valasz.hu/vilag/az-orosz-ellenszankciok-a-padlora-kuldhetik-az-europai-gazdasagokat-102929

http://valasz.hu/vilag/az-orosz-ellenszankciok-a-padlora-kuldhetik-az-europai-gazdasagokat-102929

Az orosz ellenszankciók a padlóra küldhetik az európai gazdaságokat

/ 2014.08.06., szerda 18:20 / Hírforrás: Válasz.hu - MTI
Az orosz ellenszankciók a padlóra küldhetik az európai gazdaságokat

Az orosz elnök rendeletet írt alá szerdán arról, hogy megtiltják vagy korlátozzák a mezőgazdasági termények importját azokból az országokból, amelyek szankciókat hoztak Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt.

Az orosz korlátozás egy évig tart. A kormány utasítást kapott arra, hogy készítse el az érintett termékek listáját. A spanyol hírügynökség szerint nyersanyagok és fogyasztási cikkek is felkerülnek rá. Az érintett országok körét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Megnevezésük a kormányhivatalok feladata lesz.

Az orosz hírügynökség által ismertetett hivatalos közlemény szerint a nyugati szankciókra választ jelentő különleges gazdasági intézkedések célja az Oroszországi Föderáció biztonságának garantálása. Párhuzamosan lépéseket kell tenni a gyors áremelkedések megelőzésére is.

Vlagyimir Putyin kedden szólította fel a kormányt, hogy dolgozzon ki válaszintézkedéseket a legújabb nyugati szankciókra. Kijelentette, hogy gondosan kidolgozott lépésekre van szükség. „Törekedni kell arra, hogy ezek az intézkedések ne okozzanak kárt az orosz termelőknek és fogyasztóknak" - mondta.

Mely országokat érinti?

A korlátozó intézkedések a legtöbb európai országot érintik, hiszen az Európai Unió tagállamai több körben vezettek már be szankciós intézkedéseket Oroszország ellen. Legutóbb például múlt pénteken lépett hatályba az az EU-s szankció, hogy korlátozzák Oroszország hozzáférését a nemzetközi tőkepiacokhoz, fegyverembargót vezetnek be, valamint megtiltják az úgynevezett kettős felhasználású, polgári és védelmi célokra is használható termékek katonai célú exportját, emellett pedig azt is meggátolják, hogy Oroszország olajkitermeléshez használt technológiákhoz juthasson hozzá az EU tagállamaiból.

Az intézkedés azonban nem csak az EU-s tagállamokat érinti. Oroszország pénteken bejelentette, hogy fölemeli 19 moldáv mezőgazdasági termék, egyebek között húsok, zöldségek, gyümölcsök, cukor és bor importvámját. Az intézkedést( amely augusztus 30-án lép hatályba), egy hónappal azután hozták, hogy Moldova társulási és szabadkereskedelmi megállapodást írt alá az Európai Unióval.

Az oroszok az uniós tagjelölt szerbekkel kapcsolatban is kijelentették, hogy „óva intik Szerbiát az Európai Unió és az Egyesült Államok Oroszország elleni szankcióihoz való csatlakozástól”, egyúttal pedig gazdasági előnyökkel kecsegtették Belgrádot, ha az EU-tagjelölt ország fenntartja szoros kapcsolatát az oroszokkal. Szerbia hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Ugyanakkor az Európai Unió tagjelöltjeként Belgrádra az utóbbi időben nyomás nehezedett Brüsszel részéről, hogy kövesse a Moszkvával szembeni uniós szankciós politikát. Ivica Dacic szerb külügyminiszter az előző nap ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Belgrád nem hozhat szankciókat egy olyan ország ellen, amely nála nagyobb és erősebb.

Varsóban tiltakoznak a „putyini terror

Varsóban tiltakoznak a „putyini terror" ellen

Fotó: MTI

Milyen hatásai lehetnek?

A német Wirtschaftswoche hírportál már augusztus elején arról cikkezett, hogy az Oroszország elleni szankciók következményei lenullázhatják a német gazdasági növekedést. „A tavalyi év második felében beindult és a télen is folytatódó gazdasági növekedés lassulni látszik" - írja Hans-Werner Sinn, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet igazgatója.

A lengyel miniszterelnök-helyettes kedden kormányzati válságstáb felállítását javasolta „a szovjet utódállamokkal fenntartott gazdasági kapcsolatok kezelésére". Janusz Piechocinski szerint az Oroszország ellen a múlt héten életbe léptetett szankciók komoly veszteséget fognak okozni a lengyel vállalatoknak és jelentősen, a legutóbbi előrejelzésekhez képest akár 0,5-0,6 százalékponttal is visszavethetik majd az idei lengyel gazdasági növekedést. Az Ukrajnában és Oroszországban tevékenykedő lengyel vállalatok egyébként már most a nyereség és a kereslet csökkenésével, illetve a hrivnya és a rubel gyengülésével összefüggésben már most problémákról számolnak be. A bútoriparban vagy a háztartási berendezés piacon tevékenykedő lengyel vállalatok például az ukrajnai export 30-60 százalékos visszaesésére számíthatnak - mondta a miniszter.

A gazdasági miniszter szerint a lengyel vállalatokat az Oroszország által augusztus 1-jével a gyümölcs- és zöldségszállításokra elrendelt importtilalom miatt összességében 200 millió dollár veszteség érheti. Amennyiben a tilalmat Oroszország az élelmiszerekre, ezen belül a hústermékekre is kiterjeszti, a lengyel vállalatok idei vesztesége „legalább 700 millió dollár lesz" - mondta.

A finn miniszterelnök szerint előfordulhat, hogy az ukrán válság kapcsán Oroszország ellen hozott uniós szankciók következtében Finnországnak gazdasági válsággal kell szembenéznie. „Potenciálisan - de hangsúlyozom potenciálisan - lehetséges, hogy újabb gazdasági válság következik be” - mondta Alexander Stubb újságíróknak szerdán. Oroszország Finnország harmadik legnagyobb exportpiaca, a teljes finn kivitel 10 százalékát veszi fel, és orosz turisták évente mintegy 2 milliárd dollárt költenek Finnországban.

A magyar helyzet

A FuitVeB zöldég-gyümölcs szakmaközi szervezet már korábban arra figyelmeztetett, hogy a magyar ágazati szereplőknek is be kell tartaniuk a lengyel zöldségre és gyümölcsre kivetett orosz embargót, ellenkező esetben azt kockáztatják, hogy a magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékeit is kitiltják Oroszországból. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet (FruitVeB) elnöke azt mondta: Oroszország már jelezte az Európai Unió ágazati szervezeteinek, hogy megkülönböztetett figyelemmel kíséri, hogy az EU más országain keresztül sem kerüljön Lengyelországból származó zöldség és gyümölcs az orosz piacra augusztus elsejét követően. Amennyiben az unió más országain keresztül mégis érkezne lengyelországi zöldség és gyümölcs Oroszországba, úgy az adott országból is megtiltja a zöldség-gyümölcs bevitelt - jelezte az elnök.

A FruitVeB elnöke szerint a magyar zöldség-gyümölcs termékek kitiltása Oroszországból tragikus lenne az ágazat jövőjére, fejlesztési lehetőségeire. Létkérdés, hogy az orosz piac nyitott maradjon a magyar zöldség és gyümölcs előtt - szögezte le. Hozzátette: a magyar zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése szempontjából nagyon fontos, hogy növelni lehessen a magyar termékek eladását az orosz piacon, és ez a piac kiemelt célpontja a magyar zöldség-gyümölcs szektornak. A mostani oroszországi magyar export éves szinten mintegy 25-30 milliárd forintot tesz ki.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.