Az egyetlen világhatalom

/ 2008.10.30., csütörtök 18:54 /

In God we Trust, vagyis Bízunk Istenben - szól az Egyesült Államoknak az ország bankjegyein is olvasható jelmondata.

A népek és vallások kavalkádját alkotó ország megannyi imája valószínűleg meghallgatásra talált, mert Amerika szinte minden statisztikai mutatóban az élen áll, így joggal nevezhető a világ egyetlen szuperhatalmának. A világ legnagyobb nemzetgazdasága a földön megtermelt GDP negyedét, vásárlóerő-alapon számolva ötödét mondhatja magáénak. Utóbbinak egy főre számított értéke is elismerésre méltó: a Világbank számításai szerint 43 ezer dollárral a negyedik az Egyesült Államok. (Csak néhány olajban gaz dag ország előzi meg.)

Az Egyesült Államok területét tekint ve a negyedik, 300 milliós népességével pedig a harmadik a világon, mely gyarmati független sé gi háborújával vált önállóvá 1776-ban, és ezzel a legrégebbi föderális állam. Az egykori brit gyar mat azzal is elsőséget szerzett, hogy a második világháború végén az első atomhatalommá vált, majd a hidrogénbomba gyártásában is úttörő volt. Amerika a katonai költségek terén is verhetetlen, ugyanis a világban fegyverre fordított összegek majdnem felét az Egyesült Államokban költik el. Az 500 milliárd dollárt is meghaladó summa nagyobb, mint az Amerika után költésben következő 14 ország összes fegyverre kiadott pénze.

Hadseregében 2005-ben 1,38 millióan szolgáltak, a kiegészítő feladatokat ellátó Nemzeti Gárdában és a tartalékosok soraiban pedig 2,3 millióan. A "világ csendőreként" is emlegetett ország 770 katonai bázist tart fenn a földkerekségen, s 150 országban 369 ezer katonája van jelen.

A világgazdasági válság ellenére a gazdasági életre vonatkozó friss statisztikai adatok meglehetősen kedvezőek. A 150 milliót meghaladó munkavállalói korban lévők között alacsony - 4,4 százalék - a munkanélküliek aránya. Az infláció tavaly a kőolaj árának száguldó emelkedése ellenére 2,9 százalék volt. Az Egyesült Államok a világ leginkább versenyképes országaként általában élen jár a legújabb technikai vívmányok kifejlesztésében és alkalmazásában, legyen szó gyógyszerészetről, űrkutatásról vagy hadiiparról. Vetélytársai (lásd táblázatainkat) rövid távon esélytelenek arra, hogy akár csak megközelítsék gazdasági teljesítményeit, még akkor is, ha Kína GDP-je 1978 óta több mint tízszeresére növekedett, és a második világháború vége óta a kulcsfontosságú iparágak fejlődésében csökken a különbség az Egyesült Államok és a világ többi országa között.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.