Adakozó magyarok Kanadából

/ 2010.11.24., szerda 17:47 /

Kanada-szerte több mint hatvanezer dollárnyi adomány gyűlt össze Kárpát-medencei bajok orvoslására az idén. A Kanadai Egyesült Magyar Alap főtitkára, Somorjai Ágnes novemberi szállítmányával a vörösiszap sújtotta Kolontár, illetve a zentai népkonyha ügyén lendített.

- Még mindig könnyen adnak a kanadai magyarok? Nem gondolják, hogy húsz éve demokráciában élünk, igazán megoldhatnánk a problémáinkat?

- Jó célra érdemes kalapozni, és sajnos a demokratikus átalakulás nem szüntette meg a szegénységet, ahogy a katasztrófákat sem tartja távol ettől a térségtől.

- Hogyan választják ki a támogatandó célpontot?

- Mérlegeljük a hírekben hangsúlyosan szereplő helyszínek közül, kik vannak a legrosszabb állapotban, és kérelemmel is lehet hozzánk fordulni.

- A megsegítettek értékelik a gesztust?

- Bár volt rá precedens, hogy vagy kétszáz kilométert autóztam a településig, és még kávéval sem kínáltak meg, csak átvették a borítékot. De az esetek többségében szíves a fogadtatás, átérzik annak jelentőségét, hogy távolban élő magyarok fontosnak találják a nemzeti együttérzés kinyilvánítását.

- Most a Magyar Állandó Értekezlet vendégeként jött Magyarországra. Azt kapta, amit remélt?

- A nyugati magyarság képviselőinek először postáztak meghívót a rendezvényre, és nagyon meg voltunk tisztelve. A Kanadai Magyar Kulturális Tanács, amelynek elnöke vagyok, összefogja az itteni magyarság 89 tagszervezetét, többek között öregbíti az óhaza jó hírét, szervezi a nemzeti ünnepek méltó megtartását. És persze azon van, hogy pedagógusait továbbképezhesse Magyarországon, és hogy a Duna interneten lehessen fogni.

- Ez csak kívánságlista, vagy eredményekkel is dicsekedhet?

- Alapítói vagyunk például a közép-európai szervezetek együttműködésének, melynek egyik sikere, hogy a kanadai kormány a Gyászszalag napjává nyilvánította augusztus 23-át, a Molotov- Ribbentrop-paktum időpontját, így állítva emléket a totalitárius rezsimek áldozatainak. De hétköznapi sikerekkel is büszkélkedhetünk. Mégis hadd térjek vissza a Máértra, mert erősen hiányoltam onnan a Székely Nemzeti Tanács és a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége jelenlétét. A nemzeti egység megkívánta volna a meghívásukat, azt pedig elvárnánk, hogy az ilyen fórumokra csak országos szervezeteket hívjanak meg, nem pedig kis városi csoportosulásokat.

- A szlovákiai Híd-Most pártot nem hiányolta?

- Egy szlovák- magyar vegyes pártnak szerintem sem a Máért a terepe.

- Kanadát nem egyedül képviselte. Önöknél sincs egység?


- Megosztottak vagyunk mi is, de nagyobb baj, hogy kevés fiatal akar részt venni a magyar közösség együtt tartásában, és sokan a nyelvet sem beszélik.

- Mit tudnak tenni azért, hogy ez a tendencia legalább ne gyorsuljon?


- A több mint hatvanéves Magyar Élet főszerkesztőjeként azt mondhatom, hogy fenntartjuk a közösség léte szempontjából nélkülözhetetlen intézményeket. Ilyen a lap is, amely sok áldozat árán maradt talpon. Angol nyelvű melléklettel is elláttuk a magyarul már nem beszélő fiatalok miatt, de nagy szükségünk lenne a digitalizálásra vagy a weboldal elindítására, ám egyikre sincs fedezetünk.

- Számítanának az anyaország segítségére? Nem lenne jobb otthon tartani a gyűjtésük eredményét?

- Furcsa, ám a saját célok érdekében nehezebb összefognunk. De talán Magyarországnak sem mindegy, hogy megmaradnak vagy eltűnnek a kanadai magyarok.

- Ahhoz, hogy magyarok is akarjanak maradni, talán egy sikeresebb ország sem ártana.

- Nagyon bízunk az anyaországi változásban. Mert ha otthonról a sikerekről szóló hírek érkeznének elsősorban, gyermekeink, unokáink még több értelmet látnának az anyaországi kapcsolattartásban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.