A leggyakrabban emlegetett utódjelöltek

/ 2013.02.28., csütörtök 15:50 /

A római katolikus egyház új vezetőjének a megválasztásakor nincsenek hivatalos jelöltek, nincs választási kampány és tilos mindenféle választási ígéret.

A nemzetközi sajtó ennek ellenére folyamatosan találgatja, ki lehet XVI. Benedek utódja. A leggyakrabban a következő hat bíborost emlegetik:

A 71 éves ANGELO SCOLA a kiemelkedően fontos milánói érsekség vezetője, Velence pátriárkája, XVI. Benedek közeli munkatársa volt. Az új iránt nyitottnak tekintett morálteológus és filozófus 1995 óta irányítja a Lateráni Egyetemet és a házasság és család kérdéseit tanulmányozó pápai intézetet. Scola 2003 óta tagja a bíborosi kollégiumnak. Hátrányaként említik, hogy nem elég karizmatikus, és viszonylag elszigetelt a 28 tagú olasz bíborosi körön belül.

CHRISTOPH SCHÖNBORN - Bécs 67 éves érseke, az Osztrák Püspöki Konferencia elnöke a Hans Hermann Groer érsek körüli pedofilbotrány óta válságmenedzselő hírében áll. Párbeszédre kész pragmatikusnak tartják. A római katolikus egyház katekizmusának szerkesztőjeként nemzetközi hírnevet szerzett, a homoszexualitás témájában tett liberális hangvételű kijelentései vitákat váltottak ki az egyházban.
    
A 60 éves ERDŐ PÉTER 2003 óta Esztergom-Budapest érseke, prímás, 2006 óta az Európai Katolikus Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke. A pápaválasztó bíborosi kollégium egyik legfiatalabb tagja. 51 éves volt, amikor 2003-ban II. János Pál megtette a bíborosi testület tagjává. Már 2005-ben, XVI. Benedek pápa megválasztásakor is "pápabilisnek" (pápaképesnek) tartották.

MARC OUELLET 68 éves québeci érsek. A leköszönő pápa egyik legszorosabb szövetségese, a vatikáni püspöki kongregációnak, a római kúria minisztériumának a feje. Hosszú időn át dolgozott Latin-Amerikában. A Kúriához fűződő jó kapcsolatai ellenére ellene szólhat, hogy nem sikerült megállítania az erőteljes szekularizációt szűkebb hazájában, a kanadai Quebec tartományban.

A 64 éves ghánai PETER TURKSON a nyugat-afrikai ország püspöki konferenciájának elnöke, Cape Coast érseke. Régóta küzd a világ javainak igazságosabb elosztásáért. 2003-ban nagy meglepetést keltett bíborosi kinevezése. Energikus, nyitott, de kínos lehet számára az a nem olyan régen nyilvánosságra került videofelvétel, amelyen azt fejtegeti, demográfiai alapon milyen veszélyt jelent az iszlám Európában. Az amerikai sajtó pellengérre állította a ghánai érseket azért a kijelentéséért, hogy a pedofília és a homoszexualitás idegen az afrikai hagyományoktól.
    
A 63 éves ODILO SCHERER a brazíliai Sao Paulo - Latin-Amerika legnagyobb egyházmegyéjének - érseke. Mérsékelt pragmatikusnak tartják. Őt már XVI. Benedek pápa nevezte ki bíborossá 2007-ben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.