A tűzvészek után sárlavina okoz újabb tragédiát

Válasz.hu / 2018.01.11., csütörtök 20:00 /

Ezrek kényszerültek elmenekülni és legkevesebb tizenheten haltak meg a Los Angelestől északra fekvő Santa Barbara megyében pusztító, óriási esőket hozó és földcsuszamlásokat okozó viharok miatt.

Egy idős férfinek segítenek, hogy be tudjon menni a sár által elárasztott otthonába

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

A pusztítást „megkönnyíti", hogy a múlt hónapban végigsöprő tűzvészek miatt a térségben eltűnt a talajt védő növényzet. A megye óceánparti sávjában kötelező evakuálást rendeltek el a hatóságok, ám az érintetteknek csupán alig 15 százaléka tett eleget a felszólításnak. A földcsuszamlások és sárlavinák fákat, autókat, házakat sodortak el vagy temettek maguk alá.

Lakóház romjai Montecitóban

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Amber Anderson, a Santa Barbara megyei tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy kutyákkal és helikopterekkel keresik a sárlavina alá temetett embereket. 163 embert kórházban ápolnak, négyük állapota életveszélyes. A rendőrség közlése szerint Santa Barbarától keletre, Romero Canyonban mintegy 300 embert zárt körbe a földcsuszamlás. „Olyan a táj, mint egy első világháborús csatajelenet helyszíne" – fogalmazott az NBC televíziónak az egyik rendőr.

Sárlavina által betemetett autó Burbankben

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Montecito városát teljesen elöntötte a sár, Burbankben –ahol szintén kötelező evakuálást rendeltek el – sárfolyó hömpölyög az utcákon, házrészeket, romokat, szemetet, autókat sodorva magával. A vidéken több forgalmas autóutat és autópályát le kellett zárni.

Sár hömpölyög az úton Burbankben

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Autó a hordalékhalomban Montecitóban

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Túlélők után kutatnak helyi tűzoltók

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Földmunkagépekkel takarítják el a hordalékot egy olyan területen, ahol otthonokat pusztított el a földcsuszamlás

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Egy tizennégyéves lányt mentenek ki tűzoltók Montecitóban, miután a lány órákig otthona romjai között ragadt

Fotó: Europress/AFP/Santa Barbara megyei tűzoltóság/Mike Eliason

Fotó: Europress/AFP/Frederic J. Brown

Sártól takarítja meg az utakat a Los Angeles megyei tűzoltóság a heves esőzés sújtotta dél-kaliforniai Sun Valley településen

Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert

A Santa Barbara megyei tűzoltóság által közreadott kép emberekről az előző napon eltűnt hozzátartozójuk otthonában január 10-én

Fotó: MTI/EPA/Santa Barbara megyei tűzoltóság/Mike Eliason

Hatósági jármű gázol a sárban

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Sárba ragadt autó

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Az óceán partjára sodort autóroncsokat néz egy tűzoltó Montecitóban

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Útra zuhant szikla Montecitónál

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.