valasz.hu/vilag/ketsegbeejto-foto-nemetorszagbol-ez-az-atommentesseg-ara-126916

http://valasz.hu/vilag/ketsegbeejto-foto-nemetorszagbol-ez-az-atommentesseg-ara-126916

Amikor a #metoo találkozik a muszlim bevándorlással

/ 2018.01.10., szerda 11:10 /

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

Lily Allen kétségkívül napjaink egyik legszórakoztatóbb popsztárja, ha nem is zeneileg, de politikai állásfoglalásaiban mindenképpen. Ő volt az, aki 2016-ban elment a calais-i menekülttáborba és sírva kért bocsánatot egész Nagy-Britannia nevében, amiért nem engedik be az ott összegyűlt embereket. Amikor pedig valaki megkérdezte tőle, hogy ő személyesen befogadna-e valakit a „dzsungelnek” becézett tábor lakói közül, habozás nélkül azt válaszolta, hogy persze, „száz százalék, ki ne tenne így?”

Ez a könnyelmű ígéret tavaly év végén érte utol, amikor egy posztban arról panaszkodott, hogy nem tudja, hol fog karácsonyozni, ugyanis londoni lakásából nem hajlandók távozni a bérlői. Erre jegyezték meg többen is: mi az, hogy bérlők? Hogy-hogy nem szír menekültek laknak benne?

A szappanopera következő fejezeteként a minap Allen feltétel nélküli bevándorláspártiságára utalva valaki megkérdezte a sztártól, hogy mit gondol azokról a brit lányokról, akiket muszlim bandák abuzáltak. Ezzel azokra a rotherhami és rochdale-i esetekre célzott, amelyekben pakisztáni származású elkövetők összesen több mint ezer brit kiskorú lányt tettek szexrabszolgájukká. Miközben a hatóságok haboztak közbelépni, nehogy rasszizmussal vádolják őket.

S hogy mi volt Allen válasza? „Nagy a valószínűsége, hogy ezeket a lányokat később valaki más úgyis megerőszakolta volna”.

A bejegyzést persze nem sokkal később törölte és kitett egy nem túl acélos bocsánatkérést is: „ha van olyan rochdale-i nő vagy lány, aki látta a twittemet és az negatívan hatott rá, attól elnézést kérek, természetesen. Képesnek lenni a felelősség vállalására és elnézés kérésére erősség, nem gyengeség.”

Egy, a #metoo-kampány bármelyik esetével kapcsolatban ennél jóval kevésbé érzéketlenül nyilatkozó férfi aligha úszta volna meg ennyivel. 

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!