Amikor a #metoo találkozik a muszlim bevándorlással

/ 2018.01.10., szerda 11:10 /

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

Lily Allen kétségkívül napjaink egyik legszórakoztatóbb popsztárja, ha nem is zeneileg, de politikai állásfoglalásaiban mindenképpen. Ő volt az, aki 2016-ban elment a calais-i menekülttáborba és sírva kért bocsánatot egész Nagy-Britannia nevében, amiért nem engedik be az ott összegyűlt embereket. Amikor pedig valaki megkérdezte tőle, hogy ő személyesen befogadna-e valakit a „dzsungelnek” becézett tábor lakói közül, habozás nélkül azt válaszolta, hogy persze, „száz százalék, ki ne tenne így?”

Ez a könnyelmű ígéret tavaly év végén érte utol, amikor egy posztban arról panaszkodott, hogy nem tudja, hol fog karácsonyozni, ugyanis londoni lakásából nem hajlandók távozni a bérlői. Erre jegyezték meg többen is: mi az, hogy bérlők? Hogy-hogy nem szír menekültek laknak benne?

A szappanopera következő fejezeteként a minap Allen feltétel nélküli bevándorláspártiságára utalva valaki megkérdezte a sztártól, hogy mit gondol azokról a brit lányokról, akiket muszlim bandák abuzáltak. Ezzel azokra a rotherhami és rochdale-i esetekre célzott, amelyekben pakisztáni származású elkövetők összesen több mint ezer brit kiskorú lányt tettek szexrabszolgájukká. Miközben a hatóságok haboztak közbelépni, nehogy rasszizmussal vádolják őket.

S hogy mi volt Allen válasza? „Nagy a valószínűsége, hogy ezeket a lányokat később valaki más úgyis megerőszakolta volna”.

A bejegyzést persze nem sokkal később törölte és kitett egy nem túl acélos bocsánatkérést is: „ha van olyan rochdale-i nő vagy lány, aki látta a twittemet és az negatívan hatott rá, attól elnézést kérek, természetesen. Képesnek lenni a felelősség vállalására és elnézés kérésére erősség, nem gyengeség.”

Egy, a #metoo-kampány bármelyik esetével kapcsolatban ennél jóval kevésbé érzéketlenül nyilatkozó férfi aligha úszta volna meg ennyivel. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.