valasz.hu/vilag/az-elnok-biztositotta-partneret-a-kerest-a-leheto-leggyorsabban-fogjak-megvizsgalni-36810

http://valasz.hu/vilag/az-elnok-biztositotta-partneret-a-kerest-a-leheto-leggyorsabban-fogjak-megvizsgalni-36810

A Nagy Örökös színre lép

/ 2012.09.05., szerda 19:01 /

A múlt héten négy év után először ült tárgyalóasztalhoz Észak-Korea és Japán.

Mivel a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) identitása jórészt a japángyűlöletre épül, a japánokat pedig kifejezetten zavarja, hogy időnként elzúg a fejük felett egy-egy koreai rakéta, amely akár atombombát is hordozhatna, maguknak a tárgyalásoknak a ténye is nagy szó. Persze nem valamiféle csúcstalálkozóra kell gondolni: a megbeszéléseket alacsony rangú diplomaták folytatták, viszonylag semleges területen, Pekingben.

A megbeszélés apropója a második világháborúban Koreában elhunyt szigetországi katonák földi maradványainak esetleges hazaszállítása volt. A japánok szót ejtettek az 1970-1980-as években kémkiképzési célra elrabolt állampolgáraik sorsáról is. Ezek persze az érzelmileg túlterhelt régióban fontos kérdések, de a külvilág elsősorban nem ezek miatt figyelt a pekingi találkozóra, hanem mert próbálja megfejteni: változik-e a KNDK politikája az új vezető, Kim Dzsong-un év eleji hatalomra lépésével. Jelentenek-e valamiféle nyitást a Japánnal újrakezdett tárgyalások? E kérdésekről, amelyek az egész kelet-ázsiai térség viszonyait meghatározhatják, egyelőre csak találgatni lehet. A szakértők apró jelekből igyekeznek következtetéseket levonni, amelyek némi optimizmusra (az igazi hardcore sztálinisták számára: pesszimizmusra) adhatnak okot.

A KNDK az idei év elején lett ideiglenes tagja a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak, s a most zajló londoni paralimpián - a játékok történetében először - egy észak-koreai versenyző is elindult. Igaz, hogy az úszó csak áprilisban kezdett el úszni tanulni, és hogy nem is Koreában, hanem Pekingben él. De az, hogy képviselheti az országot, nagy előrelépés ahhoz képest, hogy a fogyatékkal élőket mindeddig nem a tévében mutogatták, hanem a hírek szerint vidéki táborokba zárták és kényszersterilizálták. Szintén változást jelent, hogy Kim Dzsong-un az első vezető a dinasztiában, aki a feleségével együtt jelenik meg nyilvános rendezvényeken. A csinos, észak-koreai viszonyok közt kifejezetten trendi ruhákat és frizurát viselő fiatal hölgy kilétéről hetekig ment a találgatás, de ma már tudjuk, hogy egy egykori énekesnőről van szó. A Nagy Örökösről olyan felvételek láttak napvilágot, amelyeken feltartott hüvelykujjal fejezi ki elismerését egy Mickey egeret, a Rocky film zenéjét és a My Way című slágert is felvonultató zártkörű phenjani koncerten.

Elemzők kiszámolták, hogy Kim Dzsong-un arányaiban gyakrabban látogat civil létesítményeket, mint a katonákhoz vonzódó apja. A svájci magániskolában nevelkedett újdonsült marsall - akinek egyébként születési évét sem ismerjük - két Japánnak, Dél-Koreának, az Egyesült Államoknak és általában mindenkinek küldött halálos fenyegetés között többször is beszélt a gazdaság korszerűsítésének, az élelmezési problémák megoldásának szükségességéről. Sőt, némi reformkezdeményezés csíráinak előjelei is feltűntek a gazdaságpolitikai dokumentumokban. Például észak-koreai folyóiratokban egyszerre több tudós cikke is megjelent a pénzügyi reformok lehetőségéről - az ilyesmi általában nem véletlen, főleg úgy, hogy a legutóbbi pénzügyi reformok kezdeményezőit főbe lőtték. Kim Dzsong-un nagyhatalmú nagybátyja nemrég Kínában tárgyalt különleges gazdasági övezetek létrehozásáról.

Mindezek lehet, hogy semmit nem jelentenek, és az is elképzelhető, hogy a KNDK óvatosan ugyan, de elindult egy új irányba. Az ország mozgásterét növeli, hogy ellenségei - Dél-Korea és Japán - elkeseredett vitába bonyolódtak néhány lakatlan sziklaszirtről, s ha a gazdaság menedzseléséhez nem is értenek Phenjanban, szomszédaik egymás elleni kijátszásában mindig is zseniálisak voltak. A katasztrofális állapotú országban némi gazdasági nyitás elkerülhetetlen, de itt a vezetés súlyos dilemmával néz szembe: a reformok hiánya összeomláshoz vezethet, de az se tudható, hogy egy-egy szelep megnyitása nem sodorja-e el idővel az egész rezsimet. Mindenesetre a biztonság kedvéért az atomprogram folytatódik, és nemrég egy - sikertelen - rakétakísérletet is végrehajtottak, jelezve, hogy a harmadik Kim nem a Nobel-békedíjra hajt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.