valasz.hu/vilag/az-ozil-botrany-utorezgesei-focista-a-nagyhatalmi-jatszmaban-129221

http://valasz.hu/vilag/az-ozil-botrany-utorezgesei-focista-a-nagyhatalmi-jatszmaban-129221

Ronaldoé az első Puskás-díj

/ 2009.12.22., kedd 09:12 /

Bár izraeli és brazil vetélytársa (Elinir Atar és Grafite) jóval esélyesebbnek tűnt, mégis Cristiano Ronaldo kapta az első ízben kiírt FIFA-Puskás-díjat - az év legszebb(nek ítélt) góljáért. A zürichi FIFA World Player gálán díjazták az esztendő legjobb játékosát is, ez az elismerés - senki számára sem meglepően - Lionel Messinek, a Barcelona argentin varázslójának jutott.

Egy - sajnos, azóta már elhunyt - magyar férfiú, Csorba István agyában fogamzott meg az ötlet, hogy a szóban forgó évad legszebb góljának szerzőjét a Puskás Ferenc-díjjal jutalmazzák. A FIFA felkarolta az ötletet, s hétfőn a zürichi Kongresshausban átadták az első FIFA-Puskás-díjat.

Hogy kinek, az hétfőn délután még nem volt ismert - este tartották a ceremóniát, együtt a FIFA World Player of the Year díj átadásával, melynek öt döntőse Lionel Messi, Xavi, Andrés Iniesta (valamennyi Barcelona), illetve Cristiano Ronaldo és Kaká (Real Madrid) volt -, akkor, amikor találkoztunk a magyar politikai élet jeles szereplőivel.

Az ünnepi alkalomra tudniillik ellátogatott Zürichbe a futballkapusként is jeleskedő Bajnai Gordon miniszterelnök - szintén aktív futballista fia és lánya kíséretében -, s természetesen Orbán Viktor ex-miniszterelnök is elkísérte Puksás Ferenc özvegyét, Bözsi nénit, s a Fidesz elnökének kíséretében ott volt Mezey György, a Videoton szakmai igazgatója.

Orbán Viktor nyilatkozott honlapunknak.

- Miniszterelnök úr, ön szerint mi a FIFA-Puskás-díj jelentősége?

- A magyar futball mostani helyzetében mindent meg kell becsülni. Labdarúgásunknak - sajnos - a múltjára kell építenie, amikor a szakadékból történő kilábalás útját keresi. Puskás Öcsi bácsi neve még ma is fogalom, s azt hiszem - jóllehet indirekt módon -, a kilábalás szempontjából óriási jelentőségű ez a most első alkalommal átadott díj.

- Nem morbid egy kissé, hogy a magyar futball még mindig a múltjából próbál meg élni?

- A jelenéből aligha tudna... Nemzetközileg elfogadott számítás szerint harmincezer gyerek közül „termelődik ki" egy európai szintű klasszisjátékos, ilyen alapon mi kevéssé reménykedhetünk, hiszen borzasztóan kevesen futballoznak nálunk a többi országhoz képest. Az utolsó említésre méltó próbálkozás az utánpótlás-nevelés terén a Bozsik-program volt, de hamarosan azt is megfojtották. Persze ott vannak az elmúlt években alapított akadémiák, amelyek a felelősségteljes tulajdonosok, illetve a magamfajta szerelmesek - a futball szerelmesei - nevéhez köthetők, de amíg nem sikerül visszacsábítani a számítógépek világából a pályára a srácokat, addig nincs esélyünk. Persze az olyan országok, mint Németország, Franciaország, Anglia szerencsés helyzetben vannak, ott százezer számra özönlenek a gyerekek a pályákra, ők nem kényszerülnek rá a múltba fordulásra, nekünk azonban ez szükségszerű. Nálunk a múlt még mindig nagyobb motivációs erő, mint a jelen. A magyar futball múltjának felemlegetése nem múltba fordulás, hanem a kitörési, elrugaszkodási pont keresése. Nekünk minden más futballnemzetnél nagyobb szükségünk van a múlt megbecsülésére.

- Mi a véleménye arról, hogy hirtelen a jelenlegi miniszterelnök is fontosnak érezte a jelenlétet a Puskás-díj átadásán, sőt - a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől kapott információnk szerint - még arra is kísérletet tett, hogy ő adhassa át a trófeát az első nyertesnek?

- Ezen nincs mit csodálkozni, a jelenlegi helyzetben abszolút érthető, hogy egy ilyen - világszintű érdeklődést kiváltó esemény - mindenkit vonz, akár a légypapír a legyeket. Ezt persze lehet szigorú erkölcsi elvek alapján is nézni, s felcsattanni, hogy „micsoda dolog, hiszen maguk verték szét a Bozsik-programot!", s lehet úgy is, hogy „de jó, hogy itt vannak, még a neofiták, a frissen megtértek, a korábbi hibáikat megbánók, s még azok is, akik semmit sem bántak meg." Még ezektől sem kell sajnálnunk, hogy a siker fényéből rájuk is hullanak sugarak.

- Az ünneprontás szándéka nélkül érintenünk kell egy - sajnos - aktuális kérdést: a bundakérdést...

- Nézze, erről határozott és egyértelmű a véleményem. A futball a bajtársiasságról szól, ott kimennek a pályára, s kilencven perc alatt lerendezik, ami le kell rendezni. Aki ebben a játékban megegyezik az ellenféllel, netán kívülálló bűnözőkkel, az áruló. Elárulja a bajtársait, a szurkolókat, mindenkit. Az ilyeneknek nincs helyük a futball világában, az ilyenekre vasszigorral le kell sújtani. Komoly férfiember nem akar azokkal egy levegőt szívni, akik elárulták a bajtársaikat, ez ilyen egyszerű. Ezek herélik ki, ölik meg a játékunkat, ezekre nincs szükség. A futball azokat az ősi, pozitív ösztönöket - a bajtársiasságot, a megalkuvást nem ismerést - hívja elő az emberből, amelyekre lehet építeni a fejlődésnél. A bunda pedig pontosan ezeket az ösztönöket öli meg.

Ezeket mondta a volt miniszterelnök, aki természetesen más hotelben szállt meg, mint Bajnai. A sajátos megosztottságot nem csupán ez a tény húzta alá: a zürichi Four Points Sheraton éttermében egy időben fogyasztotta ebédjét Orbán Viktor és társasága - benne még a Magyar Hivatásos Labdarúgók Szövetségének miniküldöttségével is -, és Kisteleki István, az MLSZ elnöke, valamint a főtitkár és két további úr.

Ennél csak az volt a szebb, hogy este, a Kongresshausban tizenkét szék és ember választotta el egymástól az egyaránt az első sorban ülő Bajnait és Orbánt. Mintha nem is lennének honfitársak...

A díjátadás igazi hősei nem a nyertesek voltak, hanem a pazar formát mutató Joseph Blatter, a FIFA 73 éves elnöke. Angolul és spanyolul adta elő mondandóját, külön hódolva Puskás Ferenc nagysága előtt. Blatterről tudni kell, hogy az 1954-es vb-döntőt Bernben, a Wankdorf-stadionban, a magyar kapu mögött izgulta, illetve búslakodta végig...

Az év labdarúgója díjat természetesen Lionel Messi kapta, a Barcelona 22 éves szuperklasszisa az elmúlt idényben hat trófeát gyűjtött klubcsapatával. Az idény legjobb tizenegyébe a következők kerültek: Iker Casillas (Real Madrid) - Dani Alves (Barcelona), John Terry (Chelsea), Nemanja Vidics (Manchester United), Patrice Evra (Manchester United) - Steven Gerrard (Liverpool), Xavi, Andrés Iniesta (Barcelona) - Lionel Messi (Barcelona), Fernando Torres (Liverpool), Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

A FIFA-Puskás-díjat - sokunk meglepetésére - Cristiano Ronaldo kapta, egy vitán felül elemi erejű bombagólért, amelyet a Portónak rúgott.

„Madridi játékosként duplán örülök az elismerésnek, hiszen a Real Madrid nevezetes szentélyében, a Sala de Trofeosban már számtalanszor volt alkalmam látni Puskás Ferenc fotóját és egyéb ereklyéit, s olvasmányaimból azt is tudom, mekkora labdarúgó volt ő. Névjegye a gól volt, s remélem, rám is így fognak emlékezni."

Biztosíthatjuk, hogy igen...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.