Bányakatasztrófa: Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek

/ 2010.10.17., vasárnap 16:38 /
Bányakatasztrófa: Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek

Egyes források szerint mind a négy ecuadori vájár elhunyt a bányaomlás következtében.

Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek a dél-amerikai országból, ami az szerencsétlenségben meghaltak számát illeti. Hivatalos szervek eddig annyit erősítettek meg, hogy két bányász holttestét hozták a felszínre az Ecuador délnyugati részén található, Portovelo városa melletti Casa Negra aranybányából. A katasztrófa még péntek hajnalban következett be, s rekedt összesen négy munkás a 150 méteres mélységben. A két szerencsétlenül járt férfit a kijáratot eltorlaszoló kőtörmelék alatt találták meg.

A bányászok felszínre jutását mintegy 200 tonna sziklatörmelék akadályozta, ennek eltávolítása mellett a mentők kommunikációs kábelt juttattak az alagútba, hogy azon keresztül próbáljanak kapcsolatba lépni a vájárokkal. Ezen felül a beomlott alagutak oxigénellátását is meg kívánták oldani, mivel a bánya tulajdonosai szerint a vájárok egy 60 méter magas teremben rekedtek, ahol mindössze 28 órára elegendő levegőjük maradhatott - minderről korábban Maria del Pilar Cornejo, ecuadori katasztrófavédelmi főigazgató számolt be.

„Két testet találtunk. A mentési munkálatok folytatódnak, úgy gondoljuk, hogy a másik két embernek jó esélye lehet a túlélésre, mivel a bánya egy másik területén tartózkodtak a beomlás idején" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Jorge Espinosa, bányászatért felelős államtitkár.

Az AFP francia hírügynökség nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy az áldozatok száma már háromra emelkedett, de információjukat egyelőre nem erősítették meg. Szombat este a tekintélyesnek mondott El Universo nevű napilap honlapján arról írt, hogy mind a négy bányász holttestét megtalálták a mentőegységek. A bányászok azonnal meghalhattak, mert a törmelékek egyenesen rájuk estek.

Az arany-, ezüst- és rézbánya beomlása az egyik bányamentő, Luis Terreros szerint azért történhetett meg, mert rosszul oldották meg a talajvíz elvezetését, és a fúrások által okozott rezgések is siettethették az omlást. Hivatalos közlemények szerint azonban csak a mentési munkálatok befejeztével látnak neki annak kiderítéséhez, hogy pontosan mi okozta a bányaomlást, s ennek megfelelően teszik meg majd a további lépéseket.

Carlos Pareja Yanunzzelli, a nem megújuló természeti források minisztere azt is közölte, hogy az ecuadori kormány minden bányászati tevékenységet felülvizsgál, s az egész országban ellenőrzi a bányászok munkakörülményeit. Szokásos szombati, nemzethez intézett beszédében Rafael Correa, Ecuador elnöke is kitért a bányaszerencsétlenségre. „Azon vagyunk, hogy megtegyünk mindent ami lehetséges, hogy megmentsük őket. Ha Isten is úgy akarja, megtaláljuk őket élve."

Ahogy azt a világsajtó minden esetben kihangsúlyozza, a katasztrófa mindössze két nappal azt követően történt a dél-amerikai országban, hogy Chilében sikeresen felszínre hozták azt a 33 bányászt, akik még augusztusban rekedtek szintén egy aranybányában. A 70 napot a föld alatt túlélt bányászok kimentése Chile sikertörténete, s maguk a bányászok is sztárrá váltak. Könyvek szerzői, hollywoodi filmek forgatókönyvírói állnak készenlétben, hogy megírhassák a bányászok igaz történetét. Úgy tűnik, a négy ecuadori bányász esetében azonban nem ismétlődhet meg mindez.

Dél-Amerika spanyol meghódítása és aranyigénye óta a régió életében központi és gyakran tragikus szerepet játszik a bányászat, néhányaknak hatalmas gazdagságot sokaknak pedig halált hozva - írja a Reuters. Bár az elmúlt évtizedekben radikálisan szigorítottak a biztonsági előírásokon, még mindig rengeteg a baleset. Az utóbbi idők legnagyobb katasztrófája idén júniusban, Kolumbiában történt, ahol több mint 70 bányász halt meg gázrobbanás miatt egy szénbányában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.