Akár már ma kitörhet az évezred diplomáciai botránya

/ 2010.11.28., vasárnap 17:01 /
Akár már ma kitörhet az évezred diplomáciai botránya

"Hillary Clinton és diplomaták ezrei kapnak majd szívrohamot szerte a világon, amikor egy nap felébrednek, és azt találják, hogy titkos külpolitikai dokumentumok érhetők el a világhálon” – dicsekedett korábban az az amerikai katonai hírszerző, akit a kiszivárogtatás gyanúja miatt tavaly már letartóztattak.

A szívrohamot hozó reggel nagyon közel lehet, hiszen a Wikileaks internetes leleplező honlap a közeljövőben több százezer olyan titkos táviratot, jelentést hoz nyilvánosságra, amelyet amerikai nagykövetek küldtek állomáshelyeikről a külügyminisztériumba.

Az amerikaiak úgy sejtik, hogy a publikálásra a napokban, akár már ma sor kerülhet. A Wikileaks korábban előzetes betekintést engedett az amerikai The New York Times, a brit The Guardian és a német Der Spiegel című lapoknak. Nem tudni, hogy ismét ezeket az újságokat választotta volna a portál az előzetes tudósításra.    

A diplomáciai kár felbecsülhetetlen lehet, Amerika és szövetségesei között megrendülhet a bizalom, megromolhatnak kapcsolatok, karrierek, netán emberéletek kerülhetnek veszélybe. Maga a külügyminiszter, Hillary Clinton figyelmeztette szövetségeseit a közelgő botrányra. 

A bizalmas diplomáciai levelezés tartalmáról egyelőre semmi konkrét tény nem szivárgott ki. A külügyminisztérium azt közölte, hogy rutinszerű jelentések, diplomaták őszinte véleménye a házigazda kormányokról, azok vezetőiről, amerikai titkos programok leírása egyaránt szerepelhet a publikálandó dokumentumok között. 

Az elmúlt öt év mind a Bush-, mind az Obama-adminisztráció diplomáciai tevékenységét feltáró iratok minden bizonnyal érintik többek között Angliát, Olaszországot, Kanadát, Norvégiát, Kínát, Izraelt, Indiát, Törökországot, Irakot, Oroszországot. Ezt abból is lehet tudni, hogy az amerikai nagykövetek ezekben az országokban már  kapcsolatba léptek a kormányokkal,  előzetesen bocsánatot kértek tőlük.

Diplomaták úgy vélik, hogy a nyilvánosságra hozástól való örökös félelem ezentúl megbéníthatja munkájukat.

A Wikileaks, amelyet 2006-ban alapítottak Svédországban, olyan nemzetközi szervezet, amely kiszivárogtatott kormányzati és egyéb dokumentumokat hoz nyilvánosságra az interneten úgy, hogy forrásainak névtelenséget biztosít. A szervezet nem kevesebbet tűzött ki célul, minthogy átírja a globális kortárs történelmet. A Wikileakst  kínai ellenzékiek, újságírók, matematikusok és komputeres cégek szakemberei alapították, akik az Egyesült Államokból, Európából, Ausztráliából, Tajvanból, Dél Afrikából származnak. 

A szervezet egyik legnagyobb sikere az afganisztáni és az iraki háború titkos Pentagon-dokumentumainak nyilvánosságra hozása volt.  Az amerikaiak változatlanul nyomoznak a kiszivárogatás ügyében. Első számú gyanúsítottjuk a tavaly őrizetbe vett Bradley Manning katonai hírszerző.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.