Ötcsillagos luxusban „rehabilitálják” a terroristákat

/ 2013.06.21., péntek 08:30 /
Ötcsillagos luxusban „rehabilitálják” a terroristákat

A szobák abszolút komfortosak, melléjük szauna és edzőterem dukál, olimpiai előírásoknak megfelelő úszómedence és mozi. Ám ezek a luxuskörülmények nem luxusszállodában adatnak, hanem börtönben az Al-Kaida terroristáinak.


Szaúd-Arábiában ilyen börtönben „nevelik át” a terroristákat. E speciális börtönben a deklarált cél: visszaterelni a normális élethez a dzsihád partizánjait, mégpedig úgy, hogy belekóstolhatnak az élet apró örömeibe, a szaunázásba vagy a mozizásba. S ha jó magatartást tanúsítanak, a terroristák „elpihenhetnek” a feleségükkel, mégpedig külön e célra kialakított, romantikusan berendezett szobákban. 

A különös, hetvenhatezer négyzetméteres börtön Rijádban, a szaúdi fővárosban, pontosabban annak környékén található, s nevezhetnénk akár „ötcsillagos börtönnek” is. Csupán egyike azonban az összesen hat luxusbörtönnek a sivatagi királyságban. Az egyikük Dzsiddában már megnyílt, három másikat pedig a közeljövőben terveznek megnyitni, az ország északi, keleti és déli vidékein. Mindegyikükben kétszázhuszonnyolc „deviáns” egyént tartanak fogva (eufemisztikusan deviánsnak nevezik a szaúdiak az Al-Kaida terroristáit), negyvenegy országból. Egy-egy börtönkomplexum tizenkét épületből áll, s mindegyikben tizenkilenc-tizenkilenc elítélt él, a lehető legkényelmesebben. A magukban tehetséget érző terroristák még festészeti tanulmányokat is folytathatnak, a tanárt a börtönigazgatóság biztosítja (és persze finanszírozza is). 

A rehabilitációs programot akkor alakították ki, amikor Szaúd-Arábiát is terrorista attakok érték. Ez 2003 és 2006 között történt, azt követően, hogy az amerikaiak – még az Öböl-háborúban – katonai bázisokat hoztak létre szaúdi földön. Akkoriban csaknem százötven szaúdi és külföldi állampolgár lett a támadások áldozata. Az új típusú börtönökben azonban nem „csak” luxus és édes semmittevés várja az ex-terroristákat. Valamennyiüknek kötelezően be kell iratkozniuk különféle szemináriumokra, köztük Korán-tanfolyamokra is, vagyis olyan kurzusokra, amelyeken például a dzsihád haszontalanságáról és veszélyességéről próbálják meggyőzni őket, vagy ahol az iszlám szent könyvét kell alaposan tanulmányozniuk. „A terrorizmus legyőzéséhez intellektuális és pszichológiai egyensúlyt kell teremtenünk a számukra... párbeszéd és meggyőzés révén” – mondta Szaid Al-Bisi, a rijádi központi börtön igazgatója.


Ám azt az igazgató is elismeri, hogy a rehabilitációs program nem teljesen sikeres. A börtönből szabadultak tíz százaléka ugyanis bizonyíthatón visszatér valamelyik terrorista sejthez, sőt, a luxus-átnevelés után némelyiküknek még a presztízse is megnő a terrorcsoportok szemében. A kilencven százalék viszont tényleg visszatalálni látszik a normális életbe. Igaz, ehhez a szaúdi kormányzat anyagi segítséget is nyújt nekik: havi hétszáz dollárnyi stipendiumot folyósít, aki igényt tart rá, még autót is kap, és a nőtleneket szép summával – húszezer dollárral – bátorítják a házasodásra. (Ráadásul az esküvő minden költségét is a kormány vállalja magára.)

A rijádi luxusbörtönt egyébként Mohammed bin Najef hercegről, a királyság jelenlegi belügyminiszteréről nevezték el; a királyi herceg volt ugyanis az, aki 2003-ban frontális támadást indíttatott az Al-Kaida ellen Szaúd-Arábiában.

A vahabita királyság amúgy mindent megtesz, hogy külföldön kialakult imázsán javítson. Ennek az egyik újabb eszköze: a kultúra. Az Öböl-menti kicsiny államok pár éve pezsgő kulturális élettel dicsekedhetnek: Sharjah például művészeti biennálékat szervez, Dubaiban kortárs művészeti vásár és kiállítás a divat, Abu Dhabiban nemsokára megkezdik a párizsi Louvre „leánymúzeumának” építését, és nyílik a Guggenheim ottani múzeuma is, Katar fővárosában, Dohában pedig nemzeti múzeumot terveznek. Szaúd-Arábia az Arab-félsziget e pezsgő kulturális életéhez is igyekszik felzárkózni.

És közben persze igyekszik „átnevelni” a terroristákat is.  

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.