Összeomlás szélén a szír rendszer

/ 2012.12.13., csütörtök 20:02 /
Összeomlás szélén a szír rendszer

Küszöbön áll a szíriai rezsim összeomlása, miután a felkelők már a fővárost is körülzárták. Oroszország, az Asszad-rezsim legfőbb támogatója már megkezdte állampolgárainak evakuálását. A damaszkuszi kormány haláltusájában napalmmal bombázta az egyre nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonó lázadókat.

Bassár el-Aszad szír elnök legfőbb szövetségese, Moszkva most először ismerte el, hogy a damaszkuszi rezsim a bukás szélén áll. Mikhail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes kedden azt mondta, hogy a rezsim egyre nagyobb területek felett veszíti el az ellenőrzést, a felkelőkők az egész országban teret nyernek. Az orosz diplomácia helyettes vezetője azt is bejelentette, hogy Moszkva repülőgépeket küld a közel-keleti országba, hogy evakuálja ott lévő több ezer állampolgárát.

 

Jelenleg az orosz állampolgárok felkutatása zajlik, mert a több ezer „szakértő" vagy egy tucat városban lelhető fel. „Sajnos nem zárhatjuk ki a felkelők győzelmét" - mondta Bogdanov. Steve Rosenberg, a BBC moszkvai tudósítója mindezt úgy értékeli, hogy az orosz vezetés feladta Asszad támogatását.

Magyarország a múlt héten zárta be damaszkuszi nagykövetségét és a polgárháborús állapotok miatt a Külügyminisztérium többször is felszólította a magyar állampolgárokat, hogy hagyják el Szíriát.

Eddig Oroszország és Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában több alkalommal is megvétózta az Aszad-rezsim brutalitását elítélő határozattervezeteket. Az orosz meghátráló nyilatkozatot egy másik kijelentés követte, még ugyanaznap. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára szerint a damaszkuszi kormány az összeomlás szélére jutott. Moszkva párbeszédre szólította fel a szembenálló feleket, mert mint a külügyminisztériumi közlemény hangsúlyozza: ha a harcok tovább folytatódnak, az további tízezrek életébe kerülhet.  


A héten Marokkóban több mint száz ország, köztünk hazánk is, elismerte az ellenállók koalícióját a szír nép egyedüli törvényes képviselőjének. Martonyi János külügyminiszter egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy Aszad rendszere „szerintem is, bukni fog, de hogy mikor, azt nem tudni". A diplomáciai vezető hangsúlyozta: a most Marrakesh-ben elismert ellenzéki erőktől azt várják el, hogy legyenek befogadóak, vonják be a kurdokat és a szekuláris elemeket, valamint hogy a keresztény kisebbség megfelelő képviseletet és védelmet kapjon. Martonyi János arról is beszélt, hogy a MOL támogatása révén Magyarországon fognak kezelni jelenleg török táborokban lévő sérült szír gyerekeket.

Közben Szíriában folytatódnak a harcok, az állami hírügynökség beszámolója szerint a fővárosban robbantásos merénylet történt, amelynek hat halálos áldozata van. A felkelők állítólag teljesen körülzárták a fővárost, a kormányerők Scud rakétákkal próbálják előrenyomulásukat megállítani.

Az amerikai külügyminisztérium úgy értesült, hogy a kormányerők napalmbombát is bevetettek.    

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.