valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

http://valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

A székelyekig tartó lavinát indíthat el a skót népszavazás?

/ 2014.09.17., szerda 12:24 /

Holnap (csütörtökön) népszavazást tartanak, melynek tétje Skócia függetlensége, és ezzel Nagy-Britannia integritása. Sokan, százszor elmondták már, hogy a referendumnak önmagán túlmutató jelentősége van, hiszen precedenst teremthet más függetlenségért (autonómiáért, független államért) küzdő népeknek szerte Európában. Hogyan tekintsünk az ügyre a Kárpát-medencéből?

„The United Kingdom might have days to live” – írja Emile Simpson a Foreign Policy oldalán. („Az Egyesült Királyságnak talán csak napjai vannak hátra.”) „Is this the end of Britishness?” – teszi fel a kérdést Ian Jack a the Guardianban. ( „Vége van a britségnek”?) Drámai hangú cikkek láttak napvilágot az elmúlt napokban/hetekben a skót népszavazással kapcsolatban. Nem csoda: a 307 éves brit unió bomlásával megrendülne az angol nagyhatalmistátusz-tudat is. Londonnak kínos kérdésekre kellene válaszolnia: a világ egyik legfejlettebb állama, az ENSZ BT vétójoggal rendelkező állandó tagja arra sem képes, hogy megvédje területi integritását? Mi van itt?!

A skót függetlenség legcsúnyább járulékos következménye a brit zászló, a Union Jack megcsonkítása lenne. Hiszen ha Anglia, Skócia és Írország közös zászlajából kivonjuk Skócia színeit és formáit, ezt kapjuk:

Új zászló?

Új zászló?


Ciki, nem?

Persze az egész ügy szempontjából ez másodlagos kérdés. A legtöbben az együtt/külön vitában a gazdasági szempontokat veszik elő. Tény: Skócia és Anglia valójában történelmi ellenfelek, előbbi 300 évvel ezelőtt elsősorban gazdasági okok miatt hajlott az unióra, melynek eredője a Darien Scheme nevű, óriási kudarccal végződött skót gyarmatosítási kísérlet volt. A skót párt, az SNP a függetlenséget érvrendszerük szerint az északi-tengeri olajvagyonból finanszírozná. Vannak azonban kimutatások, melyek szerint – ha csak nem az MI6 dezinformációjáról van szó – erre nem lehet hosszú távú stratégiát alapozni. Így alakulhat ugyanis a kitermelés:

Az olaj- és gázkitermelés várható alakulása

Az olaj- és gázkitermelés várható alakulása

Ám legyünk őszinték: a függetlenségért vívott küzdelemben sosem a racionális gazdasági szempontok alapján mérlegelünk. Hajánál fogva előrángatott, több szempontból sántító példám szerint a ’56-ban a pesti srácok sem a GDP-mutatókon lamentáltak, amikor Molotov-koktéllal mentek neki a világ legerősebb hadseregének.

Éppen erről szól az egyik legjobb, a témában született írás George Friedmantól. A Stratfor elnöke szerint a közelgő skót népszavazás – végződjön bárhogyan is – a nemzeti önrendelkezés iránti vágy óriási erejét mutatja meg. Az írás lényege, hogy a skót – katalán, székely, whatever – „nemzeti ügy” szempontjából másodlagos, hogyan alakul a szavazás (kivéve akkor, ha várakozáson felül buknak a függetlenségpártiak), mert a „szellem kint van a palackból”, nem tabu többé rákérdezni autonómiára, függetlenségre vagy akár határokra. Tehát a referendum ténye legitimálja ezeket a kérdéseket. Akár Székelyföldön is.

(Kis kiegészítés: a Főtér.ro jóvoltából kitapinthatunk valamit a Friedman-cikk román fogadtatásából. A skót vírus – már a cím sokatmondó, hogyan állnak a kérdéshez odaát.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.