A Mount Everest-tragédia háttere: Súlyos döntés születhet

/ 2014.04.21., hétfő 16:03 /

Buddhista szerzetesek hamvasztották el hétfőn azoknak a serpa hegyi vezetőknek a földi maradványait, akiket az eddigi legtöbb halottal járó jéglavina temetett be pénteken a Mount Everesten. A katasztrófa nyomán a nepáli serpa közösség hegymászási-vezetési bojkottot fontolgat.

Százak álltak hétfőn a nepáli főváros, Katmandu útjai mentén, ahol a megtalált 13 holttest közül hatot buddhista zászlókkal feldíszített nyitott teherautókon vittek végig. Három hegyi vezetőt még eltűntként tartanak számon, de minden bizonnyal ők is halottak. A hamvasztási szertartás során szerzetesnők tucatjai énekeltek az áldozatok lelkének kiszabadulásáért, a holttesteket fenyőágak borították.

A világ legmagasabb hegye, a Mount Everest, a helyiek nyelvén Csomolungma „veszélyes üzem", de a serpák körében a legkeresettebb munka: egy csúcsszintű, nagy magasságokban dolgozó vezető 6 ezer dollárt is megkereshet egy három hónapos mászási szezonban, ez közel tízszer annyi, mint a nepáliak 700 dolláros évi átlagkeresete.

A 8848 méteres csúcs elérésére irányuló legtöbb kísérlet május közepére esik, amikor általában a legkedvezőbb az időjárás. Egy mostani serpabojkott ezért jelentős károkat okozna a nepáli vezetők és teherhordók ezreinek. A külföldről érkező hegymászók már régóta rájuk támaszkodnak mindenben a vontatóeszközöktől a főzésen át a csúcstámadás irányításáig.

Ang Tshering, a nepáli hegymászók szövetségének illetékese hétfőn bejelentette: a serpák hegymászási bojkottot fontolgatnak, hogy nyomatékosítsák a nepáli kormány elé terjesztett követéléseiket arról, hogy nagyobb mértékben részesülhessenek a hegyi turizmusból származó állami bevételekből. El akarják érni, hogy a nepáli kormány megduplázza a tragédia áldozatainak biztosítási díjait, és hozzon létre segélyalapot a hegymászásból származó illeték egy részéből. A hegyi turizmusból a himalájai országnak az elmúlt évben 3,9 millió dollár bevétele volt.

A nepáli kormány korábban közölte, hogy 40 ezer rúpia (mintegy százezer forint) rendkívüli segélyt juttat a szerencsétlenül jártak családjainak, de a sherpák jobb feltételeket követelnek.  

Tshering elmondta, hogy jelenleg 39 csoport mintegy 400 külföldi hegymászója tartózkodik a Mount Everesten és ehhez megfelelő számú serpa, illetve más kiszolgáló személyzet. 

Hétfőn a nepáli kormány arra kérte a hegyi vezetőket és a kiszolgáló személyzet tagjait, hogy ne bojkottálják a Csomolungmával kapcsolatos tevékenységeket, lássanak újra munkához.

A turisztikai és polgári légügyi minisztérium közleményben tett ígéretet arra, hogy „a kormány kész nagy reformokat végrehajtani a hegymászó szektorban".

Joby Ogwyn kaliforniai hegymászó eközben bejelentette, hogy nem hajtja végre május 11-re tervezett ugrását szárnyas repülőruhában a Mount Everestről, amelyet a Discovery Channel közvetített volna. A jéglavina-szerencsétlenségben elvesztette egyik hegyi vezetőjét, ezért állt el tervétől - közölte az amerikai hegymászó Facebook-oldalán.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.