Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

/ 2018.04.30., hétfő 15:00 /
Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„1968 a megdöbbentő modernitás ideje volt, és a modernitás mindig elbűvöli a fiatalokat és zavarba ejti az öregeket, mégis visszatekintve szinte régimódian ártatlan időszak volt” – írja Mark Kurlansky amerikai író és újságíró, aki bő évtizeddel ezelőtt alapos kötetben próbálta megírni 1968 életrajzát. Hogy 1968 sorsfordító év volt a nyugati világ történelmében, azt ötven év távlatából kevesen vitatnák. Olyan pont volt, amikor az idő folyása kivételesen besűrűsödik, ami új korszakot nyit. De vajon miben áll a jelentősége?

Erre nem olyan könnyű választ adni, már csak azért sem, mert 1968 még mindig nagyon közel van, a problémái nem halottak, indulatokat is képesek kiváltani. 1968 például az egyik alapvető viszonyítási pont, amihez képest Orbán Viktor kormányfő önmagát és politikusi életművét meghatározza. Méghozzá negatív értelemben, 68 elutasítójaként. Ez az elem meglepően korán megjelent a miniszterelnök beszédeiben, először hangsúlyosan 2007-ben Tusnádfürdőn.

 

 

 

 

Részletes háttér az április 26-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon  is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.