Az utóbbi 25 évben két magyarországnyi ember vándorolt el térségünkből

/ 2016.08.13., szombat 12:00 /
Az utóbbi 25 évben két magyarországnyi ember vándorolt el térségünkből

Nehezen gyógyítható sebet ejtett a kelet-európai országokon a vasfüggöny lebontása. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy az IMF szerint azóta húszmillió állampolgárukat veszítették el, és ez hét százalékkal lassította gazdasági felzárkózásukat.

Nehezen gyógyítható sebet ejtett a kelet-európai országokon a vasfüggöny lebontása. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy az IMF szerint azóta húszmillió állampolgárukat veszítették el, és ez hét százalékkal lassította gazdasági felzárkózásukat.

Kevesen gondoltak a vasfüggöny vagy a berlini fal lebontásának szabadságmámorában arra, hogy ez nem véget vet a kelet-európai országokat sújtó disszidálási hullámnak, hanem ellenkezőleg: a mostani ázsiai és afrikai migránsválságot jóval meghaladó mértékű exodus indul meg, melynek során 20 millió keleti hagyja el hazáját.

Az elmúlt 25 évben a nyugati kutatók azzal hűtötték a keleti kedélyeket, hogy egyszázaléknyi lakosságvesztés két százalékkal növeli kibocsátó ország GDP-jét a hazautalt pénzeknek köszönhetően. Az IMF friss elemzéséből az tűnik ki, hogy amit a Kelet nyert a vámon, elvesztette a réven. Összességében nemhogy nyereséget, hanem hét százalék GDP-kiesést okozott a két magyarországnyi kivándorló. Nemcsak azért, mert kiesett a képzésükre fordított összeg, elveszett a munkateljesítményük, de távozásuk növeli a szociális kiadásokat, az adókat, felértékeli az adott ország valutáját, emiatt lassítja az exportot, s a politikusokat az idősek érdekképviselete felé fordítja.

 

De vajon vége az exodus hatásának? Vagy csak most jön a neheze? Részletek arról, hogy a magyar kormány milyen válaszokat ad a kihívásra, a Heti Válasz augusztus 11-i számában, mely SZERDÁTÓL a digitalstand.hu oldalon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.