„Csőcselékmentalitás” az interneten

/ 2013.12.29., vasárnap 20:16 /

Karácsony előtt Justine Sacco, az amerikai InterActiveCorp kommunikációs igazgatója üzleti útra Afrikába indult, mielőtt felszállt a gépre Twitter-üzenetet küldött: „Afrikába megyek. Remélem, nem kapok AIDS-t. Csak viccelek. Fehér vagyok”.

Amikor leszállt, közölték vele, hogy kirúgták munkahelyéről. A 12 órás utazás ideje alatt ugyanis Twitter-üzenetére több tízezren reagáltak, s a média is felkapta az esetet. Valóságos bosszúhadjáratot indítottak ellene fajgyűlölet miatt. Megerőszakolással, kínzással, gyilkossággal fenyegették nemcsak őt, de egész családját is. Feltörték Facebook-, Instragram-oldalát. A Redditen fórumot nyitottak a témáról, ahol tovább gyalázkodtak. Justine Sacco minden közösségi oldalát törölte, de már késő volt. Az internetes „csőcselék" elintézte. Élete pár óra alatt tönkrement.    

Pax Dickinson, a Business Insider technikai vezetője ellen úgyszintén internetes zendülést szerveztek, mert szexista megjegyzéseket tett a blogján. Addig nem nyugodtak, ameddig fel nem mondtak neki.

Az A&E televízió-csatorna népszerű valóság show-jának, a Duck Dynasty-nak főszereplője sértő megjegyzéseket használt a homoszexuálisokra egy interjúban. Beindult az internetes bosszúállás, mire  a televízió bizonytalan időre felfüggesztette. A műsor negyvenmillió nézője sem hagyta magát, petíciókkal, tiltakozásokkal visszavetette a fundamentalista keresztény Phil Robertsont. Most a homoszexuális liga támad, ezúttal az A&E a célpont. A háborúnak közel sincs vége.

Bár az internetes megszégyenítés, kritika nem újdonság, de a digitális forradalom egyik új jelensége az online „csőcselékmentalitás" aktivitása, a büntetés kegyetlensége rohamosan növekszik. Naponta történnek fenyegetések, virtuális püfölések. Az internet korlátlan szólásszabadsága nevében lehet ugyan bármit írni, de a következményekkel tisztában kell lenni. Ha valaki rosszul szól, rossz oldalon áll, modernkori digitális boszorkányüldözésnek van kitéve. „Ahogy szeretjük nézni a politikusok, celebek felemelkedését és bukását, ugyanúgy kiterjed érdeklődésünk az internetes mikro celebekre, akár akarnak figyelmet, akár nem. Demokratizáltuk a boszorkányüldözést, a paparazzi-fotózás semmi a digitális hatalommal felfegyverzett igazságosztó csőcselékhez képest" - írja a Forbes, majd így folytatja: - „Felháborodtunk Justine Sacco megjegyzésén, nevettünk rajta, örömmel figyeltük, ahogy élete tönkremegy pár óra alatt. Tulajdonképpen csak egy futó ötlet volt a megleckéztetés, pár hét múlva nem is emlékszünk a nevére. Jó szórakozás volt".     

A csőcselékmentalitás évszázadokon keresztül létezett, egy szikra bármikor felbolygathatott csoportokat, akik azután bosszút forraltak. A digitális kort azonban nem a szegény- gazdag ellentét határozza meg, az ellen indul bosszúhadjárat, akinek a legtöbb követője, barátja van. Az egymást hergelő, a névtelenség mögé bújó internetes katonák mindenre kegyetlenül lecsapnak.  

Kínában beindították az „emberhús" kereső szolgálatot, egyfajta internetes össznépi igazságszolgáltatást, amellyel levadásszák, megbüntetik azokat, akik kivívták a nép haragját. Az a cél, hogy a kiszemelteket kirúgassák a munkahelyekről, megszégyenítsék a szomszédok előtt, elűzzék  a lakóhelyükről. „Tömeges online detektív munka offline eredményekkel" - írja a New York Times, és megjegyzi, hogy a nyomozás mindenkire kiterjed, hűtlen házastársakra, korrupt tisztviselőkre, pornográfiát terjesztőkre, hazaáruló polgárokra, újságírókra, milliomosokra.            

A szabályozók, illetve az új korhoz igazított  társadalmi normák messze lemaradnak a technológia mögött. Egyelőre semmilyen következménye nincs a internetes csőcselék támadásainak, bármilyen gyűlöletteliek is. Az már csak hab a tortán, hogy azok a legkegyetlenebb bosszúállók, akik egyébként elméletben támogatják a korlátlan szólásszabadságot.   

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.