valasz.hu/vilag/nincs-jogod-panaszkodni-a-jelenlegi-helyzetre-ha-nem-mentel-el-valasztani-47072

http://valasz.hu/vilag/nincs-jogod-panaszkodni-a-jelenlegi-helyzetre-ha-nem-mentel-el-valasztani-47072

"Aki kiteszi a Nagy-Magyarország matricát, nem ver meg senkit"

Szlovákiában tárgyalt a szlovák és a magyar államfő

/ 2008.12.06., szombat 15:59 /

A címben szereplő mondatot Sólyom László mondta Érsekújváron az Ivan Gasparovic szlovák államfővel folytatott tárgyalásai után egy újságíró kérdésére, hogy nem tartja-e sértőnek a szlovákokkal szemben az autókon feltűnő Nagy-Magyarország matricákat. A magyar államfő válaszát azzal kezdte, hogy nem lehet mindenkitől elvárni, hogy igazságosnak tekintse a trianoni békét, mert nem volt az. Tudomásul vettük, és nem akarunk változtatni rajta.

Trianon egy szlovák újságíró korábbi kérdésben is előkerült: hogy miért nem erősíti meg Magyarország a békeszerződés elismerését. Sólyom László erre azt mondta, hogy 1947 óta nem merült fel Trianon megkérdőjelezése. Azt a magyar-szlovák alapszerződés is tartalmazza, hogy a határokat mindkét fél elismeri és nincs területi követelése a másikkal szemben. Jan Slota kijelentéseit pedig elképedve olvassa Sólyom az állítólagos magyar revizionizmusról, amelynek „ténybeli alapját sehol nem lehet olvasni".

Tévedés lenne persze azt hinni, hogy a régmúlt határozta meg Ivan Gasparovic és Sólyom László érsekújvári megbeszéléseit. Az elmúlt hónapok eseményei bőven adtak muníciót a tárgyalásokra, olyan bőségesen, hogy a dunaszerdahelyi drukkerverést már nem is kellett felvenni a napirendi pontok közé.

A magyar fél komoly javaslatcsomaggal érkezett a dél-szlovákiai városba. Megfontolásra ajánlotta a kisebbségi ombudsman intézményének szlovákiai bevezetését Sólyom László. A kisebbségek jogait és lehetőségeit pedig külön kisebbségi törvényben lehetne összegyűjteni a magyar államfő szerint. Fel lehetne gyorsítani a közös vagy mindkét országban egymás mellett kiadandó történelemkönyvek megírását, és Sólyom azt is javasolta Gasparovicnak, hogy bátran látogasson el a magyarországi szlovák településekre, tegyen nem hivatalos utakat, ezzel erősítse a magyarországi szlovákok nemzeti öntudatát.

Gasparovic természetesnek tekinthető módon kitért a válaszadás elől, hiszen ő most a február és május között valamikor esedékes szlovák elnökválasztásra „gyúr". Magyarországra is legfeljebb csak a választás után látogatna el. Ha erre sor kerül, eleget tesz Sólyom Lászlónak éppen ebben a hónapban három éves meghívásának. Addig Pozsonyban is tehet Gasparovic a két ország viszonyának javításáért. Sólyom javasolta neki, hogy „szíveskedjék aláírni" az utóbbi hónapok egyik vitás kérdésére, a szlovákiai magyar tankönyvek helységnév-írására pontot tevő törvényt, amelyet a héten szavazott meg a szlovák parlament. Az alapján visszaállhat az eddigi a korábbi normális állapot, amikor a magyar helységnév után zárójelbe kerül a szlovák név. Magyarul: például Pozsony kiszabadulna a zárójelből. Sólyom szerint ez az anyanyelvhasználathoz tartozó alapvető jog, a magyar nevek a magyar nyelv részét képezik.

A névírási mizéria rendezése mégsem ennyire egyszerű, Gasparovic ugyanis a kétnyelvű tankönyveket támogatja, csak a XIX. századi erőszakos magyarosítás idején megváltoztatott településneveket nevezte kétségesnek. Magyar részről mindenesetre érdemes minden kis eredménynek örülni azok után, hogy az utóbbi években, Robert Fico és Jan Slota 2006-ban kezdődött koalíciója idején egyértelműen romlik a két ország viszonya. A „kármentésben" mindhárom magyar közjogi méltóság „offenzívája" szükségesnek bizonyult a héten.

Először Szili Katalin tárgyalt Komáromban szlovák házelnök kollégájával, a visegrádi országok lengyelországi csúcstalálkozója - Ficóval és Gyurcsánnyal - szinte egy időben zajlott az érsekújvári államfői megbeszéléssel. Elvégre „azért vagyunk államfők, hogy a nép jelenlétében beszéljünk" egymással - mondta Sólyom László.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.