A román titkosszolgálat célkeresztjében

/ 2018.03.28., szerda 16:03 /

Befolyással való üzérkedés vádjával két év nyolc hónap letöltendő börtönre ítélték Kolozsvár volt alpolgármesterét, Horváth Annát. Az ítélet felháborodást váltott ki egész Erdélyben, az érintett fellebbezést nyújt be.

Múlt szombaton Kolozsváron, a Szent Mihály-templomban percekig állva tapsolta önt a közönség, hogy kifejezze szolidaritását. Mit érzett ekkor?

Meghatott a taps, hiszen már a helynek is többletjelentése van számomra: alig egy év múlva e templomban ünnepelhetjük Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulóját. Tanítása jutott eszembe, hogy mi, kisebbségben élők a legjelentéktelenebbnek tűnő helyeken sem érhetjük be napszámosmunkával. Kötelességünket lelkiismeretesen, sőt lelkesedéssel kell végezzük, a közösség képviseletére pedig csakis a nagy ügyek szeretetével vállalkozhatunk.

Számított rá, hogy letöltendő börtönbüntetésre ítélik?

Nem ért teljesen váratlanul. Nem azért, mert bármi törvénytelent tettem volna, hanem mert megtapasztaltam:, ha a román titkosszolgálat (SRI) úgy dönt, Kolozsvár magyar alpolgármesterét nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánítja és el fogja távolítani, ennek mindent képes alárendelni.

Miért figyelte meg és hallgatta le önt hónapokon át a titkosszolgálat?

Az okát nem ismerem, mert máig nem oldották fel a titkosítást. Csak azt tudom, hogy még tart a megfigyelés. A 20 milliós Romániában 2014-ben 2496 nemzetbiztonsági lehallgatási parancsot adtak ki, a 320 milliós Egyesült Államokban pedig 1416-ot. A román titkosszolgálat idei költségvetése csaknem tízszerese a Külügyi Hírszerző Szolgálaténak. Vagyis a román állam tízszer nagyobb veszélyt lát a saját állampolgáraiban, mint más államokéiban. Van okunk feltételezni, hogy a megfigyeltek között az erdélyi magyarok messze arányukon felül fordulnak elő.

Azzal vádolják, hogy fesztiváljegyeket fogadott el egy vállalkozótól, és továbbadta őket az RMDSZ-ben önkénteskedő fiataloknak.

Kolozsvári üzletember barátommal, Fodor Zsolttal egy teraszon ebédeltünk, ekkor hallgatták le a beszélgetésünket, melynek félrefordításából igyekeztek „ügyet” csinálni. Szóba jött a Kolozsvári Magyar Diákszövetség önkéntességet ösztönző programja is, melynek résztvevőit fesztiválbérletekkel készültek díjazni. Segítettem nekik támogatókat találni. De semmilyen utólagos szerepem nem volt a dologban.

Ugyanez a vállalkozó sürgette önnél egy építési engedélyeztetési eljárás meggyorsítását, s a bíróság a két dolog között összefüggést látott.

Erre majd az ítélet indoklása világít rá. Az ügyészség arra a feltételezésre alapozva vádolt meg, hogy a diákszövetség programjának támogatása egy hónapokkal azelőtti ügyintézésben nyújtott segítségem „ellenszolgáltatásaként” történt. Fodor Zsoltnak semmi szüksége nem lett volna „megvásárolni” azt, amit naponta megtettem hivatali kötelességemként: mindig igyekeztem segíteni a kolozsváriaknak problémáik megoldásában.

Éppen az ön ügye miatt vetették fel többen, hogy mennyit változott a jogállamiság Romániában a kommunizmus bukása óta. Ön szerint mennyit?

Az RMDSZ az elmúlt tíz évben folyamatosan figyelmeztetett a bajra. Talán ha 2007-ben Nagy Zsolt, majd az őt követő Markó Attila ügyének, később a több székelyföldi magyar polgármester elleni hadjárat kapcsán mondottaknak nagyobb hitele lett volna, akkor könnyebb lett volna megállítani a közéletet, közigazgatást maga alá gyűrő mélyállamot. 2016 tavaszán a román igazságügy-miniszter szájából hangzott el: az emberi jogok olyan luxus, amelyet Románia nem engedhet meg magának.

Horváth Anna
Csíkszeredában született 1973-ban. 1996-ban végzett a bukaresti Közgazdasági Akadémián, marketingszakon. 2005-ben jogi tanulmányait fejezte be a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen. 2007–2008-ig államtitkár az integrációs, majd a fejlesztési minisztériumban. 2012–2017 között Kolozsvár alpolgármestere, az eljárás miatt lemondott. 2017-től az RMDSZ ügyvezető alelnöke.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.