valasz.hu/vilag/rangon-alul-hazasodnak-igy-foglalta-el-a-palotakat-a-kozeposztaly-128631

http://valasz.hu/vilag/rangon-alul-hazasodnak-igy-foglalta-el-a-palotakat-a-kozeposztaly-128631

Aki irodalommá tette az újságírást – Tom Wolfe emlékére

/ 2018.05.16., szerda 09:22 /

Nyolcvannyolc éves korában New Yorkban elhunyt Tom Wolfe, a XX. századi amerikai irodalom egyik meghatározó alakja, aki újságíróként, esszéistaként, később regényíróként egyaránt eredetit alkotott. Az amerikai társadalom visszásságait, a korrupciót, a hatalomvágyat, a mindenáron való felemelkedést tűzte szellemesen tollhegyre.

Wolfe stílusművész volt. A konzervatív ikon, William Buckley szerint senki sem tudta a szavakat olyan bravúrosan használni, mint ő.

Tom Wolfe újságíróként kezdte pályafutását, neves lapoknak dolgozott. Úttörője volt a 60-as, 70-es években induló „új újságírásnak” (The New Journalism), aminek alapját a nagy terjedelmű és mélységű riportok képezték, melyben a szerző hosszú ideig kísérte interjúalanyát, hogy életét minél jobban megismerje. Wolfe riportjai esszéi magaslatokra törtek; ilyen tudósítássorozatból indult egyik legnagyobb feltűnést kiváltó kötete, a Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal. (Bartos Tibor remek magyar fordításában magyarul is olvasható.)

A Ken Kesey íróval közös kaliforniai utazások élménye alkalmat adott Wolfe-nak arra, hogy a 60-70 évek hippi korszakáról, ellenkultúrájáról rajzoljon szatirikus képet.

Tom Wolfe vendégelőadáson a New York-i Fordham Egyetemen 2005-ben

Fotó: Europress/AFP/Getty/Evan Agostini

Wolfe sokáig vallotta, hogy a szépirodalmat kiszorította a non-fiction és az újságírás. Ezért is tűnt meglepetésnek, amikor a regényírás felé fordult. Első regényét, a Hiúságok máglyáját részletekben közölte a Rolling Stone magazin. Amikor 1987-ben könyvben is megjelent, rögtön bestseller lett. A hatalomra, pénzre, társadalmi státuszra törekvő New York-i gazdagokat mutatja be maró gúnnyal.

A Talpig férfi című munkája is átütő siker lett, mely az amerikai délen, Atlantában játszódik, és egy futballsztárból milliomos ingatlanbefektetővé vált férfi felemelkedését és bukását állítja középpontba. Sok vitát okozott az Én, Charlotte Simon című története is, mely az amerikai egyetemi élet visszásságait, ürességét ábrázolja egy ártatlan, fiatal lány szemszögéből. Utolsó regénye, a Vérzivatar Miami kozmopolita világát tárta fel.

Tom Wolfe megosztotta a kritikusokat. Egyesek Zola, Dickens, Dreiser kései utódát vélték felfedezni, mások csak egy ügyes újságírót látták benne.

2012-ben Tom Wolfe San Franciscóban járt író-olvasó találkozón. Sziporkázott, akár az amerikai társadalomról, akár a politikáról, akár az irodalmi életről, John Updike-kal vagy Norman Mailerrel folytatott vitáiról beszélt. Nagy műveltségű, széles látókörű, kiváló humorú emberrel találkozhatott a közönség. Olyan íróval, amilyenből egyre kevesebben vannak köztünk.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.