Az energia ne legyen politikai eszköz

Jönnek a sípfújók! - átvehetjük az amerikai korrupciós törvényt

/ 2009.02.10., kedd 10:26 /

Magyarországnak annál jobb, minél több gázvezeték épül az ország energiafüggőségének csökkentésére. Az adókat pedig a gazdasági fejlődés érdekében mérsékelni kell, akár az állami kiadások visszafogásának árán is. April Foley budapesti amerikai nagykövet a két országot érintő kérdésekről beszélt a Heti Válasznak.

- Hogyan tudta hasznosítani amerikai tapasztalatait Magyarországon nagyköveti munkájában?

- Az üzleti szférában szerzett tapasztalataimnak köszönhetően több kezdeményezésben együttműködtem amerikai kereskedelmi kamarákkal annak érdekében, hogy Magyarországon hozzájáruljunk a kedvező üzleti környezet fejlesztéséhez. Például a leendő beruházások egyik gátja Magyarországon a korrupció és az átláthatatlan viszonyok, amelyek a közbeszerzésekre is kiterjednek. Ennek felszámolása érdekében más nagykövetségekkel összefogva munkacsoportot hoztunk létre, és elmondhatom, hogy a magyar kormány nagyon pozitív lépéseket tett a korrupció ellen. A napokban tárgyaltam erről is Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterrel, nevezetesen arról az úgynevezett "sípfújó" - a közérdekű bejelentőt védő, az adott korrupciós ügy feltárását akár pénzjutalommal honoráló - jogszabályról, amely már bevált az Egyesült Államokban, és nagyon hasznos lehet Magyarország számára is.

- Volt javaslata arra is, hogyan javíthatnánk versenyképességünket?

- Üzleti múltamat hasznosítani tudom a magyar gazdaság témájában is. Az elmúlt fél évben sokat tárgyaltam kormánytagokkal a magyar gazdaság élénkítésének érdekében. Magyarország a befektetők kedvence volt, ám kormányzati lépések miatt most sokkal kevésbé versenyképes, mint egykor volt. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az ország még mindig nagyon vonzó a befektetők számára a kiváló infrastruktúra, a kedvező földrajzi elhelyezkedés és a jól képzett munkaerő miatt. De a lehetőségek kihasználására a kormánynak újabb lépéseket kell tennie. Szerintem az egyik legfontosabb az adóreform. Ezen a téren még versenyképesebb lehetne az ország.

- Milyen adónemekre gondol?

- Anélkül, hogy most részletekbe bocsátkoznék, gondolok például az úgynevezett szolidaritási adóra, amely nagyon népszerűtlen, vagy arra, hogy a munkaadóknak és a munkavállalóknak adót kell fizetniük a munkanélküliek támogatására. Összességében arról van szó, hogy csökkenjen az adóteher, amely a vállalkozásokra nehezedik, és nemcsak a kis- és középvállalatokra gondolok. Ha a magyar export jelentős részét, talán 60 százalékát nagy nemzetközi vállalatok adják, akkor az adórendszerében is versenyképesebbnek kell lennie Magyarországnak.- Sokan azt állítják, hogy a mostani válság idején nincs lehetőség adóreformra.

- A Nemzetközi Valutaalap, az IMF nem azt javasolta, hogy ne legyen adóreform, csak azt, hogy a mérleg ne változzon. Alacsonyabb adók esetén mérsékelni kell az állami kiadásokat. Van tehát mozgástér, például az állami újraelosztás csökkentésében, mert akkor az adók is csökkenhetnek.

- Mi segíthet még Magyarországnak a válság idején?

- Barack Obama elnök beiktatási beszédére utalnék, amelyben lényegében azt mondta a nemzetnek, hogy "gyerünk, Amerika, dolgozzunk!". A magyarok is hasonló kihívás előtt állnak. Ahogy az Egyesült Államok is csak kemény munkával képes kilábalni a válságból, úgy a magyaroknak is dolgozniuk kell, vállalkozásokat kell indítaniuk.

- De az Egyesült Államok sokkal inkább üzletorientált, mint Magyarország.

- Ez csak megerősíti azt, hogy Magyarországnak őszintén szembe kell néznie a problémáival, és keresnie kell a megoldásokat. Én bízom Magyarországban. Megfelelő gazdaságpolitikával Magyarország nagy remények elé nézhet.

- Nemcsak az emberekben, hanem a magyar kormányban is bízik, hogy képes lesz végrehajtani a szükséges lépéseket?

- Abban feltétlenül bízom, hogy megpróbálják. Úgy vélem, hogy a vezető politikusok minden pártban tisztában vannak azzal, hogy mit kell tenni a gazdasági fejlődés érdekében.

- Más területen már ön is tett valamit Magyarországért. Mi volt a személyes szerepe abban, hogy tavaly novemberben mi is vízummentességet kaptunk az Egyesült Államoktól?

- A sikernek mindig sok szülője van, a kudarc pedig mindig árva. Komolyabbra fordítva, ez valóban sikertörténet, amelyet George Bush elnök kezdeményezett a törvényhozás szintjén, az amerikai kongresszus hozta meg a törvényt. Meg kell említenem az Amerikai Magyar Koalíciót, a washingtoni minisztériumokat, a washingtoni magyar nagykövetséget, de természetesen mi is, a budapesti amerikai nagykövetség munkatársai is sokat dolgoztunk ezért. A magyar kormánnyal együttműködtünk már csak a sok-sok szükséges egyezmény miatt is. Ezeket a két ország jogrendjével összhangban kellett megalkotni, tehát sok-sok technikai kérdést kellett megoldanunk. Példamutató volt az együttműködés.

- Mit mutatnak az adatok? November óta több magyar állampolgár utazik az Egyesült Államokba?

- Több mint kétszeresére emelkedett azok száma, akik az Egyesült Államokba kívánnak utazni, ha az idei és a tavaly év eleji adatokat összevetjük. Tavaly még be kellett jönniük ide, a követségre vízumot kérni, most elektronikus úton tudnak regisztrálni az utazás előtt.

- Könnyebb utazni, de a gáz áramlását január elején mégis megakadályozta az orosz-ukrán vita.

- Amióta megkezdtem budapesti nagyköveti munkámat, az energiabiztonság kérdése egyik kiemelt feladatom. Sok szakértővel, a pártokkal, a kormánnyal tárgyaltam erről. Úgy vélem, hogy a gázvita rávilágított arra, hogy mekkora veszély rejlik abban, ha egyetlen szállítási útvonaltól függ Magyarország. Ha még egy hónapig eltart a gázválság, hasonló helyzet jöhetett volna létre, mint néhány más országban a Balkánon. Nagyon gyorsan kialakulhat egy olyan válságspirál, amelyet az energiahiány okoz a vállalatoknak és a termelésnek, annak csökkenésén keresztül pedig az adóbevételeknek. Nem lehet olyan veszélynek kitenni az országot, hogy a döntéshozatal idegenek kezébe kerüljön, akik az energiát politikai eszközként használják Magyarország ellen. A Nabucco gázvezeték nagyban hozzájárulhat majd Magyarország energiabiztonságának növeléséhez. Országaink közös értékeket vallanak, ezért mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország erős legyen. Az is dicséretes, hogy Magyarország vezetői támogatják az alternatív, megújuló energiák felhasználását is, hiszen ezzel a klímaváltozás is mérsékelhető.

- Az utóbbi években a magyar kormány többször megváltoztatta az álláspontját, egyszer az EU által támogatott Nabuccót, másszor az orosz Déli Áramlat gázvezetéket támogatta. Ön szerint melyikre volna szükségünk?

- Nem hiszem, hogy választani kellene. A magyar kormány álláspontja az, hogy minél több a vezeték, annál jobb. A Déli Áramlat lehetőséget biztosít az orosz földgáz továbbítására Ukrajna megkerülésével, csakhogy ez szerintünk még jobban hozzákötné Magyarországot a Gazprom ellátási rendszeréhez. Amit mi nem tekintünk előnyösnek. A Nabucco viszont egészen új energiaforrást, a Kaszpi-tenger vidékét kapcsolja be Európa energiaellátásába.

- Európa és benne Magyarország katonai téren is együttműködik az Egyesült Államokkal.

- Éppen az idén lesz tíz éve, hogy Magyarország bekapcsolódott a NATO munkájába. Ez idő alatt teljesen átalakult a magyar NATO-szerepvállalás. A katonai szövetség nyújtotta biztonság élvezőjéből biztonságot adóvá vált. Ugyanígy megváltozott, folyamatosan fejlődött a magyar szerepvállalás az afganisztáni misszióban azzal, hogy 2006 óta egy tartományi újjáépítési feladatot is ellátnak. Ebben katonai eszközökkel is tudunk segíteni. Ohiói és magyar katonák közösen vesznek részt az afgán hadsereg kiképzésében és felkészítésében, egy úgynevezett OMLT-ben (Operation Mentoring and Liaison Team, Műveleti Összekötő és Tanácsadó Csoport - a szerk.). Hasonlóan működnek együtt az ohióiak a magyarokkal a szerb hadsereg esetében is, tavaly közösen képeztek ki magyar és amerikai katonák szerb tiszthelyetteseket.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.