Amerikában is tiltakoznak az ukrán oktatási törvény ellen

/ 2017.09.15., péntek 09:10 /

A legnagyobb amerikai-magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség levelet intézett az Egyesült Államok külügyminiszteréhez, Rex Tillersonhoz, amiben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán parlament megszavazta a nyelvtörvényt, amely sokak szerint az ukrajnai kisebbségi magyarokat megfosztja attól a lehetőségtől, hogy 4. osztály után anyanyelvükön tanuljanak. A diszkriminatív törvény a magyar kisebbség kultúráját fenyegeti és alapvető szabadságát sérti. A nemzeti kisebbség túlélése ugyanis nagymértékben függ kultúrája megőrzésétől, aminek alapvető eszköze a nyelvhasználat.

A törvény nemcsak kétoldalú megállapodást sért, hanem felesleges feszültséget okoz Magyarország és Ukrajna között. A 110 éves Amerikai Magyar Szövetség mindig is kiállt a demokráciáért, a közép-kelet európai kisebbségi jogokért, az erős NATO-ért és a NATO bővítéséért – fogalmaz a levél

A Szövetség hiszi, hogy az Egyesült Államok biztonsági érdekeinek alappillére a kisebbségi jogok védelme a nyugati elvárásoknak és a kétoldalú egyezménynek megfelelően abban a térségben, ahol nem mindig voltak toleránsak a magyarokkal szemben.

A 18 szervezetet tömörítő Közép-Kelet Európai Koalíció tagjaként az Amerikai Magyar Szövetség támogatta az orosz ellenes intézkedéseket az ukrán invázió és a Krím bekebelezése után. De úgy véli, hogy egy demokratikus és toleráns Ukrajnának hatékony eszközökkel kell erősíteni országát. Egy gyenge, korrupt, intoleráns Ukrajna lehetővé teszi Oroszországnak, hogy folytassa a zavarosban való halászást és agresszív politikáját.

Ezért Koszorús Ferenc elnök és Bryan Dawson alelnök sürgeti a külügyminisztert, hogy nyilvánosan és egyértelműen fejezze ki aggodalmát az ukrán nyelvtörvény miatt. Az Amerikai Magyar Szövetség reméli, hogy más amerikai-magyar szervezet is csatlakozik a tiltakozáshoz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.