A Mount Everest-tragédia háttere: Súlyos döntés születhet

/ 2014.04.21., hétfő 16:03 /

Buddhista szerzetesek hamvasztották el hétfőn azoknak a serpa hegyi vezetőknek a földi maradványait, akiket az eddigi legtöbb halottal járó jéglavina temetett be pénteken a Mount Everesten. A katasztrófa nyomán a nepáli serpa közösség hegymászási-vezetési bojkottot fontolgat.

Százak álltak hétfőn a nepáli főváros, Katmandu útjai mentén, ahol a megtalált 13 holttest közül hatot buddhista zászlókkal feldíszített nyitott teherautókon vittek végig. Három hegyi vezetőt még eltűntként tartanak számon, de minden bizonnyal ők is halottak. A hamvasztási szertartás során szerzetesnők tucatjai énekeltek az áldozatok lelkének kiszabadulásáért, a holttesteket fenyőágak borították.

A világ legmagasabb hegye, a Mount Everest, a helyiek nyelvén Csomolungma „veszélyes üzem", de a serpák körében a legkeresettebb munka: egy csúcsszintű, nagy magasságokban dolgozó vezető 6 ezer dollárt is megkereshet egy három hónapos mászási szezonban, ez közel tízszer annyi, mint a nepáliak 700 dolláros évi átlagkeresete.

A 8848 méteres csúcs elérésére irányuló legtöbb kísérlet május közepére esik, amikor általában a legkedvezőbb az időjárás. Egy mostani serpabojkott ezért jelentős károkat okozna a nepáli vezetők és teherhordók ezreinek. A külföldről érkező hegymászók már régóta rájuk támaszkodnak mindenben a vontatóeszközöktől a főzésen át a csúcstámadás irányításáig.

Ang Tshering, a nepáli hegymászók szövetségének illetékese hétfőn bejelentette: a serpák hegymászási bojkottot fontolgatnak, hogy nyomatékosítsák a nepáli kormány elé terjesztett követéléseiket arról, hogy nagyobb mértékben részesülhessenek a hegyi turizmusból származó állami bevételekből. El akarják érni, hogy a nepáli kormány megduplázza a tragédia áldozatainak biztosítási díjait, és hozzon létre segélyalapot a hegymászásból származó illeték egy részéből. A hegyi turizmusból a himalájai országnak az elmúlt évben 3,9 millió dollár bevétele volt.

A nepáli kormány korábban közölte, hogy 40 ezer rúpia (mintegy százezer forint) rendkívüli segélyt juttat a szerencsétlenül jártak családjainak, de a sherpák jobb feltételeket követelnek.  

Tshering elmondta, hogy jelenleg 39 csoport mintegy 400 külföldi hegymászója tartózkodik a Mount Everesten és ehhez megfelelő számú serpa, illetve más kiszolgáló személyzet. 

Hétfőn a nepáli kormány arra kérte a hegyi vezetőket és a kiszolgáló személyzet tagjait, hogy ne bojkottálják a Csomolungmával kapcsolatos tevékenységeket, lássanak újra munkához.

A turisztikai és polgári légügyi minisztérium közleményben tett ígéretet arra, hogy „a kormány kész nagy reformokat végrehajtani a hegymászó szektorban".

Joby Ogwyn kaliforniai hegymászó eközben bejelentette, hogy nem hajtja végre május 11-re tervezett ugrását szárnyas repülőruhában a Mount Everestről, amelyet a Discovery Channel közvetített volna. A jéglavina-szerencsétlenségben elvesztette egyik hegyi vezetőjét, ezért állt el tervétől - közölte az amerikai hegymászó Facebook-oldalán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.