valasz.hu/vilag/best-of-2014-ki-volt-az-ev-embere-mi-volt-az-ev-konfliktusa-107629

http://valasz.hu/vilag/best-of-2014-ki-volt-az-ev-embere-mi-volt-az-ev-konfliktusa-107629

A nap, amikor minden megváltozott

Válasz.hu / 2017.09.11., hétfő 19:30 /

Tizenhat éve érte az Egyesült Államokat történetének legsúlyosabb terrortámadása. New Yorkban helyi idő szerint 8 óra 46 perckor, majd 9 óra 3 perckor két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (WTC) két ikertornyába. A tornyok 9 óra 59 perckor, illetve 10 óra 29 perckor leomlottak, a romok alatti tüzet csak december közepére sikerült teljesen eloltani. Egy harmadik eltérített gép Washingtonban a védelmi minisztérium, a Pentagon épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. Egy negyedik, szintén eltérített gép, amelynek a terroristák vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki, az utasok ellenállása miatt Pittsburgh közelében, Shanksville-nél zuhant le. A terrortámadásokban összesen mintegy háromezer ember vesztette életét, akik 90 ország állampolgárai voltak. A négy repülőgépen 246 utas és személyzet tartózkodott, a gépeltérítő terroristák száma 19 volt, a New York-i ikertornyoknál 2606-an haltak meg, a Pentagon elleni támadás 125 áldozatot követelt.

Az első eltérített reülőgép 8 óra 46-kor repült az északi toronynak. A képen már látható a déli tornyot célba vevő bostoni járat

Fotó: AFP/Europress

A második repülőgép 9 óra 3 perckor csapódott a WTC déli tornyába

Fotó: AFP/Europress

Ma országszerte emlékezéseket tartanak a 16 évvel ezelőtti tragédiáról:

A Tribute in Light fényemlékmű a World Trade Center közelében New Yorkban szeptember 10-én este

Fotó: AFP/Europress/Kena Betancur

 

Megemlékező áll a Szeptember 11. Emlékműnél, a terrortámadásban megsemmisült Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén létesített Ground Zero területén szeptember 11-én

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

 

Családtagok érkeznek a Szeptember 11. Emlékműhöz New Yorkban

Fotó: AFP/Europress/Bryan R. Smith

 

Fotó: AFP/Europress/Brendan Smialowski

 

Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump egyperces csenddel emlékezett meg az áldozatokról a washingtoni Fehér Ház déli szárnyának kertjében hétfő reggel

Fotó: AFP/Europress/Brendan Smialowski

 

Családtagok és barátok a 93-as emlékhelynél. A United Airlines 93-as járata a Pennsylvania állambeli Shanksville közelében zuhant le, miután az utasok visszafoglalták a gépet a terroristáktól, akiknek az eredeti célpontja a Capitolium, vagy a Fehér Ház lehetett

Fotó: AFP/Getty/Jess Swensen

 

Shanksville, Pennsylvania

Fotó: AFP/Getty/Jess Swensen

 

Megemlékezők a 93-as járat emlékhelynél

Fotó: AFP/Getty/Jess Swensen

 

Az amerikai zászló leng a Pentagon épületének homlokzatán Arlingtonban

Fotó: AFP/Getty/Alex Wong

 

Az egykori Világkereskedelmi Központ helyén épült Ground Zero emlékpark és -múzeum New Yorkban

Fotó: MTI/AP/Mark Lennihan

 

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.