Amerikában is tiltakoznak az ukrán oktatási törvény ellen

/ 2017.09.15., péntek 09:10 /

A legnagyobb amerikai-magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség levelet intézett az Egyesült Államok külügyminiszteréhez, Rex Tillersonhoz, amiben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán parlament megszavazta a nyelvtörvényt, amely sokak szerint az ukrajnai kisebbségi magyarokat megfosztja attól a lehetőségtől, hogy 4. osztály után anyanyelvükön tanuljanak. A diszkriminatív törvény a magyar kisebbség kultúráját fenyegeti és alapvető szabadságát sérti. A nemzeti kisebbség túlélése ugyanis nagymértékben függ kultúrája megőrzésétől, aminek alapvető eszköze a nyelvhasználat.

A törvény nemcsak kétoldalú megállapodást sért, hanem felesleges feszültséget okoz Magyarország és Ukrajna között. A 110 éves Amerikai Magyar Szövetség mindig is kiállt a demokráciáért, a közép-kelet európai kisebbségi jogokért, az erős NATO-ért és a NATO bővítéséért – fogalmaz a levél

A Szövetség hiszi, hogy az Egyesült Államok biztonsági érdekeinek alappillére a kisebbségi jogok védelme a nyugati elvárásoknak és a kétoldalú egyezménynek megfelelően abban a térségben, ahol nem mindig voltak toleránsak a magyarokkal szemben.

A 18 szervezetet tömörítő Közép-Kelet Európai Koalíció tagjaként az Amerikai Magyar Szövetség támogatta az orosz ellenes intézkedéseket az ukrán invázió és a Krím bekebelezése után. De úgy véli, hogy egy demokratikus és toleráns Ukrajnának hatékony eszközökkel kell erősíteni országát. Egy gyenge, korrupt, intoleráns Ukrajna lehetővé teszi Oroszországnak, hogy folytassa a zavarosban való halászást és agresszív politikáját.

Ezért Koszorús Ferenc elnök és Bryan Dawson alelnök sürgeti a külügyminisztert, hogy nyilvánosan és egyértelműen fejezze ki aggodalmát az ukrán nyelvtörvény miatt. Az Amerikai Magyar Szövetség reméli, hogy más amerikai-magyar szervezet is csatlakozik a tiltakozáshoz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.