Az egyetlen dolog, amitől Oroszország tart...

/ 2017.11.27., hétfő 17:00 /
Az egyetlen dolog, amitől Oroszország tart...

Katonákkal nem egyszerű interjút készíteni. Köti őket a fegyelem, kevésbé beszélhetnek szabadon, és ha mondanak is valamit, legtöbbször a saját zsargonjukkal teszik. A kivételekre ezért érdemes még inkább odafigyelni. Ezek egyike az amerikai szárazföldi erők európai főparancsnoka, Ben Hodges. Az altábornagy legutóbb a Deutsche Welle német közszolgálati adó interjúműsorában beszélt NATO-ról, oroszokról és arról, mennyire felkészült a katonai szövetség, főleg a keleti „határszélen”.

Kiszemezgettünk néhány érdekesebb állítást az interjúból.

„Oroszország az egyetlen nemzet, amelynek megvan a képessége – bár nem szükségképpen az akarata –, hogy megsemmisítse az Egyesült Államokat vagy a szövetség más tagjait. (…) Minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználnak, hogy elérjék a stratégiai céljaikat. Az egyetlen dolog, amitől tartanak, egy egységes szövetség és egy összetartó Európai Unió. (…) Németország fontos része az elrettentésnek, mert az elmúlt években kiérdemelte az erkölcsi tekintélyt.”

„Még soha nem találkoztam olyan katonai parancsnokkal, aki elégedett lenne azzal, amije van. (…) Vissza kell csinálnunk több évnyi olyan döntést, amit annak idején jó szándékkal hoztak meg, mert azt hitték, hogy Oroszország a partnerünk. (…) Oroszország csak az erőből ért, ezért vissza kell hozni a képességeinket, mert (…) ezek hiánya miatt váltunk támadhatóvá.”

„Az, hogy Moszkva fontolóra vette, hogy ENSZ-békefenntartókat küldjenek Kelet-Ukrajnába, arra utal, hogy nem akarják örökké a mostani helyzetet. Szerintem meglepte őket, ahogy az ukránok harcoltak, és ahogy az egész Nyugat összetartott. (…) Az idő nem az oroszoknak dolgozik.”

„Az elmúlt évek csapaterősítései miatt ma már nem mondanám azt, hogy Oroszország előbb foglalja el a balti országokat, mint ahogy mi odaérnénk.”

„Több fenyegetéssel néz szembe Európa, mint 10 évvel ezelőtt, de ezeket – Oroszország, iszlám szélsőségesek – nem mi választjuk; ezekre kell felkészülnünk.”

Alább a teljes interjú:

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.