heti-valasz.hu/vilag/serultekrol-es-nagyobb-karokrol-egyelore-nem-tudni-65352/?page=8

http://heti-valasz.hu/vilag/serultekrol-es-nagyobb-karokrol-egyelore-nem-tudni-65352/?page=8

Ötcsillagos luxusban „rehabilitálják” a terroristákat

/ 2013.06.21., péntek 08:30 /
Ötcsillagos luxusban „rehabilitálják” a terroristákat

A szobák abszolút komfortosak, melléjük szauna és edzőterem dukál, olimpiai előírásoknak megfelelő úszómedence és mozi. Ám ezek a luxuskörülmények nem luxusszállodában adatnak, hanem börtönben az Al-Kaida terroristáinak.


Szaúd-Arábiában ilyen börtönben „nevelik át” a terroristákat. E speciális börtönben a deklarált cél: visszaterelni a normális élethez a dzsihád partizánjait, mégpedig úgy, hogy belekóstolhatnak az élet apró örömeibe, a szaunázásba vagy a mozizásba. S ha jó magatartást tanúsítanak, a terroristák „elpihenhetnek” a feleségükkel, mégpedig külön e célra kialakított, romantikusan berendezett szobákban. 

A különös, hetvenhatezer négyzetméteres börtön Rijádban, a szaúdi fővárosban, pontosabban annak környékén található, s nevezhetnénk akár „ötcsillagos börtönnek” is. Csupán egyike azonban az összesen hat luxusbörtönnek a sivatagi királyságban. Az egyikük Dzsiddában már megnyílt, három másikat pedig a közeljövőben terveznek megnyitni, az ország északi, keleti és déli vidékein. Mindegyikükben kétszázhuszonnyolc „deviáns” egyént tartanak fogva (eufemisztikusan deviánsnak nevezik a szaúdiak az Al-Kaida terroristáit), negyvenegy országból. Egy-egy börtönkomplexum tizenkét épületből áll, s mindegyikben tizenkilenc-tizenkilenc elítélt él, a lehető legkényelmesebben. A magukban tehetséget érző terroristák még festészeti tanulmányokat is folytathatnak, a tanárt a börtönigazgatóság biztosítja (és persze finanszírozza is). 

A rehabilitációs programot akkor alakították ki, amikor Szaúd-Arábiát is terrorista attakok érték. Ez 2003 és 2006 között történt, azt követően, hogy az amerikaiak – még az Öböl-háborúban – katonai bázisokat hoztak létre szaúdi földön. Akkoriban csaknem százötven szaúdi és külföldi állampolgár lett a támadások áldozata. Az új típusú börtönökben azonban nem „csak” luxus és édes semmittevés várja az ex-terroristákat. Valamennyiüknek kötelezően be kell iratkozniuk különféle szemináriumokra, köztük Korán-tanfolyamokra is, vagyis olyan kurzusokra, amelyeken például a dzsihád haszontalanságáról és veszélyességéről próbálják meggyőzni őket, vagy ahol az iszlám szent könyvét kell alaposan tanulmányozniuk. „A terrorizmus legyőzéséhez intellektuális és pszichológiai egyensúlyt kell teremtenünk a számukra... párbeszéd és meggyőzés révén” – mondta Szaid Al-Bisi, a rijádi központi börtön igazgatója.


Ám azt az igazgató is elismeri, hogy a rehabilitációs program nem teljesen sikeres. A börtönből szabadultak tíz százaléka ugyanis bizonyíthatón visszatér valamelyik terrorista sejthez, sőt, a luxus-átnevelés után némelyiküknek még a presztízse is megnő a terrorcsoportok szemében. A kilencven százalék viszont tényleg visszatalálni látszik a normális életbe. Igaz, ehhez a szaúdi kormányzat anyagi segítséget is nyújt nekik: havi hétszáz dollárnyi stipendiumot folyósít, aki igényt tart rá, még autót is kap, és a nőtleneket szép summával – húszezer dollárral – bátorítják a házasodásra. (Ráadásul az esküvő minden költségét is a kormány vállalja magára.)

A rijádi luxusbörtönt egyébként Mohammed bin Najef hercegről, a királyság jelenlegi belügyminiszteréről nevezték el; a királyi herceg volt ugyanis az, aki 2003-ban frontális támadást indíttatott az Al-Kaida ellen Szaúd-Arábiában.

A vahabita királyság amúgy mindent megtesz, hogy külföldön kialakult imázsán javítson. Ennek az egyik újabb eszköze: a kultúra. Az Öböl-menti kicsiny államok pár éve pezsgő kulturális élettel dicsekedhetnek: Sharjah például művészeti biennálékat szervez, Dubaiban kortárs művészeti vásár és kiállítás a divat, Abu Dhabiban nemsokára megkezdik a párizsi Louvre „leánymúzeumának” építését, és nyílik a Guggenheim ottani múzeuma is, Katar fővárosában, Dohában pedig nemzeti múzeumot terveznek. Szaúd-Arábia az Arab-félsziget e pezsgő kulturális életéhez is igyekszik felzárkózni.

És közben persze igyekszik „átnevelni” a terroristákat is.  

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Megnéztük az országot, ahol Orbán Viktor otthon érzi magát

„Meglehetősen furcsa érzés, hogy az embernek keletre kell mennie ahhoz, hogy otthon érezze magát” – mondta Orbán Viktor még 2015 tavaszán a kazah fővárosban, Asztanában. Akárhogyan próbáltuk, tíznapos kazahsztáni utunk alatt sem Asztanában, sem máshol nem tudtunk rájönni, mire gondolt a miniszterelnök. Részletek a friss Heti Válaszban.

„Itt az ideje véget vetni az összebújás politikájának Ankarával!”

A Törökországban nyaraló magyaroknak jó hír: még kisebb zsúfoltságra számíthatnak. Mindenki másnak rossz: Berlin és Ankara viszonya annyira megromlott, hogy a németek már a turistáikat sem engednék Törökországba. A friss Heti Válaszban megmutatjuk, mi áll a feszültség mögött.

Még annál is nagyobb a baj az MSZP-ben – mondják a Népszabadság volt főszerkesztői

Széttartó, valamint ötlet, „brand” és program nélküli párt az MSZP, ami képtelen alternatívát nyújtani a Fidesszel szemben – vélik a Népszabadság volt főszerkesztői. Egyikük a Zoom.hu nevű portált szervezi, kollégája és testvére viszont az újságírópálya elhagyása után éppen a szocialisták pártkommunikációjának megújításával próbálkozott – sikertelenül. Egy asztalnál Murányi Marcell és Murányi András; páros nagyinterjú a Heti Válaszban!

Ki a felelős a hackerbotrányért? Itt vannak a BKK-ügy kulisszatitkai

Nem tartotta be a felelős közzététel elvét a BKK webshopját feltörő fiatal, de így is etikusabban járt el, mint azok, akik feljelentették. Az is igaz viszont, hogy a botrány napjaiban valóban súlyos kibertámadás folyt a BKK ellen. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A Fidesz polgárháborús pszichózissal fenyeget – volt, akinek bejött

Potens ellenzék híján a kormányra a legnagyobb veszélyt Soros György és Brüsszel jelenti – mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn. A Fideszben polgárháborús pszichózissal is fenyegetnek, ami persze kampányfogás, de Borisz Jelcinnek anno bejött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.