Amerikában is tiltakoznak az ukrán oktatási törvény ellen

/ 2017.09.15., péntek 09:10 /

A legnagyobb amerikai-magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség levelet intézett az Egyesült Államok külügyminiszteréhez, Rex Tillersonhoz, amiben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán parlament megszavazta a nyelvtörvényt, amely sokak szerint az ukrajnai kisebbségi magyarokat megfosztja attól a lehetőségtől, hogy 4. osztály után anyanyelvükön tanuljanak. A diszkriminatív törvény a magyar kisebbség kultúráját fenyegeti és alapvető szabadságát sérti. A nemzeti kisebbség túlélése ugyanis nagymértékben függ kultúrája megőrzésétől, aminek alapvető eszköze a nyelvhasználat.

A törvény nemcsak kétoldalú megállapodást sért, hanem felesleges feszültséget okoz Magyarország és Ukrajna között. A 110 éves Amerikai Magyar Szövetség mindig is kiállt a demokráciáért, a közép-kelet európai kisebbségi jogokért, az erős NATO-ért és a NATO bővítéséért – fogalmaz a levél

A Szövetség hiszi, hogy az Egyesült Államok biztonsági érdekeinek alappillére a kisebbségi jogok védelme a nyugati elvárásoknak és a kétoldalú egyezménynek megfelelően abban a térségben, ahol nem mindig voltak toleránsak a magyarokkal szemben.

A 18 szervezetet tömörítő Közép-Kelet Európai Koalíció tagjaként az Amerikai Magyar Szövetség támogatta az orosz ellenes intézkedéseket az ukrán invázió és a Krím bekebelezése után. De úgy véli, hogy egy demokratikus és toleráns Ukrajnának hatékony eszközökkel kell erősíteni országát. Egy gyenge, korrupt, intoleráns Ukrajna lehetővé teszi Oroszországnak, hogy folytassa a zavarosban való halászást és agresszív politikáját.

Ezért Koszorús Ferenc elnök és Bryan Dawson alelnök sürgeti a külügyminisztert, hogy nyilvánosan és egyértelműen fejezze ki aggodalmát az ukrán nyelvtörvény miatt. Az Amerikai Magyar Szövetség reméli, hogy más amerikai-magyar szervezet is csatlakozik a tiltakozáshoz.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!