A tolerancia diktatúrája

/ 2013.07.17., szerda 14:31 /

Világszerte magasabb fokozatba kapcsoltak idén a homoszexuális aktivisták. Míg azelőtt csak a diszkrimináció felszámolása volt a cél, ma már a többségi társadalom jogait fenyegeti veszély. A férfi-nő kapcsolaton nyugvó család hívei Svédországtól Amerikáig vesztésre állnak.

Bojkottálja-e a homoszexuálisok paradicsomaként ismert Egyesült Államok a 2014-es szocsi téli olimpiát, amiért az orosz parlament június 30-án betiltotta az azonos neműek párkapcsolatának reklámozását? - szavaztatta meg olvasóit múlt héten a brit Guardian. A "nem hagyományos nemi kapcsolatok propagálása" ugyanis mostantól pénzbüntetést, illetve elzárást von maga után, a rendelkezést megszegő külföldiekre pedig kiutasítás vár. A válaszolók 56 százaléka igennel voksolt, jelezve, hogy ezen a hidegháborús korszakot idéző módon torolná meg a "melegjogok" korlátozását.

Betiltott reklám

E kétségtelenül túlzottan drákói törvény megítéléséhez érdemes szemügyre venni a másik, a többségi társadalom számára sérelmes végletet. Napjainkban ugyanis a homoszexuálisok sok országban már nem csupán a diszkrimináció felszámolásáért küzdenek, hanem - miként a Védjük Meg A Családokat! nevű nemzetközi szervezet elnöke, az amerikai Scott Lively mondja lapunknak - az egész közvéleményt ellenőrzésük alá kívánják vonni. Ennek friss példája a brit Legfelsőbb Bíróság márciusi ítélete, mely helybenhagyta Boris Johnson londoni polgármester egyik tavalyi döntését. Történt, hogy 2012 tavaszán egy, a homoszexuális hajlam visszafordíthatóságát valló civilszervezet hirdetése jelent meg a brit főváros autóbuszain, a következő felirattal: "Nem vagyok meleg; már nem vagyok meleg; exmeleg vagyok." A reklámot válasznak szánták egy korábbi kampányra, melynek szövege szerint: "Vannak, akik melegek. Tedd magad túl rajta." Johnson azonban betiltotta a második hirdetést, mondván, London a világ egyik legtoleránsabb városa, és csak egyvalamivel: az intoleranciával szemben intoleráns.

"A bíró azon az alapon hagyta helyben a betiltást, hogy a hirdetés mélyen sérti a melegeket. Igaza van. A reklám sértő, de ez még nem elégséges ok a tiltásra. [...] E reklámok eltávolítása azt a gyászos emlékű kort idézi fel, amikor meleghirdetéseket cenzúráztak, mondván, bántóak. [...] Helytelen, hogy az LMBT-közösség hátraarcot csinál, és egykori üldözőink elnyomó, szólásszabadság-ellenes gyakorlatát teszi magáévá" - ütött meg ritka tisztességes hangot a döntést bíráló Peter Tatchell homoszexuális aktivista a Guardianben. (Az LMBT-rövidítés a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű emberekre utal.)

A "melegjogok" kiterjesztése a nyugati világban évek óta átmegy a hagyományos család híveinek tűréshatárán. Csak két skandináv példa: Svédországban börtön fenyegeti azokat, akik bírálják a homoszexualitást, Dániában pedig az evangélikus egyház köteles megáldani az azonos nemű felek házasságát. E törekvések jegyében az Európai Unió Tanácsa júniusban megerősítette a korábbi irányelveket az LMBT-jogok védelmére, s az EU alapdokumentumaiban immár nemcsak a nemi, etnikai, vallási és politikai hovatartozás élvez fokozott védelmet, hanem a nemi identitás (gender) és a szexuális irányultság is.

Sikeres férfisztriptíz

Ez is jelzi, hogy idén magasabb fokozatra kapcsolt a - sokak által csak meleglobbiként emlegetett - homoszexuális érdekképviselet. Miközben még mindig több mint hatvan, főleg iszlám gyökerű afrikai, ázsiai, valamint latin-amerikai országban szankció, börtön vagy halálbüntetés vár a "fajtalankodókra", sok helyen az érintettek legtöbb követelését teljesítették már. Az Egyesült Államokban vagy éppen Skandináviában több államban házasodhatnak, örökölhetnek, felvehetik egymás nevét, örökbe fogadhatnak és mesterséges megtermékenyítésben vehetnek részt. Hazánk a bejegyzett élettársi kapcsolat 2009-es elfogadásával (az örökbefogadás, a névviselés és a lombikprogramban való részvétel lehetősége nélkül) az erős középmezőnybe tartozik, mely szabályozás nagyjából megfelel a természetes családmodellt védő, ám a kisebbségre is figyelemmel lévő konzervatív felfogásnak. De miért is kell megtagadni a házasodást az LMBT-sektől? "Ha minden földből kinövő növényt rózsának nevezünk, az igazi rózsának elvész az értéke" - érvelnek a hagyománypártiak, és, mint hangsúlyozzák, az államnak jogában áll azt a gyermekáldással járó életformát előnyben részesíteni, amely a jövőt építi.

Sokatmondó egyébként, hogy a feltételezett 100-200 ezer hazai homoszexuális közül az első másfél évben mindössze 147 pár élt e jogintézménnyel, vagyis a militáns magyarországi melegjogvédők mögött nemigen áll valós társadalmi igény. Még akkor is igaz ez, ha július elején minden korábbinál többen, hat-nyolcezren vettek részt a Budapest Pride nevű felvonuláson. Most a tucatnyi nyugat-európai nagykövetség ismételt támogatása mellett négyszáz cég - köztük a Google, a Bónusz Brigád, az Oázis Kertészet, a Zöld Pardon, a Sziget Fesztivál és balliberális médiumok - is a felvonulás mellé állt. "Sikerünket annak köszönhetjük, hogy nyitottak vagyunk. Nyitottak az új ötletekre, szokatlan megoldásokra, egymásra és a világra" - fogalmaztak kiáltványukban. Kérdés persze, hogy például az idei férfisztriptíz - melyre még Bajnai Gordon volt kormányfő is azt mondta, hogy a produkciót az alkalomhoz illőnek találta, de ez nem az ő világa - mennyiben tekinthető egy cégsiker zálogának. Ezen programpontok egyébként leginkább arra jók, hogy sokak körében erősítsék az idegenkedést (homofóbiát) az azonos neműek kapcsolatával szemben, miközben többen nyilván nem önmagukban az LMBT-sek, hanem a szexualitás ordenáré megjelenítése ellen vannak, legyen szó akár a heteró Love Parade-ről, akár a Gay Pride-ról.

"Az egyetlen működő kompromisszum a társadalom számára az, hogy ragaszkodik a szexualitás házasságalapú modelljéhez, s egyúttal korlátozott toleranciát mutat azok iránt, akik egy szubkultúra tagjaiként - diszkrét módon - a főirányon kívül óhajtanak élni. Az Egyesült Államok ezt az egyensúlyt a negyvenes-ötvenes években érte el, amikor a homoszexuális mozgalom tagjainak célja még mindössze annyi volt, hogy "hagyják békén őket"" - mondja lapunknak Scott Lively, a Védjük Meg A Családokat! vezetője. Azóta nagyot fordult a világ, s az egyik mérföldkő az volt, amikor az Amerikai Pszichiátriai Társaság 1973-ban - többek szerint szakmai konzultáció nélkül, politikai okokból - a homoszexualitást törölte a betegségek listájáról. Ma már ott tartunk, hogy az Egyesült Államok legtöbb orvosi testülete elítéli azokat a szakembereket, akik szerint lehetséges levetkezni a melegvonzalmat, sőt egy éve Kaliforniában egyenesen betiltották a fiatalkorúak körében végzett kezeléseket. (Magyarországon nemrég jelent meg Joseph J. Nicolosi Szégyen és kötődésvesztés című könyve a visszaút lehetőségeiről; a Heti Válasz három hete készített interjút a kötet utószavának szerzőjével, az időközben elhunyt Buda Béla pszichiáterrel.)

Sokan ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet: miközben az LMBT-szervezetek a nemi kisebbségek jogaiért küzdenek, e jogokat nem adják meg a kisebbség kisebbségének, vagyis a homoszexualitástól elforduló társaiknak. Sőt egyes családvédők még tovább mennek. "Az amerikai homoszexuális csoportok maguk is diszkriminálnak, amennyiben "szivárványkoalíciójukba" nem veszik be a vérfertőzőket és az exhibicionistákat" - nyilatkozza lapunknak Wayne Lela, az egyesült államokbeli Heteroszexuálisok az Erkölcsös Társadalomért nevű szervezet vezetője. Abszurdnak tetsző érve valós kérdést takar, hiszen a mindenféle nemi orientáció védelmébe előbb-utóbb miért ne tartozhatna bele akár a többnejűség vagy a pedofília oltalma is?

A másik dogmává rögzült tétel szerint a homoszexualitás veleszületett tulajdonság, melyben nem annyira a környezetnek, mint a géneknek van szerepük. Ennek alátámasztására idézik azokat az egypetéjűiker-vizsgálatokat, melyek szerint ha az egyik testvér a saját neméhez vonzódik, akkor ötven százalék a valószínűsége annak, hogy a - genetikai állományában száz százalékban megegyező - másik is. Ezt az ellenzők vitatják, és az új-zélandi Neil Whitehead újabb vizsgálataival érvelnek, melyek szerint mindössze 11-14 százalék az esélye annak, hogy egy egypetéjű ikerpár mindkét tagja homoszexuális legyen.

Fiúk a női öltözőben

A jobbára keresztény, illetve zsidó vallási gyökerű amerikai családvédők az orvosi érvek mellett ó- és újszövetségi passzusokkal támasztják alá igazukat. "Férfival ne hálj úgy, ahogyan asszonnyal hálnak: útálatosság az" - olvasni például Mózesnál, Szent Pál pedig így int: "Ne tévelyegjetek; se paráznák, se bálványimádók, se házasságtörők, se kéjencek, se férfiszeplősítők nem örökölhetik Isten országát." A liberális keresztény homoszexuálisok azonban erre hol téves fordítást emlegetnek, hol azt mondják, hogy a tilalom csak a férfiprostituáltra vonatkozik, vagy azt állítják, hogy Szent Pál szavai ma már nem érvényesek.

A vallási indíttatású családvédők annyira kiverték a biztosítékot a homoszexuális szervezeteknél, hogy valósággal kriminalizálják és a Ku-Klux-Klanhoz hasonlítják őket. Az interneten számos helyen találni listát "a melegellenes gyűlöletcsoportokról" egyházak, családszervezetek felsorolásával, csak mert komolyan veszik és hirdetik azt a könyvet, amelyre felesküdve az Egyesült Államok mindenkori elnöke is elfoglalja hivatalát: a Bibliát. Az LMBT-aktivisták Barack Obamának is okoztak már kínos perceket, amikor kifogásolták, hogyan merészelt meghívni a Fehér Házba az azonos nemű párok egybekelését ellenző prédikátorokat.

Az amerikai közvélemény egyébként ma már 55 százalékban pártolja a homoszexuálisok frigyét, minek következtében napjainkra Obama is ellenzőből támogatóvá vált. Az LMBT-csoportok pedig a házasodás minapi franciaországi engedélyezése óta újabb győzelmet arattak, mivel az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága néhány hete megsemmisítette a családvédelmi törvény azon szakaszát, mely a szövetségi juttatások és adószabályok terén kevesebb jogot adott az azonos nemű pároknak. Azt viszont nem mondta ki, hogy az egész országban kötelező elismerni a házasságot, így 30 tagállamban továbbra sem lehet egybekelni, s a bírósági döntés csak abban a 12 államban érvényes, ahol igen. Kérdésünkre, hogy a határozat milyen következményekkel járhat a családvédők tevékenységére, a Heteroszexuálisok az Erkölcsös Társadalomért szervezettől Wayne Lela így felel: "Amiként az abortusztörvényeket fellazító legfelsőbb bírósági döntés sem vetett véget a magzatelhajtásról szóló vitáknak, sőt csak erőteljesebb fellépésre sarkallta az életvédőket, úgy azt reméljük, hogy a mostani határozat is ezt fogja elérni."

Lesz is mi ellen felszólalni, hiszen a tengerentúlról egymás után érkeznek hajmeresztő hírek a témában. Milwaukee-ban májusban az okozott felhördülést a szülők körében az egyik iskolában, hogy a tanárok nemváltó napot szerveztek, melyen a fiúknak és lányoknak egymás ruháiba kellett öltözniük. Kalifornia állam júniusi döntése értelmében pedig a transzszexuális diákok nem a születési, hanem a választott nemük szerinti mosdót használhatják. A "vécétörvényt" nagy felháborodás övezi, sokan közbotrányoktól tartanak, kifogásolva, hogy csak azért, mert mondjuk egy kamaszfiú úgy érzi, rossz testbe született, minden további nélkül becsörtethessen a női öltözőbe. Svédországban legalább hajszálnyit életszerűbbek voltak: ott ezt a súlyos problémát egy iskolában úgy oldották meg, hogy - biztos, ami bizonytalan alapon - külön öltözőt nyitottak a tisztázatlan nemi hovatartozású diákoknak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.