A vég kezdete

Választás nélkül lett miniszterelnök, választás nélkül bukhat ki a székéből

/ 2008.08.31., vasárnap 08:13 /

Választás nélkül lett miniszterelnök, választás nélkül bukhat ki a székéből. Nagy-Britanniában már szinte mindenki a kormányfő, Gordon Brown távozását várja.

Újabban személyi fitneszedző segíti Gordon Brownt, hogy készen állhasson az őszi politikai csatákra. Kérdés, hogy Millie Dobie tanácsai mire lesznek elegendőek. Brown miniszterelnöki széke ugyanis annyira inog, hogy ősszel valószínűleg másnak kell átadnia Nagy-Britannia irányítását. Helyzetén az sem javít majd, ha távozás helyett kormányátalakítással próbálja húzni az időt.

A Munkáspárt belső ellenzéke készen áll, hogy távozásra kényszerítse Brownt, aki történelmi mélypontra tornázta le a párt népszerűségi indexét. Pedig amikor Brown tavaly június 27-én beült Tony Blair székébe, még másként festett a helyzet. 2007 őszére nőtt a párt támogatottsága, a közvélemény-kutatók 40 százalék körüli eredményeket mértek, ami aztán majdnem a felére, 23-27 százalék körülire zuhant. Közben a konzervatívok 30-ról 42-47 százalékra tornázták fel magukat. Volt és jelenlegi miniszterek, parlamenti képviselők ezért egyre nyíltabban fejezik ki elégedetlenségüket a 13 és fél hónapja hivatalban lévő kormányfő haloványnak is alig nevezhető teljesítményével. Elő is került néhány név, aki alkalmas lenne rá, hogy átvegye a kormány irányítását. Például David Miliband külügyminiszteré. A 42 éves politikus tagadta, hogy Brown helyére pályázna.Az okokat már hónapok óta sorolja a brit sajtó. Brown nem vállalta, hogy választásokon bizonyítsa: elegendő társadalmi támogatottsága van mind neki, mind pártjának, helyette húzza az időt 2010-ig, amikor mindenképpen meg kell tartani a parlamenti voksolást. Brownnak így is három választási vereséget kellett elkönyvelnie. Május 1-jén a részleges, angliai és walesi önkormányzati választásokon négy évtizede nem látott vereséget szenvedett a párt, s nyolc év után Londont bevette a konzervatív ellenzék. Ugyanazon hónap végén egy stabil bázisnak számító észak-angliai választókerületet bukott el a párt az alsóházi képviselő halála miatt megüresedett mandátumért folyó versenyben. Végül a Glasgow East választókerületben a Munkáspárt 60 év után kényszerült átadni az alsóházi képviselői helyet.

A Brown-kormány leginkább az adóemelést rontotta el. Öt százalékról tízre emelték a legalacsonyabb adókulcsot, ami érzékenyen érintette a legszegényebbek ötmilliósra becsült táborát. A középső kulcs 22-ről 20-ra mérséklése nekik nem jelentett sokat, a késve érkezett kompenzáció pedig alig tudta feledtetni a keserűségüket.

Most már mindent Brown szemére vetnek Nagy-Britanniában. A gyengélkedő, alig-alig fejlődő gazdaságért azzal a magyarázattal teszik felelőssé, hogy tízéves pénzügyminisztersége idején az ország csak eladósodással tudta megtartani a gazdasági növekedését. A kritikus hangokat felerősíti, hogy külső tényezők - a kőolaj és a földgáz árának drágulása - is rontják Brown megítélését.

A kormányfőnek nem maradt más, mint bő egy hónap haladék. Legkésőbb szeptember végén minden kiderül: marad-e még egy darabig, vagy megy. Támogatottsága egyre inkább csak ahhoz van, hogy távozzon a tisztségéből. Pártján belül májusban már többségbe kerültek az elmozdításával egyetértők.

A brit napi- és hetilapok naponta és hetente találgatják, mi lesz Brown sorsa. A legderűlátóbbak sem adnak neki egy évnél többet a miniszterelnöki tisztségben. A Munkáspárt kormányfőcseréje bizonyára csak az első lépés lesz, mert a mielőbbi választásokat nem lehet elkerülni. Biztató jel a konzervatívoknak, hogy a lakosság háromnegyede elégedetlen a kormány munkájával, és alkalmasabbnak tartja a miniszterelnökségre az ellenzék vezérét, a 41 éves David Cameront.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.