heti-valasz.hu/vilag/durva-mondat-merkelrol-nem-birok-mar-egyutt-dolgozni-azzal-a-novel-128951

http://heti-valasz.hu/vilag/durva-mondat-merkelrol-nem-birok-mar-egyutt-dolgozni-azzal-a-novel-128951

Bevándorlás: kitálalt egy német szociális munkás

/ 2016.01.20., szerda 17:05 /
Bevándorlás: kitálalt egy német szociális munkás

Valószínűleg azért már kapisgálják a németek, hogy nem lesz sétagalopp egymillió bevándorló integrálása, és ebben a „kölni események” néven elhíresült szilveszteri rablás-molesztálás-egyéb sorozatnak döntő szerepe van. De nem csak azért, mert aztán fordult a német közvélemény, s kerültek többségbe az Angela Merkel menekültpolitikájával elégedetlenek, hanem, mert a média is elkezdett az überwilkommenskultur irányából az objektivitás felé kanyarodni.

Ennek a lassú, de mégis fordulatnak a részeként adott helyet az N24 német televízió egy szociális munkás panaszáradatának. A történetben - ahogy a lelkes önkéntesből hölgyből kiégett, csalódott, önmaga nőiességét öncenzúrázó, név nélkül nyilatkozó exönkéntes válik - az a legtanulságosabb, hogy akár az egész német társadalomra hasonló meghasonlás várhat.

A hölgy története ugyanis tűpontosan mutatja, hogy micsoda terhet vett magára Németország Angela Merkel vezényletével.

Az N24 riportjáról az Index számol be részletesen. A hamburgi menekültszálláson szociális munkát végző hölgy arról mesél, hogy hamar szembesülnie kellett azzal, mennyire más a valóság és az, amit ő addig gondolt a menekültekről. Mint levelében írja: "Ha azonban őszinte vagyok, a munka azoknak a 90 százalékával, akikkel én találkozom, inkább kellemetlen, és sajnos nem olyan, ahogy korábban elképzeltem".

Elmondja azt is: a menekültek közül nagyon sokan extrém módon követelőzőek. Amikor hozzá mentek, azonnal lakást, autót és jó állást követeltek maguknak.

No, és persze Köln kicsiben: a szociális munkás számára a legkellemetlenebb az, ahogy a menekült férfiak egy része a nőkkel, így vele is viselkedik. Becslése szerint a menekültek 65-70 százaléka 20-25 év körüli, egyedülálló férfi. Egy részük semmibe veszi a nőket és egyáltalán nem veszi komolyan őket. "Ha én nőként mondok nekik valamit vagy egy utasítást akarok adni nekik, alig figyelnek rám, azt azonnal elutasítják, és inkább egy férfi kollégámhoz fordulnak". Gyakran kellett megvető vagy éppen tolakodó pillantásokat is elviselnie a férfiak részéről. A menekültek a nők után fütyülnek, aztán saját nyelvükön különböző megjegyzéseket tesznek, amin a többiek hangosan röhögnek. Az is előfordult, hogy egy kolléganőjét a mobiljaikkal fotózták a menekültek, még akkor is, amikor tiltakozott ez ellen. A levélírónak nemrég egy lépcsőn kellett felmennie, a férfiak utána futottak és végig hangosan röhögtek és megjegyzéseket tettek rá. 

A hölgy persze jelentette a dolgokat a főnökeinek. És mi lett a megoldás?

Azt javasolták neki, hogy a férfiak között mereven előre szegezett tekintettel menjen, és ne foglalkozzon azzal, ha utána fütyülnek vagy megjegyzéseket tesznek. A legjobb stratégia az, ha semmilyen módon nem árulja el, hogy ez neki kellemetlen, ez ugyanis még inkább felbátorítja őket.

Aminek aztán egyenes következménye lett, hogy néhány hónap után azt vette észre magán: már inkább nem hord szűk ruhákat, amiket amúgy addig kifejezetten szeretett. Kizárólag csak bővebb nadrágokat és zárt felsőket vesz fel, sminket pedig most már egyáltalán nem használ, legfeljebb alapozót.

És akkor ezt szorozzuk meg, ha nem is egymillióval, de pár százezerrel. Hogy tetszik a szép, új, bevándorolt Németország? Ahol efféle kiadványokkal próbálják kézben tartani a helyzetet.

A finoman fogalmazva is nehezen megoldható helyzettel a friss Heti Válaszban részletesen foglalkozunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.