valasz.hu/vilag/ketsegbeejto-foto-nemetorszagbol-ez-az-atommentesseg-ara-126916

http://valasz.hu/vilag/ketsegbeejto-foto-nemetorszagbol-ez-az-atommentesseg-ara-126916

Bill Clinton és a MeToo: a régmúlt bűnökért újra meg kell lakolni

/ 2018.06.08., péntek 16:00 /

A magyar olvasók örülhetnek, hiszen az amerikai kiadással szinte egy időben jutott el hozzájuk 2018 egyik legnagyobb érdeklődéssel várt könyve, Bill Clinton és James Patterson Az eltűnt elnök című thrillerje. A mű kitűnő és kockázatmentes lehetőségnek tűnt arra, hogy a volt elnök visszatérjen a nyilvánosság elé. A könyv bemutatója azonban alaposan rácáfolt a várakozásokra.

Ám ezúttal nem ősellenségei, a republikánusok nehezítették meg életét, hanem a feministák. A MeToo-mozgalom elől Bill Clinton sem menekülhet.

2016-ban Hillary Clinton megsemmisítő vereséget szenvedett az elnökválasztáson. Biztos esélyesként indult, óriásit bukott, és egy politikában járatlan üzletember, Donald Trump foglalhatta el a Fehér Házat. Ezzel a Clinton-érának vége lett. A Demokrata Párt is világossá tette, hogy nem kér a továbbiakban a Clinton házaspárból. Visszavonultak. Hillary kiadott egy kampányelemző könyvet What happened? (Mi történt?) címmel, de nem sokan figyeltek rá. 

Fotó: Europress/AFP/Getty/Slaven Vlasic

Fotó: Europress/AFP/Getty/Slaven Vlasic

James Patterson és Bill Clinton a könyvbemutatón

A volt elnök, Bill Clinton pedig végképp eltűnt. Mint kiderült, jó okkal. Egy tapasztalat krimiszerzővel, James Pattersonnal készítette első regényét egy veszélyes kibertámadásról, ami nemcsak Amerikát, hanem a világot is elpusztíthatta volna. A minden szabályt felrúgó Jonathan Duncan elnök hajmeresztő módszereket alkalmaz, hogy a válságot megoldja. Eltűnik, titokban tárgyal a terroristákkal.

A szerzőpáros nagyszerűen egészíti ki egymást. Bill Clinton mindent tud az elnöki hivatalról, a hatalmi gépezetről, James Patterson pedig jól tud krimit írni. Az eredmény egy könnyen olvasható, izgalmas politikai thriller. Nem jelenthetett tehát gondot a szerzőknek a könyvet bemutatni a televízióban, írott sajtóban. 

De mégsem így történt, mert 2018-at, a MeToo-mozgalom évét írjuk. A könyvről hamarosan rátértek a riporterek a Monica Lewinsky-ügyre. Emlékeztetőül: 1998-ban Monica Lewinsky, a 22 éves fehérházi gyakornok az ovális irodában került szexuális kapcsolatba az ötvenes éveiben járó Clinton elnökkel, akinek a botrány majdnem az elnökségébe került. Az ország egy évig az intim részleteken csámcsogott. A Kongresszus beperelte az elnököt, de végül nem váltották le.

Akkor a feministák megbocsátottak Bill Clintonnak.

De ma más időket élünk. A régmúlt bűnökért újra meg kell lakolni. Bár a kapcsolat kölcsönös megállapodáson alapult, hatalommal való visszaélésként könyvelik el, hiszen a világ legnagyobb hatalmával bíró férfija kezdett ki egy huszonkét éves beosztottal.

Így történt hát, hogy az ártatlannak induló könyvbemutató frusztrált hangulatú kihallgatássá vált. Clinton hiába hangoztatta, hogy húsz évvel ezelőtt az ügyet a legapróbb részletekig kitárgyalták. Nagyon megbánta, megfizetett bűneiért. Nyilvánosan bocsánatot kért mindenkitől – saját családjától, Monica Lewinskytől, családjától és az egész országtól. A magyarázat nem volt kielégítő, hiszen – mondták vádlói – személyesen nem kért bocsánatot Lewinskytől. Ha felhívja Monicát, akkor meg azzal vádolnák meg, hogy újra kapcsolatba akar lépni vele – veszítette el türelmét Clinton. Az interjú katasztrofális lett. A MeToo-mozgalom megjelent képviselői azt hangoztatták, hogy Bill Clinton húsz év után sem érti, hogy miről van szó.

Azóta a volt elnöknek többször is bocsánatot kellett kérnie, tisztáznia kellett, mit ért megbánáson. Nem lesz könnyű visszatérnie, hiszen a női mozgalom persona non gratája lett.              

Jó lett volna többet hallani a könyvről, de erre nem maradt idő. Érdemes elolvasni, és majd megnézni filmváltozatát is.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.