Amerikai magyarok: John McCain kérjen bocsánatot!

/ 2014.12.09., kedd 07:52 /
Amerikai magyarok: John McCain kérjen bocsánatot!

A legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség levélben fordult John McCainhez, aggodalmát fejezve ki a szenátornak a Colleen Bell nagykövet szenátusi szavazásán tett kritikus megjegyzései miatt. A szervezet úgy véli, hogy mindez káros hatással van az Egyesült Államok térségi stratégiai érdekeire és rontja a kétoldalú kapcsolatokat. A levél emlékeztet McCain korábbi Budapesten tett megjegyzéseire.

„Megvitattuk a miniszterelnökkel és az ellenzékkel külpolitikai érdekeinket. Közös feladatnak tartjuk a demokrácia megszilárdítását a Balkánon, Ukrajna európai integrációját, a szabad és békés Afganisztán megerősítését, a NATO-val való biztonsági együttműködést és a terrorizmus ellenes harcot. Az Egyesült Államok hálás Magyarországnak az együttműködésért, és azért, hogy vezető szerepet játszik a nemzetközi béke és biztonság megteremtésében. Hisszük, hogy szövetségünk sikerét az a közös munka méri, amivel egy demokratikusabb, virágzóbb jövőt akarunk épiteni Európában és azon túl is” – mondta idén januárban McCain szenátor.

Az Amerikai Magyar Szövetség most kelt levele megerősíti, hogy Magyarország valóban a NATO és az Egyesült Államok elkötelezett szövetségese. És demokratikus ország. Nem tökéletes, de állandóan fejlődő, érett demokrácia, ami csak huszonöt évvel ezelőtt nyerte vissza szabadságát a szovjet elnyomás alól. Magyarország mindig is támogatta az amerikai külpolitikai célokat ellentétben Nyugat-Európa ambivalens magatartásával a hidegháború utáni időkben. Magyarországnak Amerikával való azonosulása a lakosság széles körű támogatásán alapult. Ez adott jelentős politikai előnyt az Egyesült Államoknak a hidegháború idején és az utána következő években.  Ma is a lakosságot kellene megnyerni, hogy hatékonyan szembeszállhassunk az orosz agresszióval és a terrorizmussal – javasolja a szervezet.

A magyar lakosság támogatása azonban veszélybe került, elsősorban az utóbbi időkben tapasztalt elfogult amerikai politika miatt. Másodsorban pedig a hazai ellenzék és nyugati szövetségeseik véleményét visszhangzó, megkérdőjelezhető vádaskodások miatt: miszerint Magyarország nem elkötelezett a demokratikus normák iránt. A támadások zuhatagát a magyar nép kioktatónak és megalázónak tartja. Az a tény is figyelmen kívül marad, hogy a jelenlegi kormány hét választást nyert meg, amit nemzetközileg is szabadnak és törvényesnek minősítettek. Még a Freedom House is magas minősítést adott a választási eljárásoknak (12-ből 12 pontot), de nagyra értékelte a szólás- és sajtószabadságot is.

Az Amerikai Magyar Szövetség egyetért abban, hogy a fenyegető ukrán fejlemények közepette Magyarország fontos ország lett. De a szenátornak Magyarországról szóló kijelentései igazságtalanok, kiegyensúlyozatlanak, az pedig egyenesen elfogadhatatlan, hogy Orbán miniszterelnököt neofasisztának nevezze. Ezek az indokolatlan megállapítások megzavarták, elidegenítették és feldühítették a magyar népet. Mindez alááshatja a fent említett stratégiai érdekeket.

A levelet jegyző Koszorús Ferenc elnök és Bryan Dawson társelnök tisztelettel sürgeti John McCaint, hogy kérjen bocsánatot a magyar néptől a neofasiszta megjegyzésért és az azt követő nyilatkozatért, amiben megkérdőjelezi Magyarország szövetségesi és baráti értékeit. McCain pontosan az ellenkezőjét állitja annak, amit januárban mondott. A szervezet szívesen találkozna a szenátorral, hogy megvitassák a felmerülő problémákat. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.