A Nyugat felelőssége is az Ukrajnát gyötrő káosz

/ 2017.12.05., kedd 15:50 /
A Nyugat felelőssége is az Ukrajnát gyötrő káosz

Keleten a helyzet fokozódik, ahogy mondani szokás.

Egészen szórakoztató politikai valóságshowt közvetít a média Kijevből. Valamilyen nem teljesen világos oknál fogva Petro Porosenko államfő összeveszett egykori szövetségesével, Miheil Szaakasvili korábbi grúz államfővel, akit a rendőrség Kijevben éppen le akar tartóztatni. Egy adott ponton Szaakasvili azzal fenyegetőzött, hogy leugrik annak a társasháznak a tetejéről, ahol lakik. Feldühödött hívei kiszabadították, most éppen a kijevi parlament előtt szónokol – és még ki tudja, hol a vége.

Az egész politikai káosz jól összefoglalja azt a zsákutcát, amibe Ukrajna jutott. Carl Bildt volt svéd külügyminiszter a Twitteren azon aggódott, hogy a történtek hiteltelenítik az országot Nyugaton. Pedig nagyon is logikusak a mostani fejlemények.

Miután az Európai Unió és az Egyesült Államok nem vett egy nagy levegőt és mondta ki, hogy Ukrajna fontos nekünk, ezért 1. hathatós segítséget nyújtunk az orosz invázió elleni harcban; 2. hajlandók vagyunk akár egy évtizeden keresztül dollár- meg eurómilliárdokat fordítani az igazi posztkommunista maffiaállam átalakítására, idővel minden visszatért a régi kerékvágásba.

A lakosság a megszorításokat meg a gázárak elszállását érzékeli csak a nyugati nyitásból? Korbácsoljuk fel a nacionalista érzelmeket – mondjuk – a kisebbségeket abajgató oktatási törvénnyel, és máris egyszerűbb lesz Petro Porosenko dolga a 2019-es elnökválasztáson! Ha üres a hasad, legalább a himnuszt énekelheted! – parafrazálhatjuk a költőt. Ukrajna meg az ukránoké, ugye.

Hatalmadat politikai riválisok fenyegetik? Használd ellenük a rendőrséget, az állam intézményeit, vádolj meg mindenkit azzal, hogy a nagy orosz ellenséggel cimborál, talán ezzel el tudod terelni a figyelmet a kolosszális méretű lopkovitzról.

Kell még valamit mondanom, Ildikó?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.

Hogy lesz CSOK-ból nyaraló?

Némi kompromisszum vállalásával üdülőnek is kiváló ingatlanok vásárolhatók vagy építhetők a családi otthonteremtési kedvezmény millióból. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.