felsooktatasirangsor.hu/vilag/a-heti-valasz-egykori-szerzoje-donald-trump-tanacsadoja-lesz-122236

http://felsooktatasirangsor.hu/vilag/a-heti-valasz-egykori-szerzoje-donald-trump-tanacsadoja-lesz-122236

Ami a hírekből kimaradt: főként bevándorlók a londoni háztűz áldozatai

/ 2017.06.25., vasárnap 12:00 /
Ami a hírekből kimaradt: főként bevándorlók a londoni háztűz áldozatai

Jórészt szegény ázsiai és fekete családok éltek a londoni toronyházban, amit az energiatakarékosságot szolgáló hőszigetelés változtatott lángoló fáklyává. A csütörtöki heti Válaszban bemutatjuk: a tömegkatasztrófa nem baleset volt, hanem a brit társadalom válságának tünete.

Egy kisebb konyhai tűzből soha nem lett volna szabad olyan katasztrófának keletkeznie, mint ami Londonban, a Grenfell-toronyban rengeteg ember halálával és az épület pusztulásával végződött. Nem véletlen, hogy a tüzet kezdettől nem balesetként kezelte a közvélemény, hanem felelősöket akar – akár a miniszterelnök, Theresa May lemondását is követelve.

A Grenfell-toronyban egyáltalán nem milliárdosok éltek, hanem szegény emberek, és jórészt bevándorló hátterűek. Grenfell a multikulturális Anglia mikrokozmozmosza volt kevés fehér lakóval, rengeteg alacsony fizetésű, nagycsaládos ázsiai és afrikai bevándorlóval, a legfelső emeleten egy néhány hónapja érkezett fiatal olasz építészpárral.

A szegényes lakótömböt paradox módon a 2016-ban befejezett, 8,7 millió fontos külső felújítás változtatta halálcsapdává. A felújítás során ugyanis az olcsóbb megoldásokat választották: a Reynobond márkanevű alumíniumkompozit paneles burkolat kapható tűzbiztos változatban is, de az négyzetméterenként két fonttal drágább lett volna. A katasztrófa nyomán a torony jelképe lett annak, hogy Nagy-Britannia milyen rosszul kezeli a tömeges bevándorlás nyomán kialakult lakhatási válságot.

 

 

 

 

A teljes cikk elolvasható a június 22-én megjelent Heti Válaszban, mely a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.