Akik köszönik Putyin agresszióját

/ 2018.04.12., csütörtök 09:00 /
Akik köszönik Putyin agresszióját

Lettország az idén lesz 100 éves, de a világ nem csak emiatt figyel rá – meg az egész Baltikumra –, hanem a nagy szomszéd Oroszország miatt is. Hogyan segített Vlagyimir Putyin abban, hogy megszülessen az egyik legöntudatosabb NATO-nemzet? A friss Heti Válasz helyszíni riportjából kiderül.

Az elmúlt négy évben több mint 250 százalékos hadikiadás-növelés. Bevallottan a Krím elcsatolásakor szerzett tanulságok miatt. Lettország – hasonlóan a másik két balti államhoz – minden tőle telhetőt megtesz, hogy ne jusson Ukrajna sorsára. Ebben a NATO is támogatja, amely tavaly óta hat szövetséges nemzet több mint 1100 katonáját állomásoztatja a volt szovjet tagköztársaságban (mely kifejezést a lapunknak nyilatkozó lett külügyminiszter kikérte magának).

Rajta kívül riportunkban találkozhatnak spanyol katonákkal, a lett haderő és a nemzeti gárda parancsnokával, az ország volt elnökével, aki bevezette hazáját az EU-ba és a NATO-ba (és Putyinról is mesél), továbbá az orosz információs hadviselés ellen létrehozott, rigai központú NATO-szerv, a StratCom igazgatójával. Vajon mennyire tartanak a nagy szomszédtól?

 

 

 

 

Részletek a Heti Válasz április 12-i számában. Lapunk elektronikusan is megvásárolható a Digitalstandon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.