Külföldről pénzelhetik a „Milla” kormányellenes kampányát

/ 2013.06.20., csütörtök 14:46 /
Külföldről pénzelhetik a „Milla” kormányellenes kampányát

A Magyar Nemzet tudni véli, hogy Viviane Reding uniós biztos külföldről pénzelt magyarországi civil szervezeteket is bevetne az Orbán-kormány lejáratására. Arról persze fogalmunk sem lehet, hogy ebben az értesülésben van-e igazság. A „Millával” szövetkező, s Orbán-ellenes nemzetközi kampányt szervező Liberális Fiatalok Egyesülete ugyanakkor épp most áll nyerésre az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán – tudta meg a Heti Válasz.

„A jövő évi választások tisztaságának megkérdőjelezésére szövetkezik Viviane Reding. Az Európai Bizottság alelnöke egy zártkörű konferencián arról beszélt, hogy az Orbán-kormány lejáratásához segítséget ígértek neki Amerikából pénzelt nem kormányzati szervezetek" - írta a minap a Magyar Nemzet. A lapot állítólag egy olasz résztvevő tájékoztatta a - befolyásos politikusokból, üzletemberekből álló - Bilderberg-csoport június közepi ülésén történtekről.

Mivel a társaság zárt körben, a legnagyobb titkolózás közepette tartja tanácskozásait, nehéz volna ellenőrizni a fenti értesülés valóságtartalmát, főleg, hogy Reding utóbb nyilvánosan cáfolta a neki tulajdonított mondatokat. Annyi azonban tény, hogy - elég csak Bajnai Gordonnak az Egyesült Államokból is támogatott alapítványára gondolni - már eddig is jelen voltak nemzetközi szponzorok az ellenzék mögött.

Most egy újabb szervezet áll annak küszöbén, hogy részben külföldi forrásból folytassa kormánykritikusi tevékenységét. A Liberális Fiatalok Egyesületéről van szó, mely az elmúlt években rendre kivette részét a regnáló hatalom elleni fellépésekből, legyen szó az alaptörvény módosításáról, a médiatörvényről, az egyetemi reformról vagy a homoszexuálisok házasodásának tilalmáról.

A korábban az egykori SZDSZ-es politikus, John Emese nevével fémjelzett csapat - mint honlapjukon írják - „politikamentes szervezet, de nem értékmentes. A tolerancia és a szabadság az a két legfőbb érték, amelyért fellépünk, és amelyek szépségét a fiatalok számára fel szeretnénk csillantani." A nemrég Tamás Gáspár Miklós vezérszónoklatával tartott kormányellenes tüntetéshez is csatlakozó társulatot persze a valóságban nehezen lehetne politikamentesnek tekinteni. Ezért is kérdéses, hogy indulásuk mennyiben jogos az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap legutóbbi pályázatán, melyet a skandináv állam által létrehozott pénzosztó szervezet kisprojektek finanszírozására írt ki. A felhívásra több mint ezren jelentkeztek, és az egymillió eurós keretösszegből 120 egyesület, alapítvány kaphat támogatást, egyenként közel 500 ezer és 3 millió forint közti értékben.

A Heti Válasz birtokába került dokumentumok szerint a liberális fiatalok - a Demokrácia és emberi jogok témakörben - túljutottak az első elbírálási körön, így jó esélyekkel várhatják a július közepén esedékes második, végső fordulót. Korántsem mellesleg a Liberális Fiatalok Egyesületének partnere a pályázati projektben a Bajnai Gordonnal kötelékben mozgó Egymillióan a magyar sajtószabadságért („Milla") nevű csoport, együttműködésük pedig egy most futó nemzetközi aláírásgyűjtésben ölt testet. Az Európai Polgári Kezdeményezés a médiapluralizmus megerősítéséért néven meghirdetett akcióról van szó, melyben a szervezők az EU országaiban összesen egymillió szignóval akarják rábírni az Európai Bizottságot, hogy egészítse ki a médiára vonatkozó közösségi irányelvet, és a jogszabályokba építsen be a sajtó sokszínűségét biztosító garanciákat.

Az idehaza többek közt a liberális fiatalok és a „Milla" által szervezett kampány kisfilmje - a szervezetek tájékoztatója szerint - „három elrettentő példaként Silvio Berlusconi, Rupert Murdoch és Orbán Viktor médiához való viszonyát mutatja be, s felhívja a figyelmet a gazdaság, a korrupció és a politika veszélyeire". A bő egyperces alkotásban, miközben a narrátor a média szabadságának fontosságát hangsúlyozza, hármójuk karikatúrája jelenik meg, kezükön a sajtó mikrofonos, kamerás munkatársait megjelenítő bábukkal, Orbán Viktor fején királyi koronával, mellén átvetve pedig magyar nemzeti színű szalaggal. (A magyar kormányfő a videó 37. másodpercében bukkan fel.)

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap célja, hogy „segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában", s az alap várt eredményei között megtaláljuk az erősödő állampolgári aktivitást, a civil szervezetek bekapcsolódását a helyi, regionális és országos közéletbe. Kérdés azonban, ebbe mennyire fér bele egy kétes értékű filmecskével megtámogatott, kormánybuktatónak szánt politikai kampány finanszírozása.Kik osztják a pénzeket?

Pályázati pénzeit - a jelenleg 3,5 milliárd forintos keretösszeget - a Norvég Civil Támogatási Alap az Ökotárs Alapítvány által vezetett civil konzorciumon keresztül juttatja el a nyertesekhez. A társulás tagja még A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, az Autonómia Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány. E szervezetek egyikében-másikában civilek mellett pártpolitikai -- nevezetesen: egykor LMP-s - kötődésű tagokat is találunk. Az Ökotárs kuratóriumának tagja például az a Foltányi Zsuzsa, aki a Lehet Más a Politika országos listáján szerepelt a 2010-es országgyűlési választásokon (Foltányi emellett az Autonómia Alapítvány felügyelőbizottságának elnöke). A szervezet igazgatóját, Móra Veronikát két éve ugyancsak az LMP jelölte a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsába (sikertelenül), de Schiffer András, a párt társelnöke néhány éve szintén kapcsolatban állt az alapítvánnyal: tagja volt az Ökotárs Valódi Civil Partnerség-díját odaítélő kuratóriumnak. Kaufer Virág egykori LMP-s parlamenti képviselő pedig mint pályázati értékelő vesz részt a konzorcium munkájában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.