„Hősnek" nevezte Orbán Viktort a bajor hercegnő

/ 2012.07.18., szerda 14:42 /
„Hősnek

Orbán Viktor volt az egyik leghíresebb bajor nemesi család díszvendége volt nemrég, a város azonban felháborodva fogadta a magyar miniszterelnököt.

Múlt pénteken, jelentősebb sajtónyilvánosság nélkül Orbán Viktor volt a regensburgi Kastélyfesztivál nyitógálájának fő vendége. A bajor városba a környék meghatározó arisztokratája - akinek kastélya ad otthont a fesztiválnak -, Gloria von Thurn und Taxis hívta meg a magyar miniszterelnököt - ahogy ő nyilatkozta a helyi sajtónak - „sztárvendégként".

A péntek esti rendezvényen, amelyen több ezer meghívott vett részt a bajor politikai, kulturális és gazdasági életből, Orbán Viktort Gloria von Thurn und Taxis magyar nyelven köszöntötte, és a kormányfőt „hősnek" nevezte, aki „a népét a szabadságba vezette". A jelenlévő németek többsége nem értette a hercegnő szavait, így csak később lett abból botrány.

Gloria von Thurn und Taxis anyai ágon magyar származású: édesanyja, Beatrix von Schönburg-Glauchau Széchenyi István ükunokája.

Margit Wild, az SPD müncheni tartományi képviselője „botrányról" beszélt, s szerinte Orbán meghívása „sértő volt a vendégek számára". „Felőlem Gloria von Thurn und Taxis azt hív meg, akit akar, és tőlem még szimpatikusnak is találhatja Orbánt. Azt azonban nem hagyhatjuk, hogy a regensburgi fesztivált egy Európa-szerte megvetett ember dicsőítésére használják egyesek fel", utalt Orbán jelenlétére a politikus. „Orbán egy populista heccmester, a vélemény- és sajtószabadság ellensége", jellemezte őt Wild.

Gloria von Thurn und Taxis azonban másképp véli, és nem csak „hősnek" nevezte a magyar kormányfőt, de a több ezres prominens vendégséget arra is felszólította, hogy a fesztivál elején felállva énekeljék el - de legalábbis hallgassák meg - a magyar himnuszt. Csak egy-egy résztvevő maradt tiltakozásképpen ülve. Egy regensburgi szociáldemokrata politikus szerint „egy olyan történelmi szabad város, mint Regensburg számára egyszerűen méltatlan és sértő Orbán jelenléte". Nyersebben indokolta ülve maradását a városi CSU vezetője: „Nézze, német vagyok, nem magyar".

Orbán Viktor nem egyedül érkezett a bajor városba. Felesége és többek között Lázár János államtitkár kísérte el őt Regensburgba. Orbán mellett a díszvendégek között foglalt helyett a bajor szabadállam Európa-ügyi és kulturális minisztere, Claudia Effenberg, bulvármédia-sztár, Kari Gahiga, neves ruandai műkincskereskedő, valamint Horvátország korábbi vatikáni nagykövete, Emilio Marin.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.