Az év diplomáciai botrányát robbantotta a Fülöp-szigetek flúgos-véreskezű elnöke

/ 2016.09.06., kedd 08:41 /
Az év diplomáciai botrányát robbantotta a Fülöp-szigetek flúgos-véreskezű elnöke

„Megátkozlak, a kurva anyád” – üzente Rodrigo Duterte az Amerikai Egyesült Államok hivatalban levő elnökének. Barack Obama bepöccent a példátlan szóhasználaton, nem találkozik a Fülöp-szigeteki elnökkel a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) vezetőinek laoszi csúcsértekezletén. Duterte botrányelnöksége ezzel feltehetően csúcsra ért.

Az Obama–Duterte találkozót kedden tartották volna. Az éppen két hónapja hivatalban levő, világbotrányt világbotrányra halmozó (a részleteket lásd lent!) Rodrigo Duterte azonban Laoszba indulása előtt hétfőn trágár szavakkal illette Obamát, és figyelmeztette, hogy ne merje megkérdőjelezni a kábítószer ellen hirdetett háborúját. „Legyél tisztelettudó. Nem kellenek a kérdések és a nyilatkozatok. Megátkozlak, a kurva anyád” – adta értésre Duterte. (Az angol nyelvű hírügynökségi jelentésekben a ’son of a bitch’ megfogalmazás szerepel, ezt az MTI tapintatosan ördögfajzatnak fordítja, valójában vérmérséklettől függően lehet kurvaanyázásnak és rohadékozásnak is mondani. Az biztos, hogy megengedhetetlen a szóhasználat, bár kétségtelenül jobb, mintha azt mondta volna, ’motherfucker’.)

A Fülöp-szigeteki államfő azonban kedden, még Laoszba indulása előtt szóvivője útján közölte: „sajnálja, hogy a sajtónak tett megjegyzései ilyen vitához vezettek”. Tegyük hozzá, a fent tárgyalt kijelentés után a sajtót hibáztatni azért mókás dolog. A Fülöp-szigeteki kormány pedig  közleményekben próbálta menteni a helyzetet, mondván „nincs semmi baja az Egyesült Államokkal”.

Rodrigo Duterte ezzel a diplomáciai botrányával hatvannapos elnöksége csúcsára ért. Duterte megnyilvánulásain, szóhasználatán már megválasztása előtt is csak ámult a külvilág. Csak a legkeményebbek:

  • viccet csinált egy Davaoban megerőszakolt és megölt misszionárius történetéből;
  • a ’15-ös pápai vizit után Ferenc anyját szidta, kicsid durvább szavakkal, mint Obamáét;
  • teljesen nyíltan beszél arról, hogy elképzelni sem tudja az életét Viagra nélkül;
  • megválasztása előtt közölte, a Manila-öböl halaival fogja megzabáltatni az általa lecsukatott és kivégeztetett bűnözők maradványait.

 

Júniusi beiktatásakor Duterte harcot hirdetett a drogkereskedelem ellen. Az eredmény: 2400 halott, több ezer ember őrizetben. Valójában senki sem tudja pontosan, hogy a kábítószerellenes harc zászlaja alatt kiket végeztek ki, mivel a hatóságok a haláleseteknek csak kevesebb mint a felével tudnak elszámolni. Duterte azonban közölte, hogy nem zavartatja magát a nemzetközi bírálatok miatt, és folytatja hadjáratát.

Az amerikai elnök korábban azt mondta: tisztában van a kábítószer-kereskedelem elleni harc jelentőségével, de a jogállamiság keretein belül kell annak maradnia.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.