valasz.hu/vilag/felszolitas-a-cambridge-i-egyetemrol-ki-a-feher-gyarmatositokkal-londonbol-124911

http://valasz.hu/vilag/felszolitas-a-cambridge-i-egyetemrol-ki-a-feher-gyarmatositokkal-londonbol-124911

Bevédte Soros alapítványának vezetője az ukrán nyelvtörvényt

/ 2017.09.14., csütörtök 15:00 /

Mivel az ukrán oktatási reform az utóbbi napokban régen nem tapasztalt nemzeti egységet teremtett, a szerkesztőségben azon kezdtünk viccelődni, hogy ha Soros György igazán borsot akarna törni az Orbán-kormány orra alá, akkor – lévén régóta befolyásos szereplője szomszédunk belpolitikájának – ő is kiállna a kárpátaljai magyarok nyelvhasználata mellett. Arra volna csak igazán nehéz gombot varrnia a kormányzati kommunikációnak! – mondtuk magunk között tréfásan.

Aztán komolyra fordítottuk a szót, gondoltunk egyet, és megkerestük a milliárdos ukrajnai szervezetét, a Nemzetközi Reneszánsz Alapítványt (International Renaissance Foundation), hogy megkérdezzük véleményüket a jogszabályról. Arról a szervezetről van szó, mely olyannyira rajta tartja szemét az európai folyamatokon, hogy minapi hírében A Fidesz vezette kormány antiszemita kampánya az Európai Unió szívében címmel az Orbán-kabinet – amúgy tényleg kevéssé ízléses – Soros-plakátjaiba látott bele zsidóellenes kormányzati szándékot.

Megkeresésünkre Dmytro Shulga, az alapítvány európai kezdeményezések programigazgatója reagált postafordultával. Válaszát az alábbiakban közöljük:

Dmytro Shulga

„Ez a törvény nem szerepel intézetem napirendjén, de mivel korábban tanulmányoztam az európai kisebbségek helyzetét, röviden ismertetni szeretném legszemélyesebb véleményemet az ügyről. Ha a törvényt mérlegre akarjuk helyezni, részletesen meg kell néznünk, pontosan mit is tartalmaz. Márpedig, ellentétben az önök címlapja által sugalltakkal (itt Dmytro Shulga legfrissebb, Ki állítja meg Kijevet? – Erőszakos ukránosítás Kárpátalján feliratú borítónkra utal – Sz. Sz.) nem tiltja be a kisebbségi nyelvhasználatot. Ne haragudjon, de ez egyáltalán nem korrekt.

A törvény leszögezi, hogy az ÁLLAMI óvodákban és általános iskolákban lehetőség van kisebbségi NYELVEKEN tanulni. Ezután, a középiskolában mód van a kisebbségi nyelvek MEGTANULÁSÁRA, emellett az egyes nemzetiségek irodalmukat a saját nyelvükön sajátíthatják el. Az állami oktatási intézményekben viszont a többi tárgyat az államnyelven, azaz ukránul kell oktatni.

Ha egy kisebbségi közösség vagy egy szomszédos állam (esetünkben Magyarország) szeretné, finanszírozhat magániskolákat Ukrajnában, és ott az összes tárgyat a kisebbség nyelvén taníthatják.

Egy államnak minden joga megvan ahhoz, hogy valamennyi polgára számára biztosítsa a megfelelő integráció feltételeit, és ezt nem lehet elérni az államnyelv megfelelő ismerete nélkül. Ukrajnában az a tapasztalat, hogy számos esetben – beleértve a magyarokét is – sok diák, aki kisebbségi nyelven tanul a középiskolában, az érettségi idejére nem kielégítő szinten beszél ukránul. Ez azt jelenti, hogy közösségeiken kívül előmenetelük alapvető akadályokba ütközik – vagy, másik lehetőségként, kivándorolnak Magyarországra. Márpedig egyetlen állam sem szeretne leendő emigránsok oktatására költeni.

Ezért nézőpontom szerint, minden tényezőt figyelembe véve, az új törvény jó egyensúlyt teremt a nemzeti és a kisebbségi érdekek között. (Ismét hangsúlyozom, utóbbiak képviselőinek megvan a joguk ahhoz, hogy az állami óvodákban és általános iskolákban az ANYANYELVÜKÖN tanuljanak, a középiskolában pedig NYELVÜKET és IRODALMUKAT sajátítsák el ilyen módon. Emellett joguk van olyan nyelvű magániskolát létesíteni, amilyet csak akarnak.)

Mindez hozzájárul Ukrajna valamennyi polgárának integrációjához, egyúttal nem veszélyezteti a kisebbségi nyelek létezését és terjedését.”

A mellékelt ábra szerint tehát a Soros György alapítványa nem fog kiállni a törvény ellen. Pedig a jogszabályban az érintettek éppenséggel találnak jó pár kivetnivalót. Hogy mennyit, és pontosan melyek ezek, a kárpátaljai Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont elemzéséből kiderül. Tokár Géza jogvédő pedig itt arról ír, hogy a Felvidéken milyen károkat okozott már eddig is a hasonló szellemű oktatási szabályozás. De a legbeszédesebb talán az a tény, hogy a magyarországi ukránok kisebbségi önkormányzatának vezetője is elítélte a jogszabályt. Így végül nem Rogán Antaléknak, hanem a Soros-alapítvány ukrajnai vezetőinek lett feladva a lecke gombvarrásból.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.