valasz.hu/vilag/patthelyzet-olaszorszagban-partgyulolo-populistak-tortek-elore-127666

http://valasz.hu/vilag/patthelyzet-olaszorszagban-partgyulolo-populistak-tortek-elore-127666

Bill Clinton és a MeToo: a régmúlt bűnökért újra meg kell lakolni

/ 2018.06.08., péntek 16:00 /

A magyar olvasók örülhetnek, hiszen az amerikai kiadással szinte egy időben jutott el hozzájuk 2018 egyik legnagyobb érdeklődéssel várt könyve, Bill Clinton és James Patterson Az eltűnt elnök című thrillerje. A mű kitűnő és kockázatmentes lehetőségnek tűnt arra, hogy a volt elnök visszatérjen a nyilvánosság elé. A könyv bemutatója azonban alaposan rácáfolt a várakozásokra.

Ám ezúttal nem ősellenségei, a republikánusok nehezítették meg életét, hanem a feministák. A MeToo-mozgalom elől Bill Clinton sem menekülhet.

2016-ban Hillary Clinton megsemmisítő vereséget szenvedett az elnökválasztáson. Biztos esélyesként indult, óriásit bukott, és egy politikában járatlan üzletember, Donald Trump foglalhatta el a Fehér Házat. Ezzel a Clinton-érának vége lett. A Demokrata Párt is világossá tette, hogy nem kér a továbbiakban a Clinton házaspárból. Visszavonultak. Hillary kiadott egy kampányelemző könyvet What happened? (Mi történt?) címmel, de nem sokan figyeltek rá. 

Fotó: Europress/AFP/Getty/Slaven Vlasic

Fotó: Europress/AFP/Getty/Slaven Vlasic

James Patterson és Bill Clinton a könyvbemutatón

A volt elnök, Bill Clinton pedig végképp eltűnt. Mint kiderült, jó okkal. Egy tapasztalat krimiszerzővel, James Pattersonnal készítette első regényét egy veszélyes kibertámadásról, ami nemcsak Amerikát, hanem a világot is elpusztíthatta volna. A minden szabályt felrúgó Jonathan Duncan elnök hajmeresztő módszereket alkalmaz, hogy a válságot megoldja. Eltűnik, titokban tárgyal a terroristákkal.

A szerzőpáros nagyszerűen egészíti ki egymást. Bill Clinton mindent tud az elnöki hivatalról, a hatalmi gépezetről, James Patterson pedig jól tud krimit írni. Az eredmény egy könnyen olvasható, izgalmas politikai thriller. Nem jelenthetett tehát gondot a szerzőknek a könyvet bemutatni a televízióban, írott sajtóban. 

De mégsem így történt, mert 2018-at, a MeToo-mozgalom évét írjuk. A könyvről hamarosan rátértek a riporterek a Monica Lewinsky-ügyre. Emlékeztetőül: 1998-ban Monica Lewinsky, a 22 éves fehérházi gyakornok az ovális irodában került szexuális kapcsolatba az ötvenes éveiben járó Clinton elnökkel, akinek a botrány majdnem az elnökségébe került. Az ország egy évig az intim részleteken csámcsogott. A Kongresszus beperelte az elnököt, de végül nem váltották le.

Akkor a feministák megbocsátottak Bill Clintonnak.

De ma más időket élünk. A régmúlt bűnökért újra meg kell lakolni. Bár a kapcsolat kölcsönös megállapodáson alapult, hatalommal való visszaélésként könyvelik el, hiszen a világ legnagyobb hatalmával bíró férfija kezdett ki egy huszonkét éves beosztottal.

Így történt hát, hogy az ártatlannak induló könyvbemutató frusztrált hangulatú kihallgatássá vált. Clinton hiába hangoztatta, hogy húsz évvel ezelőtt az ügyet a legapróbb részletekig kitárgyalták. Nagyon megbánta, megfizetett bűneiért. Nyilvánosan bocsánatot kért mindenkitől – saját családjától, Monica Lewinskytől, családjától és az egész országtól. A magyarázat nem volt kielégítő, hiszen – mondták vádlói – személyesen nem kért bocsánatot Lewinskytől. Ha felhívja Monicát, akkor meg azzal vádolnák meg, hogy újra kapcsolatba akar lépni vele – veszítette el türelmét Clinton. Az interjú katasztrofális lett. A MeToo-mozgalom megjelent képviselői azt hangoztatták, hogy Bill Clinton húsz év után sem érti, hogy miről van szó.

Azóta a volt elnöknek többször is bocsánatot kellett kérnie, tisztáznia kellett, mit ért megbánáson. Nem lesz könnyű visszatérnie, hiszen a női mozgalom persona non gratája lett.              

Jó lett volna többet hallani a könyvről, de erre nem maradt idő. Érdemes elolvasni, és majd megnézni filmváltozatát is.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.