A nap, amikor minden megváltozott

Válasz.hu / 2017.09.11., hétfő 19:30 /

Tizenhat éve érte az Egyesült Államokat történetének legsúlyosabb terrortámadása. New Yorkban helyi idő szerint 8 óra 46 perckor, majd 9 óra 3 perckor két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (WTC) két ikertornyába. A tornyok 9 óra 59 perckor, illetve 10 óra 29 perckor leomlottak, a romok alatti tüzet csak december közepére sikerült teljesen eloltani. Egy harmadik eltérített gép Washingtonban a védelmi minisztérium, a Pentagon épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. Egy negyedik, szintén eltérített gép, amelynek a terroristák vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki, az utasok ellenállása miatt Pittsburgh közelében, Shanksville-nél zuhant le. A terrortámadásokban összesen mintegy háromezer ember vesztette életét, akik 90 ország állampolgárai voltak. A négy repülőgépen 246 utas és személyzet tartózkodott, a gépeltérítő terroristák száma 19 volt, a New York-i ikertornyoknál 2606-an haltak meg, a Pentagon elleni támadás 125 áldozatot követelt.

Az első eltérített reülőgép 8 óra 46-kor repült az északi toronynak. A képen már látható a déli tornyot célba vevő bostoni járat

Fotó: AFP/Europress

A második repülőgép 9 óra 3 perckor csapódott a WTC déli tornyába

Fotó: AFP/Europress

Ma országszerte emlékezéseket tartanak a 16 évvel ezelőtti tragédiáról:

A Tribute in Light fényemlékmű a World Trade Center közelében New Yorkban szeptember 10-én este

Fotó: AFP/Europress/Kena Betancur

 

Megemlékező áll a Szeptember 11. Emlékműnél, a terrortámadásban megsemmisült Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén létesített Ground Zero területén szeptember 11-én

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

 

Családtagok érkeznek a Szeptember 11. Emlékműhöz New Yorkban

Fotó: AFP/Europress/Bryan R. Smith

 

Fotó: AFP/Europress/Brendan Smialowski

 

Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump egyperces csenddel emlékezett meg az áldozatokról a washingtoni Fehér Ház déli szárnyának kertjében hétfő reggel

Fotó: AFP/Europress/Brendan Smialowski

 

Családtagok és barátok a 93-as emlékhelynél. A United Airlines 93-as járata a Pennsylvania állambeli Shanksville közelében zuhant le, miután az utasok visszafoglalták a gépet a terroristáktól, akiknek az eredeti célpontja a Capitolium, vagy a Fehér Ház lehetett

Fotó: AFP/Getty/Jess Swensen

 

Shanksville, Pennsylvania

Fotó: AFP/Getty/Jess Swensen

 

Megemlékezők a 93-as járat emlékhelynél

Fotó: AFP/Getty/Jess Swensen

 

Az amerikai zászló leng a Pentagon épületének homlokzatán Arlingtonban

Fotó: AFP/Getty/Alex Wong

 

Az egykori Világkereskedelmi Központ helyén épült Ground Zero emlékpark és -múzeum New Yorkban

Fotó: MTI/AP/Mark Lennihan

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.