valasz.hu/vilag/putyin-ugy-fogja-felhasznalni-a-focivebet-ahogy-hitler-tette-az-1936-os-olimpiaval-128919

http://valasz.hu/vilag/putyin-ugy-fogja-felhasznalni-a-focivebet-ahogy-hitler-tette-az-1936-os-olimpiaval-128919

Bevédte Soros alapítványának vezetője az ukrán nyelvtörvényt

/ 2017.09.14., csütörtök 15:00 /

Mivel az ukrán oktatási reform az utóbbi napokban régen nem tapasztalt nemzeti egységet teremtett, a szerkesztőségben azon kezdtünk viccelődni, hogy ha Soros György igazán borsot akarna törni az Orbán-kormány orra alá, akkor – lévén régóta befolyásos szereplője szomszédunk belpolitikájának – ő is kiállna a kárpátaljai magyarok nyelvhasználata mellett. Arra volna csak igazán nehéz gombot varrnia a kormányzati kommunikációnak! – mondtuk magunk között tréfásan.

Aztán komolyra fordítottuk a szót, gondoltunk egyet, és megkerestük a milliárdos ukrajnai szervezetét, a Nemzetközi Reneszánsz Alapítványt (International Renaissance Foundation), hogy megkérdezzük véleményüket a jogszabályról. Arról a szervezetről van szó, mely olyannyira rajta tartja szemét az európai folyamatokon, hogy minapi hírében A Fidesz vezette kormány antiszemita kampánya az Európai Unió szívében címmel az Orbán-kabinet – amúgy tényleg kevéssé ízléses – Soros-plakátjaiba látott bele zsidóellenes kormányzati szándékot.

Megkeresésünkre Dmytro Shulga, az alapítvány európai kezdeményezések programigazgatója reagált postafordultával. Válaszát az alábbiakban közöljük:

Dmytro Shulga

„Ez a törvény nem szerepel intézetem napirendjén, de mivel korábban tanulmányoztam az európai kisebbségek helyzetét, röviden ismertetni szeretném legszemélyesebb véleményemet az ügyről. Ha a törvényt mérlegre akarjuk helyezni, részletesen meg kell néznünk, pontosan mit is tartalmaz. Márpedig, ellentétben az önök címlapja által sugalltakkal (itt Dmytro Shulga legfrissebb, Ki állítja meg Kijevet? – Erőszakos ukránosítás Kárpátalján feliratú borítónkra utal – Sz. Sz.) nem tiltja be a kisebbségi nyelvhasználatot. Ne haragudjon, de ez egyáltalán nem korrekt.

A törvény leszögezi, hogy az ÁLLAMI óvodákban és általános iskolákban lehetőség van kisebbségi NYELVEKEN tanulni. Ezután, a középiskolában mód van a kisebbségi nyelvek MEGTANULÁSÁRA, emellett az egyes nemzetiségek irodalmukat a saját nyelvükön sajátíthatják el. Az állami oktatási intézményekben viszont a többi tárgyat az államnyelven, azaz ukránul kell oktatni.

Ha egy kisebbségi közösség vagy egy szomszédos állam (esetünkben Magyarország) szeretné, finanszírozhat magániskolákat Ukrajnában, és ott az összes tárgyat a kisebbség nyelvén taníthatják.

Egy államnak minden joga megvan ahhoz, hogy valamennyi polgára számára biztosítsa a megfelelő integráció feltételeit, és ezt nem lehet elérni az államnyelv megfelelő ismerete nélkül. Ukrajnában az a tapasztalat, hogy számos esetben – beleértve a magyarokét is – sok diák, aki kisebbségi nyelven tanul a középiskolában, az érettségi idejére nem kielégítő szinten beszél ukránul. Ez azt jelenti, hogy közösségeiken kívül előmenetelük alapvető akadályokba ütközik – vagy, másik lehetőségként, kivándorolnak Magyarországra. Márpedig egyetlen állam sem szeretne leendő emigránsok oktatására költeni.

Ezért nézőpontom szerint, minden tényezőt figyelembe véve, az új törvény jó egyensúlyt teremt a nemzeti és a kisebbségi érdekek között. (Ismét hangsúlyozom, utóbbiak képviselőinek megvan a joguk ahhoz, hogy az állami óvodákban és általános iskolákban az ANYANYELVÜKÖN tanuljanak, a középiskolában pedig NYELVÜKET és IRODALMUKAT sajátítsák el ilyen módon. Emellett joguk van olyan nyelvű magániskolát létesíteni, amilyet csak akarnak.)

Mindez hozzájárul Ukrajna valamennyi polgárának integrációjához, egyúttal nem veszélyezteti a kisebbségi nyelek létezését és terjedését.”

A mellékelt ábra szerint tehát a Soros György alapítványa nem fog kiállni a törvény ellen. Pedig a jogszabályban az érintettek éppenséggel találnak jó pár kivetnivalót. Hogy mennyit, és pontosan melyek ezek, a kárpátaljai Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont elemzéséből kiderül. Tokár Géza jogvédő pedig itt arról ír, hogy a Felvidéken milyen károkat okozott már eddig is a hasonló szellemű oktatási szabályozás. De a legbeszédesebb talán az a tény, hogy a magyarországi ukránok kisebbségi önkormányzatának vezetője is elítélte a jogszabályt. Így végül nem Rogán Antaléknak, hanem a Soros-alapítvány ukrajnai vezetőinek lett feladva a lecke gombvarrásból.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.