azt is, hogy az oroszországi magyar beruházások értéke eléri a kétmilliárd, a magyarországi orosz befektetéseké a hárommilliárd dollár értéket. A két ország közötti, vita tárgyát képező gazdasági témákat az orosz kormányfő nem említette.

A kölcsönös üdvözlést követően a két miniszterelnök a küldöttségek körében zárt ajtók mögötti tárgyaláson, majd azt követően ebéden vett részt. 

Frissítve: 

Az orosz és a magyar kormányfő kedden tárgyalt a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) Mol-részesedésének a kérdéséről, és további megbeszélésekre kerül sor - közölte az orosz kormányfő sajtótitkára. "A Mol-kérdésről tárgyaltak, a megbeszélések folytatódnak" - mondta Dmitrij Peszkov a Reutersnak Vlagyimir Putyin orosz és Orbán Viktor magyar miniszterelnök keddi moszkvai megbeszélései után. Ugyanezt idézte a Dmitrij Peszkovtól az orosz Interfax hírügynökség is.

Ezzel kapcsolatban a Vesztyi.Ru orosz hírportál emlékeztetett Vlagyimir Putyin múlt héten pénteken tett kijelentésére. Az orosz kormányfő a legnagyobb német vállalatok vezetőivel tartott találkozón akkor azt mondta, hogy "a legnagyobb kőolajtermelő magánvállalatunk, a Surgutneftegas megvette a magyar Mol 20 százalékát. Mindent elkövetnek, hogy képviselőit kiszorítsák, ne engedjék be őket a társaság vezető testületeibe, és ez megszeg minden törvényt és szabályt".

 A Surgutneftegas 2009 tavaszán vette meg az osztrák OMV-től a Mol 21,2 százalékos pakettjét 1,4 milliárd euróért, amit a Mol barátságtalan lépésnek tekintett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.