valasz.hu/vilag/betegseg-lett-a-videojatekfuggoseg-johet-a-torvenyi-szigor-128942

http://valasz.hu/vilag/betegseg-lett-a-videojatekfuggoseg-johet-a-torvenyi-szigor-128942

Amerikai magyarok: John McCain kérjen bocsánatot!

/ 2014.12.09., kedd 07:52 /
Amerikai magyarok: John McCain kérjen bocsánatot!

A legnagyobb amerikai magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség levélben fordult John McCainhez, aggodalmát fejezve ki a szenátornak a Colleen Bell nagykövet szenátusi szavazásán tett kritikus megjegyzései miatt. A szervezet úgy véli, hogy mindez káros hatással van az Egyesült Államok térségi stratégiai érdekeire és rontja a kétoldalú kapcsolatokat. A levél emlékeztet McCain korábbi Budapesten tett megjegyzéseire.

„Megvitattuk a miniszterelnökkel és az ellenzékkel külpolitikai érdekeinket. Közös feladatnak tartjuk a demokrácia megszilárdítását a Balkánon, Ukrajna európai integrációját, a szabad és békés Afganisztán megerősítését, a NATO-val való biztonsági együttműködést és a terrorizmus ellenes harcot. Az Egyesült Államok hálás Magyarországnak az együttműködésért, és azért, hogy vezető szerepet játszik a nemzetközi béke és biztonság megteremtésében. Hisszük, hogy szövetségünk sikerét az a közös munka méri, amivel egy demokratikusabb, virágzóbb jövőt akarunk épiteni Európában és azon túl is” – mondta idén januárban McCain szenátor.

Az Amerikai Magyar Szövetség most kelt levele megerősíti, hogy Magyarország valóban a NATO és az Egyesült Államok elkötelezett szövetségese. És demokratikus ország. Nem tökéletes, de állandóan fejlődő, érett demokrácia, ami csak huszonöt évvel ezelőtt nyerte vissza szabadságát a szovjet elnyomás alól. Magyarország mindig is támogatta az amerikai külpolitikai célokat ellentétben Nyugat-Európa ambivalens magatartásával a hidegháború utáni időkben. Magyarországnak Amerikával való azonosulása a lakosság széles körű támogatásán alapult. Ez adott jelentős politikai előnyt az Egyesült Államoknak a hidegháború idején és az utána következő években.  Ma is a lakosságot kellene megnyerni, hogy hatékonyan szembeszállhassunk az orosz agresszióval és a terrorizmussal – javasolja a szervezet.

A magyar lakosság támogatása azonban veszélybe került, elsősorban az utóbbi időkben tapasztalt elfogult amerikai politika miatt. Másodsorban pedig a hazai ellenzék és nyugati szövetségeseik véleményét visszhangzó, megkérdőjelezhető vádaskodások miatt: miszerint Magyarország nem elkötelezett a demokratikus normák iránt. A támadások zuhatagát a magyar nép kioktatónak és megalázónak tartja. Az a tény is figyelmen kívül marad, hogy a jelenlegi kormány hét választást nyert meg, amit nemzetközileg is szabadnak és törvényesnek minősítettek. Még a Freedom House is magas minősítést adott a választási eljárásoknak (12-ből 12 pontot), de nagyra értékelte a szólás- és sajtószabadságot is.

Az Amerikai Magyar Szövetség egyetért abban, hogy a fenyegető ukrán fejlemények közepette Magyarország fontos ország lett. De a szenátornak Magyarországról szóló kijelentései igazságtalanok, kiegyensúlyozatlanak, az pedig egyenesen elfogadhatatlan, hogy Orbán miniszterelnököt neofasisztának nevezze. Ezek az indokolatlan megállapítások megzavarták, elidegenítették és feldühítették a magyar népet. Mindez alááshatja a fent említett stratégiai érdekeket.

A levelet jegyző Koszorús Ferenc elnök és Bryan Dawson társelnök tisztelettel sürgeti John McCaint, hogy kérjen bocsánatot a magyar néptől a neofasiszta megjegyzésért és az azt követő nyilatkozatért, amiben megkérdőjelezi Magyarország szövetségesi és baráti értékeit. McCain pontosan az ellenkezőjét állitja annak, amit januárban mondott. A szervezet szívesen találkozna a szenátorral, hogy megvitassák a felmerülő problémákat. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.