A tűzvészek után sárlavina okoz újabb tragédiát

Válasz.hu / 2018.01.11., csütörtök 20:00 /

Ezrek kényszerültek elmenekülni és legkevesebb tizenheten haltak meg a Los Angelestől északra fekvő Santa Barbara megyében pusztító, óriási esőket hozó és földcsuszamlásokat okozó viharok miatt.

Egy idős férfinek segítenek, hogy be tudjon menni a sár által elárasztott otthonába

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

A pusztítást „megkönnyíti", hogy a múlt hónapban végigsöprő tűzvészek miatt a térségben eltűnt a talajt védő növényzet. A megye óceánparti sávjában kötelező evakuálást rendeltek el a hatóságok, ám az érintetteknek csupán alig 15 százaléka tett eleget a felszólításnak. A földcsuszamlások és sárlavinák fákat, autókat, házakat sodortak el vagy temettek maguk alá.

Lakóház romjai Montecitóban

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Amber Anderson, a Santa Barbara megyei tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy kutyákkal és helikopterekkel keresik a sárlavina alá temetett embereket. 163 embert kórházban ápolnak, négyük állapota életveszélyes. A rendőrség közlése szerint Santa Barbarától keletre, Romero Canyonban mintegy 300 embert zárt körbe a földcsuszamlás. „Olyan a táj, mint egy első világháborús csatajelenet helyszíne" – fogalmazott az NBC televíziónak az egyik rendőr.

Sárlavina által betemetett autó Burbankben

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Montecito városát teljesen elöntötte a sár, Burbankben –ahol szintén kötelező evakuálást rendeltek el – sárfolyó hömpölyög az utcákon, házrészeket, romokat, szemetet, autókat sodorva magával. A vidéken több forgalmas autóutat és autópályát le kellett zárni.

Sár hömpölyög az úton Burbankben

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Autó a hordalékhalomban Montecitóban

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Túlélők után kutatnak helyi tűzoltók

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Földmunkagépekkel takarítják el a hordalékot egy olyan területen, ahol otthonokat pusztított el a földcsuszamlás

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Egy tizennégyéves lányt mentenek ki tűzoltók Montecitóban, miután a lány órákig otthona romjai között ragadt

Fotó: Europress/AFP/Santa Barbara megyei tűzoltóság/Mike Eliason

Fotó: Europress/AFP/Frederic J. Brown

Sártól takarítja meg az utakat a Los Angeles megyei tűzoltóság a heves esőzés sújtotta dél-kaliforniai Sun Valley településen

Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert

A Santa Barbara megyei tűzoltóság által közreadott kép emberekről az előző napon eltűnt hozzátartozójuk otthonában január 10-én

Fotó: MTI/EPA/Santa Barbara megyei tűzoltóság/Mike Eliason

Hatósági jármű gázol a sárban

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Sárba ragadt autó

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Az óceán partjára sodort autóroncsokat néz egy tűzoltó Montecitóban

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Útra zuhant szikla Montecitónál

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.