Sokkol a melegmozgalom

/ 2013.07.17., szerda 14:32 /
Sokkol a melegmozgalom

„Helytelen, hogy az LMBT-közösség hátraarcot csinál, és egykori üldözőink elnyomó, szólásszabadságellenes gyakorlatát teszi magáévá" - bírálta övéit a minap a brit Guardianben Peter Tatchell homoszexuális aktivista. A csütörtökön utcára kerülő Heti Válasz címlapsztorijából kiderül: míg azelőtt csak a diszkrimináció felszámolása volt a cél, ma már a többségi társadalom jogait fenyegeti veszély.

Új világtrend van kibontakozóban: napjainkban a homoszexuálisok már nem csupán a diszkrimináció felszámolásáért küzdenek, hanem az egész közvéleményt ellenőrzésük alá kívánják vonni. Ennek friss példája a brit Legfelsőbb Bíróság márciusi ítélete, mely helybenhagyta Boris Johnson londoni polgármester egyik tavalyi döntését. Történt, hogy 2012 tavaszán egy, a homoszexuális hajlam visszafordíthatóságát valló civil szervezet hirdetése jelent meg a brit főváros autóbuszain, a következő felirattal: „Nem vagyok meleg; már nem vagyok meleg; ex-meleg vagyok". A reklámot válasznak szánták egy korábbi kampányra, melynek szövege szerint: „Vannak, akik melegek. Tedd magad túl rajta". Johnson azonban betiltotta a második hirdetést, mondván, London a világ egyik legtoleránsabb városa, és csak egyvalamivel: az intoleranciával szemben intoleráns.

„A bíró azon az alapon hagyta helyben a betiltást, hogy a hirdetés mélyen sérti a melegeket. Igaza van. A reklám sértő, de ez még nem elégséges ok a tiltásra. (...) E reklámok eltávolítása azt a gyászos emlékű kort idézi fel, amikor meleghirdetéseket cenzúráztak, mondván, bántóak. (...) Helytelen, hogy az LMBT-közösség hátraarcot csinál, és egykori üldözőink elnyomó, szólásszabadságellenes gyakorlatát teszi magáévá" - bírálta a döntést Peter Tatchell homoszexuális aktivista a Guardianben.

Ehhez csatlakozva sokan arra hívják fel a figyelmet: miközben az LMBT-szervezetek a nemi kisebbségek jogaiért küzdenek, e jogokat nem adják meg a kisebbség kisebbségének, vagyis a homoszexualitástól elforduló társaiknak. Ma már ott tartunk, hogy az Egyesült Államok legtöbb orvosi testülete elítéli azokat a szakembereket, akik szerint lehetséges levetkezni a melegvonzalmat, sőt egy éve Kaliforniában egyenesen betiltották a fiatalkorúak körében végzett kezeléseket. (Magyarországon nemrég jelent meg Joseph J. Nicolosi Szégyen és kötődésvesztés című könyve a visszaút lehetőségeiről; a Heti Válasz három hete készített interjút a kötet utószavának szerzőjével, az időközben elhunyt Buda Béla pszichiáterrel.)

A tengerentúlról egyébként is sorra érkeznek hajmeresztő hírek a témában. Kalifornia állam júniusi döntése értelmében a transzszexuális diákok nem a születési, hanem a választott nemük szerinti mosdót használhatják. A „vécétörvényt" nagy felháborodás övezi, sokan közbotrányoktól tartanak, kifogásolva, hogy csak azért, mert mondjuk egy kamaszfiú úgy érzi, rossz testbe született, minden további nélkül becsörtethessen a női öltözőbe.

Exkluzív részletek a többség jogainak korlátozásairól a Heti Válasz július 18-i számában, mely - digitális formában - a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.