Meddig bírjuk, ha Oroszország elzárja a gázcsapot?

/ 2014.05.19., hétfő 08:30 /
Meddig bírjuk, ha Oroszország elzárja a gázcsapot?

Rövid távon mérsékelt hatásai lennének az európai gazdaságokra az orosz földgázszállítások esetleges leállásának, ám hosszabb távon már súlyosabb következményekkel kellene számolni, ráadásul a kieső orosz földgázmennyiség pótlása sem lenne egyszerű – állapította meg Londonban ismertetett új tanulmányában a Moody's Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának alapeseti forgatókönyve szerint az orosz földgázexport hosszabb ideig tartó fennakadását Oroszország és az Európai Unió egyaránt komolyan megszenvedné. Éppen ezért a Moody's szakelemzői „nagyon alacsony valószínűségűnek” nevezték azt a lehetőséget, hogy Oroszország a továbbiakban nem lesz hajlandó földgázt exportálni az EU-gazdaságoknak, vagy az Európai Unió tiltja be az energiahordozó-importot Oroszországból.

A cég ugyanakkor kidolgozott egy „nagyon kedvezőtlennek” nevezett forgatókönyvet is, amely abból indul ki, hogy az Ukrajnán keresztül Európába szállított orosz földgáz exportja 12 hónapra leáll.

Oroszország ebben az esetben át tudná irányítani exportja egy részét más, Ukrajnát elkerülő vezetékrendszerekbe, ám a Moody's számításai szerint Európa földgázellátásában így is 56 milliárd köbméter - az éves európai fogyasztás 12 százalékának megfelelő - hiány keletkezne. E forgatókönyv megvalósulása esetén a cég szakértőinek becslése szerint az európai földgáz beszerzési ára rövid távon 15 százalékkal, egy év után már 50 százalékkal emelkedne.

A Moody's adatai szerint az EU tavaly összesen 462 milliárd köbméter földgázt használt fel, ebből 154 milliárd köbméternyit Oroszországból importált, és az orosz földgázmennyiségből 82 milliárd köbméter haladt át Ukrajnán. Ha ez utóbbi kiesik, valószínűtlen, hogy alternatív vezetékes útvonalakon ezt teljes egészében pótolni lehetne, ahhoz pedig, hogy az Ázsiának szánt cseppfolyósított földgázból (LNG) Európába lehessen átirányítani megfelelő mennyiséget, 30-50 százalékos áremelkedésre lenne szükség, tekintettel a két térség közötti jelenlegi árkülönbségekre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.