Amerikai magyarok: John McCain kérjen bocsánatot!

/ 2014.12.09., kedd 07:52 /
Amerikai magyarok: John McCain kérjen bocsánatot!

A legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség levélben fordult John McCainhez, aggodalmát fejezve ki a szenátornak a Colleen Bell nagykövet szenátusi szavazásán tett kritikus megjegyzései miatt. A szervezet úgy véli, hogy mindez káros hatással van az Egyesült Államok térségi stratégiai érdekeire és rontja a kétoldalú kapcsolatokat. A levél emlékeztet McCain korábbi Budapesten tett megjegyzéseire.

„Megvitattuk a miniszterelnökkel és az ellenzékkel külpolitikai érdekeinket. Közös feladatnak tartjuk a demokrácia megszilárdítását a Balkánon, Ukrajna európai integrációját, a szabad és békés Afganisztán megerősítését, a NATO-val való biztonsági együttműködést és a terrorizmus ellenes harcot. Az Egyesült Államok hálás Magyarországnak az együttműködésért, és azért, hogy vezető szerepet játszik a nemzetközi béke és biztonság megteremtésében. Hisszük, hogy szövetségünk sikerét az a közös munka méri, amivel egy demokratikusabb, virágzóbb jövőt akarunk épiteni Európában és azon túl is” – mondta idén januárban McCain szenátor.

Az Amerikai Magyar Szövetség most kelt levele megerősíti, hogy Magyarország valóban a NATO és az Egyesült Államok elkötelezett szövetségese. És demokratikus ország. Nem tökéletes, de állandóan fejlődő, érett demokrácia, ami csak huszonöt évvel ezelőtt nyerte vissza szabadságát a szovjet elnyomás alól. Magyarország mindig is támogatta az amerikai külpolitikai célokat ellentétben Nyugat-Európa ambivalens magatartásával a hidegháború utáni időkben. Magyarországnak Amerikával való azonosulása a lakosság széles körű támogatásán alapult. Ez adott jelentős politikai előnyt az Egyesült Államoknak a hidegháború idején és az utána következő években.  Ma is a lakosságot kellene megnyerni, hogy hatékonyan szembeszállhassunk az orosz agresszióval és a terrorizmussal – javasolja a szervezet.

A magyar lakosság támogatása azonban veszélybe került, elsősorban az utóbbi időkben tapasztalt elfogult amerikai politika miatt. Másodsorban pedig a hazai ellenzék és nyugati szövetségeseik véleményét visszhangzó, megkérdőjelezhető vádaskodások miatt: miszerint Magyarország nem elkötelezett a demokratikus normák iránt. A támadások zuhatagát a magyar nép kioktatónak és megalázónak tartja. Az a tény is figyelmen kívül marad, hogy a jelenlegi kormány hét választást nyert meg, amit nemzetközileg is szabadnak és törvényesnek minősítettek. Még a Freedom House is magas minősítést adott a választási eljárásoknak (12-ből 12 pontot), de nagyra értékelte a szólás- és sajtószabadságot is.

Az Amerikai Magyar Szövetség egyetért abban, hogy a fenyegető ukrán fejlemények közepette Magyarország fontos ország lett. De a szenátornak Magyarországról szóló kijelentései igazságtalanok, kiegyensúlyozatlanak, az pedig egyenesen elfogadhatatlan, hogy Orbán miniszterelnököt neofasisztának nevezze. Ezek az indokolatlan megállapítások megzavarták, elidegenítették és feldühítették a magyar népet. Mindez alááshatja a fent említett stratégiai érdekeket.

A levelet jegyző Koszorús Ferenc elnök és Bryan Dawson társelnök tisztelettel sürgeti John McCaint, hogy kérjen bocsánatot a magyar néptől a neofasiszta megjegyzésért és az azt követő nyilatkozatért, amiben megkérdőjelezi Magyarország szövetségesi és baráti értékeit. McCain pontosan az ellenkezőjét állitja annak, amit januárban mondott. A szervezet szívesen találkozna a szenátorral, hogy megvitassák a felmerülő problémákat. 

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.