Amerikában is tiltakoznak az ukrán oktatási törvény ellen

/ 2017.09.15., péntek 09:10 /

A legnagyobb amerikai-magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség levelet intézett az Egyesült Államok külügyminiszteréhez, Rex Tillersonhoz, amiben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán parlament megszavazta a nyelvtörvényt, amely sokak szerint az ukrajnai kisebbségi magyarokat megfosztja attól a lehetőségtől, hogy 4. osztály után anyanyelvükön tanuljanak. A diszkriminatív törvény a magyar kisebbség kultúráját fenyegeti és alapvető szabadságát sérti. A nemzeti kisebbség túlélése ugyanis nagymértékben függ kultúrája megőrzésétől, aminek alapvető eszköze a nyelvhasználat.

A törvény nemcsak kétoldalú megállapodást sért, hanem felesleges feszültséget okoz Magyarország és Ukrajna között. A 110 éves Amerikai Magyar Szövetség mindig is kiállt a demokráciáért, a közép-kelet európai kisebbségi jogokért, az erős NATO-ért és a NATO bővítéséért – fogalmaz a levél

A Szövetség hiszi, hogy az Egyesült Államok biztonsági érdekeinek alappillére a kisebbségi jogok védelme a nyugati elvárásoknak és a kétoldalú egyezménynek megfelelően abban a térségben, ahol nem mindig voltak toleránsak a magyarokkal szemben.

A 18 szervezetet tömörítő Közép-Kelet Európai Koalíció tagjaként az Amerikai Magyar Szövetség támogatta az orosz ellenes intézkedéseket az ukrán invázió és a Krím bekebelezése után. De úgy véli, hogy egy demokratikus és toleráns Ukrajnának hatékony eszközökkel kell erősíteni országát. Egy gyenge, korrupt, intoleráns Ukrajna lehetővé teszi Oroszországnak, hogy folytassa a zavarosban való halászást és agresszív politikáját.

Ezért Koszorús Ferenc elnök és Bryan Dawson alelnök sürgeti a külügyminisztert, hogy nyilvánosan és egyértelműen fejezze ki aggodalmát az ukrán nyelvtörvény miatt. Az Amerikai Magyar Szövetség reméli, hogy más amerikai-magyar szervezet is csatlakozik a tiltakozáshoz.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.