valasz.hu/vilag/igy-duhitsuk-fel-europai-embertarsainkat-egyetlen-mondattal-122546

http://valasz.hu/vilag/igy-duhitsuk-fel-europai-embertarsainkat-egyetlen-mondattal-122546

Kínos tény amerikai vandáloknak: a feketék rasszistábbak, mint a fehérek

/ 2017.08.17., csütörtök 16:00 /

Azt ismerik, hogy egy néger meg egy zsidó utazik a vonaton?

Az Egyesült Államokban újabban mimózalelkű egyetemisták és fekete aktivisták igyekeznek a politikai korrektség igájába hajtani a múltat. Ennek jegyében hadat üzennek mindazon történelmi személyeknek, akiknek életvitele és világszemlélete nem a Harvard és a Princeton antropológia vagy éppen genderszakos hallgatóinak jelen felfogását tükrözi. Követeléseiknek pedig válogatott tettlegességekkel, legfőképpen emlékműdöntésekkel igyekeznek nyomatékot adni – amint arra az egyik konföderációs szobor minapi lerombolása is példa.

Ezzel két gond is van. Az első: ha a múlt alakjait nem a maguk kora szellemének figyelembe vételével ítéljük meg, hanem életművüket kizárólag a mai hiperliberális demokrácia eszményeinek alapján helyezzük mérlegre, akkor alig marad valaki, aki át fog menni a rostán. Itt van mindjárt az athéni demokrácia egyik megteremtője, Periklész. Zenghetünk persze ódákat az ókori népuralom nagyszerűségéről, csak akkor a hópihenemzedékhez tartozó feministákat érdemes hallótávolságon kívül tudni: az akkori, mégoly haladó társadalmi berendezkedésben a nők ugyanis nem szavazhattak.

A fenti elvek jegyében a világtörténelem szinte összes meghatározó alakjának szobrát a földdel kellene egyenlővé tenni. Kezdve mindjárt azzal a tekintélyes, ám, fájdalom, in concreto antiszemita reformátorral, akinek vezetéknevét Martin Luther King feketejogi aktivista is felvette, folytatva az Egyesült Államokat alapító atyákkal, akik közül többen maguk is rabszolgát tartottak. Vagy itt van az amerikai nemzeti parkok egyik megálmodója, Madison Grant, aki a XIX. század végén a fehér faj felsőbbrendűségét hirdette a bennszülött népcsoportok és a feketék ellenében.

Ami viszont az afroamerikaiakat illeti, nekik sem kell a szomszédba menni egy kis rasszizmusért. A Black Lives Matter nevű, alapvetően fehérellenes mozgalom azért is lehet ennyire sikeres, mert a faji előítélet a feketéknél különösen termő talajra lel – csak éppen fordított előjellel. Már egy 1964-es felmérés kimutatta, hogy körükben erősebb az antiszemitizmus, mint a társadalom egészében. Egy 1998-as kutatásból egész konkrétan az derült ki, hogy a feketék közel négyszer nagyobb eséllyel válnak zsidóellenessé, mint a fehérek.

A témával foglalkozó tanulmányok ennek általában két okot tulajdonítanak. Az egyik szerint a rabszolgatartás hátterében állítólag meghatározó módon volt jelen a zsidó tőke, és az egykori alávetettek leszármazottai most ezt verik le a szintén kisebbségben élő – és nem mellesleg a XX. században a poklok poklát ugyancsak megjáró – fehér népcsoport tagjain. A másik magyarázat ennél praktikusabb szempontot említ: a lakhatási válságot. A szegény feketenegyedekben az utóbbi évtizedekben horribilis bérleti díjat kellett fizetni – és amint az afroamerikai polgárjogi aktivisták észrevételezték, a háziurak leggyakrabban a zsidóság köréből kerültek ki.

Szóval nem könnyű az amerikaiak élete sem – mi sem tanúskodik erről jobban, mint a vonatkozó alapvicc. „Egy fekete kisfiú kimegy a konyhába, ahol anyukája éppen tortát süt, és a gyerek véletlenül a fejére önti a lisztet. »Nézd, mami, fehér lettem!« – mondja erre. Az anyja nem vevő a tréfára, hanem lekever neki egy hatalmas pofont, majd azt mondja: „Menj, és dicsekedj el apádnak is azzal, hogy mit mondtál!” A fiú így is tesz, mire az apa alaposan elfenekeli, és utána azt kérdezi tőle: „Na, erre mit mondasz?” A gyerek így válaszol: „Nézzenek oda, még csak öt perce vagyok fehér, de máris utállak titeket, négereket!«” (A vicc zsidó megfelelője itt olvasható.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.