Tankönyveket kell átírni? Eredmények az eredetkutatásban

/ 2013.07.31., szerda 14:23 /
Tankönyveket kell átírni? Eredmények az eredetkutatásban

A Jobbik a tudományos akadémiától elvont forrásokkal hozna létre őstörténeti intézetet, miközben e kutatócsoport máris létezik. Az abban dolgozó szakemberek a társadalmi érdeklődést érzékelve szóba álltak a hagyományőrzőkkel, az új kutatások nyomán pedig a tankönyvek átírására is sor kerülhet - derül ki a csütörtökön megjelenő Heti Válaszból.

Fotó: MTI

A hagyományőrzők nem nyilaztak le senkit, és a tudósok sem átkozták ki a nem szakmabelieket. A Magyar Tudományos Akadémián (MTA) idén áprilisban Magyar őstörténet: Tudomány és hagyományőrzés címmel megtartott konferencia volt az első alkalom, hogy a honfoglalás idejét újraélők és a korszakkal foglalkozó tudósok egy rendezvényen szerepeltek. (A fórumról szóló részletes beszámolónk itt, az azt követően készül nagyinterjúnk pedig itt olvasható.) Az „alternatívok” bevették a „finnugrizmus” bástyájának tartott Akadémiát? A legkevésbé sem. Azt jelezte a tanácskozás, hogy a tudományos világ és a hagyományőrzőknek nevezett sokrétű szubkultúra legkomolyabb része párbeszédet kezdett.

Ennek egyik oka a társadalmi igény. Ennek méreteit jól érzékelteti, hogy várhatóan idén augusztusban is tízezrek látogatnak ki a hagyományőrző szubkultúra legnagyobb rendezvényeire, a Kurultajra és a Magyarok Szövetsége Kunszentmiklós melletti gyűlésére. Sőt a politika is napirenden tartja a kérdést: Lezsák Sándor fideszes országgyűlési alelnök például a Kurultaj elkötelezett támogatójának számít. A Jobbik pedig július közepén jelentette be, hogy az őszi költségvetési vitában őstörténeti kutatóintézet felállítását javasolja majd. Mondván, az Akadémia nem ad helyet a vitáknak és nem szervez kutatásokat, ezért a radikális párt pénzt is elvonna a tudós testülettől. A radikálisok árnyékre vetődtek, mert több mint egy évvel ezelőtt alapították az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézetén (BTK) belül az Őstörténeti Témacsoportot. A témával foglalkozó régészeket, történészeket, nyelvészeket összefogó tudóscsapat hozta tető alá az idézett konferenciát.

„A magyar társadalom hihetetlen érdeklődéssel fordul az őstörténet felé, amit jó- és rosszindulatú sarlatánok egyaránt kihasználnak. Másrészt az 1996-os millecentenárium óta nem született összefoglalás a korszakkal és a problémákkal kapcsolatos új eredményekről” – idézi az Őstörténeti Témacsoport létrehozásának indokait Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója. A történész szerint az új tudományos eredmények miatt változik a honfoglalás koráról, a magyar nép etnogeneziséről való tudásunk.

 

A magyar őstörténeti kutatások legújabb fejleményeiről lásd exkluzív összeállításunkat a Heti Válasz augusztus 1-jén megjelenő számában. Lapunk a Digitalstandon elektronikusan is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.