A nap, amikor minden megváltozott

Válasz.hu / 2017.09.11., hétfő 19:30 /

Tizenhat éve érte az Egyesült Államokat történetének legsúlyosabb terrortámadása. New Yorkban helyi idő szerint 8 óra 46 perckor, majd 9 óra 3 perckor két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (WTC) két ikertornyába. A tornyok 9 óra 59 perckor, illetve 10 óra 29 perckor leomlottak, a romok alatti tüzet csak december közepére sikerült teljesen eloltani. Egy harmadik eltérített gép Washingtonban a védelmi minisztérium, a Pentagon épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. Egy negyedik, szintén eltérített gép, amelynek a terroristák vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki, az utasok ellenállása miatt Pittsburgh közelében, Shanksville-nél zuhant le. A terrortámadásokban összesen mintegy háromezer ember vesztette életét, akik 90 ország állampolgárai voltak. A négy repülőgépen 246 utas és személyzet tartózkodott, a gépeltérítő terroristák száma 19 volt, a New York-i ikertornyoknál 2606-an haltak meg, a Pentagon elleni támadás 125 áldozatot követelt.

Az első eltérített reülőgép 8 óra 46-kor repült az északi toronynak. A képen már látható a déli tornyot célba vevő bostoni járat

Fotó: AFP/Europress

A második repülőgép 9 óra 3 perckor csapódott a WTC déli tornyába

Fotó: AFP/Europress

Ma országszerte emlékezéseket tartanak a 16 évvel ezelőtti tragédiáról:

A Tribute in Light fényemlékmű a World Trade Center közelében New Yorkban szeptember 10-én este

Fotó: AFP/Europress/Kena Betancur

 

Megemlékező áll a Szeptember 11. Emlékműnél, a terrortámadásban megsemmisült Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén létesített Ground Zero területén szeptember 11-én

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

 

Családtagok érkeznek a Szeptember 11. Emlékműhöz New Yorkban

Fotó: AFP/Europress/Bryan R. Smith

 

Fotó: AFP/Europress/Brendan Smialowski

 

Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump egyperces csenddel emlékezett meg az áldozatokról a washingtoni Fehér Ház déli szárnyának kertjében hétfő reggel

Fotó: AFP/Europress/Brendan Smialowski

 

Családtagok és barátok a 93-as emlékhelynél. A United Airlines 93-as járata a Pennsylvania állambeli Shanksville közelében zuhant le, miután az utasok visszafoglalták a gépet a terroristáktól, akiknek az eredeti célpontja a Capitolium, vagy a Fehér Ház lehetett

Fotó: AFP/Getty/Jess Swensen

 

Shanksville, Pennsylvania

Fotó: AFP/Getty/Jess Swensen

 

Megemlékezők a 93-as járat emlékhelynél

Fotó: AFP/Getty/Jess Swensen

 

Az amerikai zászló leng a Pentagon épületének homlokzatán Arlingtonban

Fotó: AFP/Getty/Alex Wong

 

Az egykori Világkereskedelmi Központ helyén épült Ground Zero emlékpark és -múzeum New Yorkban

Fotó: MTI/AP/Mark Lennihan

 

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.