valasz.hu/vilag/betegseg-lett-a-videojatekfuggoseg-johet-a-torvenyi-szigor-128942

http://valasz.hu/vilag/betegseg-lett-a-videojatekfuggoseg-johet-a-torvenyi-szigor-128942

Amerika tanulhatna a magyaroktól

/ 2017.10.30., hétfő 09:10 /

Nem kevesebbet állít Megyesy Jenő, Orbán Viktor amerikai főtanácsadója a Washington Examinerben megjelent elemző cikkében, mint hogy a Trump-kormány tanulhat a 2012-es magyar adótörvényből. Részletesen indokolja is, hogy miért. 

Medgyesy Jenő

Többéves vita és kampányígéretek után a Trump-kormány benyújtotta a Kongresszusnak az új adócsomag- törvényjavaslatát. A cél nem csupán az, hogy egyszerűsítsék a jelenleg 74 ezer oldalból álló rendeleteket, megszüntessenek kiskapukat, juttatásokat, kiváltságokat, hanem hogy az országot versenyképessé és produktívvá tegyék.

Jelenleg az Egyesült Államokban kell fizetni a világ egyik legmagasabb vállalati adóját, ami azt vonja maga után, hogy az amerikai vállalatok külföldön jegyzik be magukat, a profitot is ott tartják, ahelyett, hogy otthon fektetnének be. Az érvényben levő amerikai adórendszert az egyre növekvő kormánysegélyekre tervezték. „Érdemes összehasonlítani az amerikai kihívásokat azzal, amivel Magyarországnak kellett szembenéznie, amikor a kommunista tervgazdálkodásból a szabad piacra tért át. Magyarország ugyanis számos nehézséget győzött le sikeresen” – állítja Megyesy.

2008-ban, még mielőtt a görög gazdaság összeomlott volna, Magyarország is hasonló válságokon esett át, és a csőd szélére került. Az országnak jelentős IMF-kölcsönt kellett felvennie. A 2010-ben hatalomra jutott jobbközép kormány adósságot és nehéz gazdasági helyzetet örökölt. Abban az időben 4,2 millió munkavállalóból mindössze 1,8 millió fizette be adóját, ebből kellett a 10 milliós országot működtetni. A helyzet tarthatatlan volt. Az államadósság elérte a GDP 85 százalékát, a költségvetési deficit pedig messze meghaladta az EU által előirányzott 3 százalékot.

Ágazati adókat kellett bevezetni, amivel kezelni és visszafizetni lehetett az IMF-kölcsönt. A 2011-es új alkotmányban meghatározták a deficit felső határát. A kormány olyan programokat vezetett be, amelyek ösztönözték a munkavállalást. A szociális segélyek helyett a közmunkát ajánlott, a családi segélyt pedig a gyermekek iskolalátogatásához kötötték: a segélymentalitást felváltotta a munkaközpontú rendszer. Az SZJA egykulcsos – előbb 16, majd 15 százalékos – lett, a fogyasztásban viszont a progresszív adózást vezettek be: a legmagasabb áfakulcs 27 százalék lett. A vállalati adót 19 százalékról 9-re csökkentették, ami a legalacsonyabb Európában. Mindennek következtében az adófizetők száma megduplázódott, ma már 4 millióan vannak. A munkanélküliek száma rekord mértékben csökkent, ma már csak 4,5 százalék. Az adósság a GDP 74 százalékára csökkent, a magyar államkötvények pedig kikerültek a bóvli kategóriából.

„Ahogy megkezdődik az Egyesült Államokban a nagy adóvita, érdemes pillantást vetni néhány magyar rendeletre, gazdasági trendre – javasolja Megyesy. – Bár a két ország gazdasági és társadalmi rendszere nagyon különbözik, de ugyanazok az alapproblémák késztették Magyarországot is nagy adóreformra, mint most Amerikát. Sok időbe tellett és sok ellenkezést kellett legyőzni, de a magyar gazdaság már kezdi látni ennek az erőfeszítésnek a gyümölcsét .” 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.